A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjében, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.

Március 19–20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d′Or európai válogatójának, a tét a továbbjutás volt a lyoni döntőre. A magyar csapat elhozta a legjobb tálnak járó különdíjat, és biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjében, amely 2025 januárjában lesz majd.

2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d′Or európai válogatóját, nálunk derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt húsalapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak a kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronzszobrot hozhatta haza Lyonból. A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert tagjai nem budapesti tophelyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. 

A Bocuse d′Or európai döntőjében ismét taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

  • A legjobb tál: Magyarország
  • A legjobb tányér: Egyesült Királyság
  • A legjobb commis: Svédország
  • 3. helyezett: Norvégia
  • 2. helyezett: Svédország
  • 1. helyezett: Dánia

Az európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. A Magyar Bocuse d′Or Akadémia Facebook-oldalán minden információ megtalálható az ételekről.

Forrás: MTÜ

(Borítókép: Magyar Bocuse d’Or Akadémia)

Címkék