Elkezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításának, az Újbuda és Újpest közötti villamosvonalak összekötésének, a dél-pesti villamosgyűrű bővítésének és a 42-es villamos fejlesztésének előkészítése. A BKK a 2021–2027 közötti EU-s költségvetési ciklus keretében a mai napon benyújtotta jövőbeni fejlesztéseinek az első, 10 milliárd forint összegű támogatási kérelmét.

A BKK március 19-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszaépítik a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a villamosvágányokat, összekötve ezzel a most a Lehel térig közlekedő észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a Deák térig közlekedő dél-budai 47-es, 49-es villamosokat. A 444 híre szerint a főváros és az érintett kerületek első egyeztetései már megvoltak, a tervezés előkészítését elkezdték. A BKK úgy kalkulál, hogy a második félévben (valószínűleg az utolsó negyedévben) már meg is köthetik a tervezési szerződést, és ha minden zökkenőmentesen megy, akkor 2027-re készülhet el az a kiviteli és tenderdokumentáció, ami alapján a kivitelezési közbeszerzést ki lehet majd írni. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a beruházással 2,3 kilométernyi új villamosvágány épül, 6 megállót alakítanak ki, a Nyugati téren el fogják bontani a felüljárót, és felújítják az aluljárót. Az új, fonódó villamosvonal 22 kilométer hosszú lesz.

A BKK egy közleményt is kiadott a témában, beszámolva további projektekről is, amelyek tervezésére az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz keretében támogatási kérelmet nyújtottak be 10 milliárd forint összegben:

  • a kisföldalatti meghosszabbításának és a meglévő vonal felújításának előkészítése;
  • az észak-pesti és a dél-budai villamoshálózat összekötésének előkészítése és megtervezése a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út rehabilitációjával és a Nyugati tér megújításával (Újbuda–Újpest-villamostengely);
  • a dél-budapesti villamosgyűrű első ütemének előkészítése: a 3-as villamos pesterzsébeti meghosszabbításának előkészítése;
  • a 42-es villamos meghosszabbítására vonatkozó tervek elkészítése.

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék