Bejártuk a város egyik legnépszerűbb piacát, egyben legmegosztóbb épületét, a „kofahajót”, hogy feltérképezzük, mit és milyen áron szerezhetünk be most itt. Mennyei kencéktől és friss halaktól kezdve kovászos kenyérig, húsvéti sonkáig és festményekig – ezt kapjuk a Lehel Csarnokban.

A XIII. kerületi Lehel Csarnok egy megkerülhetetlen hely, nemcsak központi fekvése, széles kínálata, de extrém építészeti jegyei miatt is. Mi is foglalkoztunk vele már több cikkünkben; itt a történetéről mesélünk, itt pedig egy „Ronda vagy sem” listába válogattuk be.

A vásárcsarnok rövid története

Az, hogy tetszik vagy sem ifj. Rajk László dizájnja, egyéni preferencia, az viszont vitathatatlan, hogy a Lehel Csarnokkal a város egyik legnépszerűbb vásárcsarnoka épült fel 2002-ben. Az árusok azonban már jóval előbb megjelentek itt: a századfordulón például egy nem túl higiénikus nyitott piac működött a környéken. És habár az idő előrehaladtával az árusítóbódékat korszerűsítették, és pavilonokat alakítottak ki, a befedésére még egy évszázadot várni kellett. Végül 2000-ben indult el az építkezés, és két évvel később kitárta kapuit a posztmodern, Budapest élénk színeiben pompázó, hajóra emlékeztető vásárcsarnok.

Az acélszerkezetes, üvegtetős csarnokba több felől is be tudunk lépni: a 3-as metróból kiszállva az aluljárószintről, a Lehel térről, a Váci útról, a Bulcsú parkból és a Bulcsú utcából is. Maga az épület 4 emeletből és egy aluljárószintből áll: ebből a felső kettő parkoló, a föld alatti szint pedig a kispiac: itt találjuk többek között a Pennyt. A szigorúan vett piac rész alatt főként a földszintet és az első emeleti galériarészt értjük.

Őstermelők, húsos, halas, krémes

A csarnok így is óriási. Kezdő piacozóként könnyen el is lehet veszni a kínálatban, de szerencsére táblák (például „Húsok utcája”) segítik a tájékozódást. Kezdjük ott, hogy középen 80 kistermelői stand lett kialakítva, és bár sok helyen kiegészítik a saját termést szezonon kívüli portékák is, a kisebb, szerényebb standoknál biztosan csak hazai áruk között szemezgethetünk.

Mi bagi és albertirsai kistermelőkkel is találkoztunk, egyiknél saját készítésű disznóságokat és húsvéti kötözött sonkát, másiknál narancs céklát szemléztünk. Szintén szerettük a 49-es kistermelői standot, ahol lila burgonyától kezdve kimért babon át friss fűszernövényekig sok minőségi árut kapunk.

Az üzletek sorában a baromfibolttól és a Kánaán Zöldség-Gyümölcstől kezdve (ahol ananászt is kapni) a vecsési savanyúságon át a halasig, vegyeskereskedésekig és egzotikus aszalványokig mindent találunk. Külön standja van a sajtoknak, méznek, gombáknak és az élő és friss tengeri halaknak (közte lazacfilével – 9900 Ft/kg, afrikaiharcsa-filével – 4200 Ft/kg, polippal – 5000Ft/kg és élő ponttyal – 2500 Ft/kg).

A Napfény Íze standon gyönyörű papayát, gold kiwit, gold ananászt, sárkánygyümölcsöt és kimért gombákat is kapunk (pl vargánya: 22000 Ft/400 g). A Gerecse Termelői Éléskamrában nyers tejet, kézműves sajtokat, körözöttet vásárolhatunk. A Szomor Ökogazdaság pultjánál szürkemarha-, bivaly- és mangalicatermékeket szerezhetünk be (a nemespenészes szalámi 2070 Ft/10 dkg). Savanyúságért pedig szerintünk a Zsuzsa Savanyúságba kell menni, ahol 900 Ft/kg-ért juthatunk isteni hordós savanyú káposztához.

A húsvét közeledtével megnéztük a kötözött sonkákat, amik viszonylag széles árskálán mozognak: találtunk szívsonkát 3980 Ft/kg-ért, 4990 Ft/kg-ért, 5290 Ft/kg-ért, de 6000 Ft/kg-ért is, hartai parasztsonkát pedig 5600 Ft/kg-s áron. A csarnok déli részén lévő sonkavásáron a kötözött sonkát 3998 Ft/kg-ért és 4298 Ft/kg-ért adják. Nagy a szórás a tojások terén is: az S-esek 48 forintos darabártól kezdve a 110 forintos darabárig változnak. Az epret is hasonlóan változatos árakon találjuk: kapni már magyar epret, ám meg kell fizetni az árát, 3980 Ft-os és 7480 Ft-os áron is láttuk kilóját.

Ha valaki a reggelizőasztalra keres ínyencségeket, a piac északi bejáratához közeli Felvágottas/Krémesben biztosan nem csalódik: olyan kencék sorakoznak a pultban, mint vargányakrém (970 Ft/10 dkg), padlizsánkrém (1050 Ft/10 dkg), falu tatár (970 Ft/10 dkg) vagy mangalica-tepertőkrém (970 Ft/10 dkg). Ha ránk hallgattok, ezeket még kiegészítitek pár szelet mortadellával vagy olasz tepertőchipsszel. A Székely falat boltjában Székelyföld prémiumhúsárujába kóstolhatunk bele, de erdélyi töpörtyűkrémet vagy erdélyi majonézes padlizsánkrémet is beszerezhetünk. Szintén az északi bejárathoz közeli Tanyasi csirkést-kacsást javasoljuk például kacsamell vagy máj beszerzésére, ahol mi az előbbiért rendkívül kedvező árat, 4500 Ft/kg-t fizettünk.

A földszint tele van pékségekkel, egy Lipóti, Príma, Fini-Mini és Precskó is sorakozik egymás mellett. Mi most a Vadkovász mellett tettük le a voksunkat, ahol kovászos kenyéren túl briósokat vagy a húsvéti kalácsot is beszerezhetjük. Kérhetünk még kis fehér műanyag tálba adagolt aranygaluskát, amire frissen öntik rá a sodót, de ugyanígy máglyarakást is vásárolhatunk.

A galéria: étkezdék, presszók és vegyes áru

Ha harapnánk valamit, a földszinten több bódéban is lángosozhatunk – mi egy sajtos-tejfölöst ettünk 900 Ft-ért –, illetve középen presszókat is találunk. Ha komolyabb ebédre vágyunk, a galériára kell menni, ahol a Lacikonyha omlós csülkétől kezdve a Csirke Csibész rántott húsos szendvicsén át pho levesig tudunk válogatni. Szintén szorosan hozzátartoznak a környezethez a nyugdíjas bácsik, akik két feles, sör és bor fölött beszélgetnek.

A galérián az étkezdéken túl kínai és vegyescikk-üzletek hada várja a vásárlókat, beszerezhetünk itt táskákat, elemet vagy épp csomagolópapírt. De, és ez egy ritkaság a budapesti vásárcsarnokok körében, optika, posta és lottózó is működik itt, illetve vásárolhatunk festményeket, és van itt még ázsiai deli, kávészaküzlet, biopatika, zárszaküzlet, órás és varroda is.

Habár a Lehel Csarnok nem a legolcsóbb piac, nagyon jó hely a bevásárlásra: központi helyen van, 60 percen át ingyenes a parkolás, szép, minőségi és változatos árucikkeket kapunk, kedvesek az eladók, és meg is pihenhetünk menet közben. A csarnok már csütörtökön is forgalmas, a szombat viszont még annál is élettel telibb, így érdemes korán érkezni. A szintek közötti mozgást pedig lépcsőn túl mozgólépcső és lift is segíti. Habár a legtöbb helyen lehet kártyával fizetni, egy ATM-automatát is találunk. Nagypénteken, húsvétvasárnap és -hétfőn a piac zárva tart.

A cikkben 2024. márciusi árak szerepelnek.

Gasztró

Lehel Csarnok

Budapest XIII. kerületében épült fel a korábbi Lehel téri piac helyén a Kofahajónak is becézett Lehel Csarnok

Címkék