Tetoválást arról a dologról készít az ember, ami fontos neki. Sejtettük, hogy vannak páran, akik a főváros iránt is így éreznek, ezért megkérdeztünk ismertebb tetoválószalonokat, találkoztak-e olyan kliensekkel, akik saját bőrükön akarták viselni Budapestet. Érdekes módon sok külföldi is akadt közöttük.

Pondroe Tattoo-tól két szuper képet is kaptunk, izgalmas háttértörténettel. A WágóhíD című tetoválás egy születésnapra készült. Dihen Petra a barátnőjének készítette első önálló albérletének emlékére, ami a Közvágóhíd tornya mellett volt, és ha kinézett az ablakon, mindig ezt a kis tornyot látta.

„Csak a tornyot szerette volna, de én elkezdtem köré csillagokat és kis pöttyöket rajzolni. Ezen nagyon nevettünk, hiszen olyan volt, mint a híres Disney-kastély körül elhelyezkedő csillagok. Egymásra néztünk, és tudtuk... Kiegészítettük egy Disney-betűtípussal írott WágóhíD szöveggel. Szerintünk így lett tökéletes!″

A csepeli HÉV-et ábrázoló tetkó előzménye, hogy a vendég szeretett volna megszabadulni egy nagyon ferde és régi tetoválástól. Nagyon közel áll hozzá Csepel, ott nőtt fel, emellett nagyon sokat járt HÉV-vel az iskolás évei alatt. „Takarásnál meg van kötve az ember keze, hiszen hiába van egy konkrét elképzelés, picit kompromisszumképesnek kell lenni. Ez a vendég is az volt, csak annyi kikötése volt, hogy a csepeli HÉV legyen rajta. A tetkó elkészülte után is kicsit ferde maradt, viszont a takarás sikeres lett″ – írta nekünk Dihen Petra.

Ezt a Szabadság-szobros tetkót Tattanna küldte nekünk: viselője a Balatonon nőtt fel, de már régóta Pesten lakik. Szeretett volna egy-két mintát az ottani tájról, ezért készült rá a nádas motívum, ami a Balaton-tetkókról szóló cikkünkben is szerepelt. Új otthonáról is szeretett volna egy motívumot, így esett a választása a gellért-hegyi Szabadság-szoborra.

Több tetoválóművész is küldött nekünk olyan tetoválásokat, amelyeket Budapestre gondolva kért a viselőjük, mégsem a fővárost idézi meg konkrétan. A kocsi tulajdonosa Bristolban él, és gyerekkorából ismerős, „hungarikum” autót választott tetkója témájául.

Az alábbi, a Lunar Budapest által küldött két bélyegtetkót egy külföldi pár kérte.

„Általában szuvenírként viszik haza az ilyen tetkókat, emlékül Budapestről. Nekik az Erzsébet téren lévő óriáskerék tetszett meg, és ezt szerették volna magukkal vinni.”

A Szabadság-szobrot egy külföldi vendég kérte, szintén emlékként. Budapest volt a kedvenc városa, miközben bejárta Európát, és több hetet is itt töltött. Megtetszett neki a Gellért-hegyen lévő szobor, és a Lunar stílusában szerette volna magán viszontlátni.

Lady Tetü öt tetkót is küldött nekünk a témában. A legelső egy panelházat ábrázol, viselője budapesti szülőházát.

A városligeti csónakázótó emlékként került annak a lánynak a bőrére, aki beutazta Európát, és Budapest volt az utolsó állomása. A tó partja volt a kedvenc szpotja.

Lady Tetü az alábbi, lángosos tetoválást emlékként készítette egy srácnak, aki külföldre ment egyetemre.

Az alábbi tetkók is a szimbolikus vonalat erősítik, mindkettő Budapesten töltött Erasmus-hónapok emlékére készült – ennek tudatában a koccintós gesztus is érthetőbbé válik.

A végére hagytuk azokat a tetoválásokat, amikhez nem kaptunk külön történetet, ellenben a képek önmagukért beszélnek. 

Gergő Augusztiny:

Pannipix:

Csók Pista:

(Borítókép: Pondroe Tattoo)

Címkék