Mindannyian ismerjük – ha nem is a barátunk barátjától, de filmekből biztosan – azokat a történeteket, amikor hirtelen felindulásból valaki olyat varrat magára, aminek másnap cseppet sem örül. Lehetünk bármennyire lazák, hirdethetjük a spontaneitást, de mielőtt tetoválásra adnánk a fejünket (karunkat, bokánkat stb.), érdemes egyet aludni rá. Bár az elhatározásban mi sem segíthetünk, de a választásban azért megpróbálunk: összegyűjtöttük kedvenc tetoválóművészeinket, akiket nyugodt szívvel ajánlunk. Van köztük egészen visszafogott, színes, feliratos, pop-art, line art, merészeknek való, és olyan is, amit még a nagymama is jóváhagyna.

1/12

LUNAR

Nem csoda, ha ismerősen cseng a LUNAR neve, hiszen jellegzetes printjeikkel és kiegészítőikkel már szerepeltek nálunk egy toplistában. A jó hír az, hogy nemcsak a papíron élvezhetjük a stílusukat, a terrakotta- és a lila-fekete színek keveredését, hanem magunkra is tetováltathatjuk valamelyik flashüket. A mintáikat az erőteljes kontúrok jellemzik, és főleg a növény- és az állatvilágból inspirálódnak. Egyik személyes kedvencünk a különböző formájú és díszítésű vázák, de tetováltathatunk náluk ugráló nyulakat, párducokat, sztoikusan szemlélődő napot, sőt, ha nem vagyunk kispályások, egy teljes kompozíciót is, például Matisse Tánc című festményét újragondolva.
 

  • Hol? Budapest, V. kerület
  • Milyen technikával? géppel

2/12

Pondroe Tattoo

Az eredetileg a rajz- és földrajztanári pályáról érkező Dihen Petra 2 éve kezdett tetoválni, és azóta nagy népszerűségnek örvendenek kedves, mesekönyvbe illő Pondroe Tattoo mintái. Érdeklődési köréből kiindulva nem lepődünk meg azon, hogy kedvencei közé sorolja a kabócás, az álarcos rózsabogaras és a lepkés munkáit, és nekünk is pont ettől lesz szimpatikus a stílusa: gyermeki kíváncsisággal megközelített rajzai azokat az apró élőlényeket hozzák közelebb a viselőkhöz, amiktől a legtöbben irtózunk, és közben a természetben rejlő szépségekre hívják fel a figyelmet.
 

3/12

Layz_ink

Layz_ink tetoválásai pont onnan ismerhetők fel messziről is, hogy nem szúrnak szemet – a lehető legjobb értelemben. A pontozásos satír (dotwork) technikával készült munkák természetesen simulnak bele a bőrbe, nem hivalkodnak, miközben a megjelenített minták tekintetében nagyon változatosak: vannak természetközeli elemek, realisztikus tárgyak, de a művész szeret kísérletezni az absztrakt mintákkal is, amelyekkel minimalista stílusban ragad meg egy-egy hangulatot. Van viszont egy másik irány is, amiben Layz_ink otthonosan mozog: amikor függőleges vonalak és foltok, csomópontok segítségével rajzolódik ki a minta, ami a görög mitológia szereplőitől Botticelli Vénuszáig bármi lehet. 
 
Február 18-án a Hand in Hand Tattooban adománygyűjtő flashnapot tartanak, ahol a bevétel 100%-át a Bliss Alapítványnak ajánlják fel. 
 
 

4/12

Bianicon

Bianicon most ünnepelte a 7. tetoválós születésnapját, és ezzel együtt elérkezett egy kreatív mérföldkőhöz: eddig is jellemző volt rá, hogy nem csak egyetlen testrészre fókuszál, most pedig szeretné sokkal többször egészében használni az emberi testet és elengedni a formai határokat. Ha ismerjük a munkáit, biztosan láthattuk már a bal lapockán és felkaron keresztül futó levélfonalát, de visszatérő elem nála a növények használata is. A tetoválásra úgy tekint, mint egy öngondoskodásra, amivel egy utat zárhatunk le, vagy egy újra léphetünk – ő pedig azt szereti a munkájában, hogy egyes rajzokkal és a velük járó beszélgetéssel személyes történeteket ismerhet meg.
 

5/12

virágéknál

Girlpower a magyar dizájnvilágban – így köszöntöttük a 2019-ben nyílt SISKO Studiót, és a véleményünket azóta is tartjuk! Az itt bemutatkozó művészek egyike a virágéknál tetoválója, keramikusa, illusztrátora, akinek munkáival több vásárban, tetoválásaival pedig tulajdonképpen bármelyik fesztiválon szembemehettünk már. Ha eddig szkeptikusak voltunk a nagy sárkánykígyó tetoválásokkal, Virág megszelídítette ezeket nekünk: a bájos-mintás tekeredő kígyók, csillagokkal és holddal körülvéve, jellemző mintáivá váltak. Mostanában tigriseket és cicákat rajzol gyakrabban, saját leírása szerint gyermeki, naiv, optimista stílusban, de választhatunk flasheket a visszafogott levélmintáktól a frappáns feliratokon keresztül a hivalkodóbb, hulahoppozó, egykerekűző női alakokig is.
 

6/12

Forndron Karina

Kevesen bánnak olyan finoman a színekkel, mint Forndron Karina, akinek a munkáiban az árnyékolás, az átmenetek olyan alaposak, mintha egy festményt néznénk. Emiatt sem meglepő, hogy a legtöbben növényi, színes virágos mintákkal keresik meg őt, ha pedig saját tervezésű flashekre koncentrál, akkor főleg mágikus, boszorkányos munkák születnek. Szeret kísérletezni az erős kontrasztokkal, a különböző vastagságú vonalvezetéssel, úgyhogy a fekete linework dizájn is belefér a stílusába. Láttunk már tőle olyan élethű mandaringerezdet, hogy szinte érezni lehetett az illatát, de szeretjük az olyan ötletes munkáit is, amelyekben például egy Carson Coma-dalszöveg elemeit rejti el, vagy színes gyerekjátékokat rajzol felnőttekre.
 

7/12

Gergő Augusztiny

A legtöbben, ha tetováltatni megyünk, kétszer is átgondoljuk, hogy milyen minta legyen az, ami majd életünk végéig rajtunk marad. Augusztiny Gergő tetoválóként nem bagatellizálja ezt el, sőt, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a tetoválás napja különleges élményként maradjon meg az emlékezetünkben. Az egész munkafolyamatra közös alkotásként tekint, ahol a saját történeteink és érzelmeink visszatükröződnek az elkészült mintákban, és a kellő bizalmi kapcsolat kialakításához is minden körülmény adott a stúdiójában. Ha a munkáit nézzük, erre bizony valóban nagy szükség lehet, hiszen a komoly, aprólékos kidolgozást igénylő kompozíciók valószínűleg mesélni tudnának.
 

  • Hol? Lostroom
  • Milyen technikával? géppel

8/12

Tattanna

Tattanna munkáiban az az érdekes, hogy miközben hétköznapi, felejthető tárgyakat is beemel a mintái közé – egy mosogatószivacs az alkaron, lufi vagy papucs a lapockán –, tetoválásként ezek biztosan nem lesznek sem hétköznapiak, sem felejthetők. Sejthetjük, hogy inspirációját főleg a pop-art és a mindennapok, a tömegmédia adják, és stilisztikailag a microrealism és a fine line határán mozog. Most épp New Yorkból érkezik haza, úgyhogy már iratkozhatunk is fel hozzá a big city life ihlette tetoválásokra.
 

9/12

david.icko

Nem könnyű meghatározni, hogy milyen lények azok, amelyek david.icko keze nyomán születnek, de azt biztosan állíthatjuk, hogy egyik sem követi a tetoválás klasszikus nyelvezetét, hanem oldottabb, kreatívabb vizuális megoldásokkal jön létre. Egyszerűbben szólva, olyan flasheket varrathatunk nála, amelyek jól funkcionálnak tetoválásként is, de esztétikai értelemben nem akarnak tetoválásszerűek lenni, inkább a képgrafikai irány felé közelítenek. Személyes kedvencei, pont a fenti szándékból kiindulva, a teli fekete vagy a színes figurái, mi pedig tapasztalatból mondhatjuk, hogy a girbegurba, többfejű és még több csápú lényei tényleg könnyen szerethetővé válnak.
 

10/12

Manna_fta

Üzenni sokféleképpen lehet tetoválással, de ha biztosra akarunk menni, varrassunk magunkra feliratot! És itt nem a hagyományos, nagyotmondó idézetekre gondolunk, hanem a Manna_fta egy-két szavas tetkóira. Dezső Marianna mintáit az ösztönös, a gyereklogikára jellemző spontaneitással és játékossággal írhatjuk körül: Szépen éljetek, Ez fájt, Átmegyek hüllőbe – ezek az egyszerű, de frappáns szövegek biztos beszédtémát adnak a viselőiknek, és lazaságot hirdetnek minden szembejövőnek. Persze rajzot is választhatunk a flashek közül, hasonló hangulatban, vagy akár a szöveggel kombinálva is jól mutatnak ezek.
 

11/12

Barbisurmantattoo

Surman Barbi nyolc éve foglalkozik főállásban tetoválással, és ez idő alatt tökéletesítette a munkáira jellemző line art stílust. Ez azt jelenti, hogy egy-két tekergő, vékony vonallal rajzol ki apró és egyszerű mintákat vagy az egész hátat fedő, de finom és egyáltalán nem hivalkodó alakokat. A flashei sokszor személyes történeteiből inspirálódnak, és érdekes az is, hogy a zene egy másik motorja az alkotásnak, ugyanis ha egy különleges sort hall, azt rögtön illusztrálja is a fejében. Ha egy olyan tetoválásra vágyunk, ami visszafogott, története van, és még a nagymama is kibékül vele, érdemes Barbihoz fordulni.

Címkék