Minden év a tervezéssel kezdődik, így hát mi is átnéztük, milyen változásokat, építkezéseket és felújításokat hoz 2024 Budapest életében. Az elmúlt évek fővárosi fejlesztései sok esetben drasztikusan átformálták a városképet – elég a MOL-toronyra, a Közvágóhídra, a Nemzeti Atlétikai Központra és környezetére vagy a Várnegyed-beli építkezésekre gondolnunk. Az idei év is annyi fejlesztést tartogat, amennyi érezhetően megváltoztatja majd a megszokott épített környezetünket.

A változás nem minden esetben jelent rosszat, és nem mindig jár rombolással, Budapest életében pedig idén is lesznek olyan projektek, amelyek jó irányba formálják majd a várost. Idén nagyon úgy néz ki, hogy elkészül a Pénzügyminisztérium és a Vöröskereszt Egylet székháza, és reméljük, a Népliget fejlesztése is hamarosan testet ölt majd.

Műemlék-rekonstrukciók

Idén inkább munkafolyamatokról lesz szó a műemlék-rekonstrukciók terén, semmint az elkészült épületek átadásának dömpingjéről, de az biztos, hogy elkészül a II. kerület egyik ambivalens projektje, a Radetzky-laktanya fejlesztése. A Bem Centerként újjászülető épületben egy ötcsillagos szálloda és egy irodaház lesz, ám a régi épületet nem egyszerűen felújították, hanem a főhomlokzaton kívül minden részét elbontották. Bár már 2023 őszén átadták, és az alsó szinteket már akkor megnézhettük, idén készül el teljes egészében a Corvin Áruház, úgyhogy nagyon várjuk, milyen lesz a megújult belső tér és az újjászülető díszudvar. Több budapesti palotaépület is felújítás alatt áll, kíváncsian várjuk, hogy haladnak idén a Saxlehner-palota, a Dreher-palota, a Mocsányi-palota és a Kincsem-palota munkálatai.

Bár 2023-ban befejeződött a Merlin Színház felújítása, az üzemeltetéséről egyelőre nem hoztak döntést; ennek megnyitását is nagyon várjuk idén, ahogy azt is, hogy meginduljon a hányatott sorsú Rác fürdő – ismételt – felújítása is. Valószínűleg idén ősszel befejeződik az MTA Székház felújításának első üteme, a munkálatok során többek között visszakerülnek a szfinxek az oromzatra.

Folytatódik az Igazságügyi Palota és az Agrárminisztérium épületének rekonstrukciója, ahogy a Nyugati pályaudvar is egyre közelebb kerül a befejezéshez, és várhatóan a Gellért Szálló felújítása is megkezdődik idén. Azt egyelőre nem tudni, hogy elindul-e a Hunyadi téri vásárcsarnok belső terének, illetve a régóta bezárva és felállványozva álló Iparművészeti Múzeumnak a felújítása – utóbbinak nemcsak mi, de egész Budapest örülne.

Közlekedés, köztér és zöldfejlesztés

Nagyon úgy néz ki, hogy idén megindulhat a H5-ös (szentendrei) HÉV felújítása is, ugyanis márciusig kiírhatják a közbeszerzést, és esélyes, hogy a Harminckettesek tere átalakítása is megindul még idén, ahogy a Törőcsik Mari-emlékhely kivitelezése is. Tavaly kezdték meg a Feneketlen-tavi park és környezetének fejlesztését, a lakosság igényeinek felmérése is megtörtént, idén többek között a koncepcióterv készítése, a területen lévő játszótér fejlesztése, valamint egy közhasználatú illemhely telepítése zajlik majd. Hamarosan elindul a Bacsó Béla utca átalakítása, így nemcsak gyalogosbaráttá válik, de új burkolatot, fasort és utcabútorokat is elhelyeznek itt, ahogy a Krúdy és a Mária utca fejlesztése is elindul. Teszt jelleggel megnyitják tavasszal a józsefvárosi Dankó udvart, ahol többek között majd a sportpályát lehet használni. A józsefvárosi fejlesztésekről korábban is írtunk már, ezekről bővebben itt olvashattok.

Kíváncsian várjuk, hogy a Népliget felújításával idén merre haladnak majd a tervezők, történik-e valami a Városháza park háza táján, illetve mi lesz a sorsa a Városmajor felújításának. 

Gigaberuházások

Amint a végéhez közeledik egy hatalmas beruházás Budapesten, úgy indul egy következő, de nézzük, mi a helyzet a még mindig futó projektekkel! A Várnegyedben idén megindulnak a visszaépített épületek átadásai, a sort várhatóan a Pénzügyminisztérium kezdi. Év végére készülhet el – a Nemzeti Hauszmann Program részeként – a Vöröskereszt Egylet székháza, de megkezdődik a Budavári Palota északi szárnyának helyreállítása, illetve a 60-as években kialakított, lecsupaszított belső tér is visszanyeri századfordulós formáját. Nem tudjuk, hogy a Honvéd Főparancsnokság épülete befejeződik-e idén, mindenesetre ezen és a József főhercegi palotán is folytatódnak a munkálatok. A Citadella munkálatai is zajlanak idén, de készen nagy valószínűséggel csak 2025-ben lehet.

Bár egy felhőkarcolót már kapott a város, nagyon úgy néz ki, hogy még egy magasházat terveznek Budapestre: az Árpád híd pesti hídfőjénél idén megindulnak az MBH Bank új székházának építési munkálatai, köztük egy 90 méteres toronyházzal. Kíváncsian várjuk, mi lesz Rákosrendező sorsa, és milyen tervek látnak majd napvilágot idén a barnamezős terület fejlesztéséről, ahogy azt is, hogy milyen lesz majd Zugló új városnegyede. Utóbbi építése a Bosnyák tér szomszédságában zajlik, és egy lakóépület és bevásárlóközpont, valamint hét irodaépület készül itt, Zugló Városközpont néven. A 168 lakásos lakóépület várhatóan 2024 második negyedévében készülhet el, emellett pedig 5 irodaépület munkálata is zajlik.

Még tavaly év végén jelentették be, hogy a ferencvárosi Markusovszky téren épülhet fel a Károli Gáspár Református Egyetem új campusa, ahol a jogász- és a pszichológusképzés zajlik majd, ehhez pedig már ki is írták a tervpályázatot, amelynek idén májusban lesz eredménye. Mindeközben a Mathias Corvinus Collegium új épületének építési munkálatai is elindultak a Gellérthegyen, ennek első fázisaként megkezdték a Pázmándi Margit tervezte Munkásőrség Országos Parancsnoksága, később Országos Rendőrfőkapitányság, majd Balassi Intézet épületének bontását.

Tervekből és munkálatokból idén sincs hiány, Budapest ismét sok változáson megy majd keresztül, érdemes lesz figyelni a város alakulását idén is.

Címkék