Legénybúcsús angolok, koktélvödrös tinik és egy lány, akivel jót beszélgettünk, bár azt sem hallottuk, hogy Nórinak vagy Móninak hívják. Bár néha jólesik ilyen bulikban kiereszteni a gőzt, azért előfordul, hogy valamivel kifinomultabb szórakozásra vágyunk. A Piros Pezsgő Piano Bár éppen ezt kínálja. Úgy tehetünk időutazást a közelmúlt szórakozóhelyeinek lassú és elegáns világában, hogy nem kell kiégetett bársonypuffokon ülnünk és közben Éva vermutot szopogatnunk. A diszkrét és profi vendéglátás megmaradt, a belső tér eleganciája és az italkínálat viszont már a mai követelményekhez igazodik.

A Piros Pezsgő az egyik utolsó mohikánja azoknak a régi bároknak, amelyek egészen sajátos egységet alkottak a városi hétköznapokban. Az ajtók mögül drága italok és fülledt elegancia vonzották a vendégeket, arról pedig, hogy a bennfentes közönség minél könnyebben maga mögött hagyhassa a külvilág szürkeségét, olyan arcok gondoskodtak, akik akár évtizedeket is eltöltöttek az éjszakai élet szolgálatában. 

Diszkrét kisvilág volt ez, aminek a fenntartói mindent láttak, de semmiről sem beszéltek, ahol pontosan tudták, mikor nem kell felismerni az amúgy visszajáró vendéget, mert, mondjuk, más partnerrel érkezett, mint a megszokott, és mikor lehet a nevén köszönteni.

A Piros Pezsgő különlegessége, hogy itt megmaradtak az utolsó profik, akik még ilyen környezetben tanulták a vendéglátást és az éjszakai életet. Ez a titokzatosság pedig meghatározza a hangulatot, miközben a szakemberek finoman, a háttérből szövik a szórakozás szálait.

Szerdán és csütörtökön lép fel a hely sztárja, Fűzy Gábor bárzongorista, fél évszázados karrierrel és olyan örökzöld zenékkel, melyekről – generációtól függetlenül – mindenkinek van egy-egy személyes emléke. Gabi bácsi látszólagos könnyedsége ne tévesszen meg senkit, évtizedek rutinja segíti abban, hogy már a szeme sarkából lássa, mikor van szüksége a közönségnek romantikus, vidám vagy éppen szomorú számra, hol szövődik vonzalom vagy van éppen feszültség az asztaloknál.

Végre egy hely, ahol az élő zene hozzátartozik a beszélgetések hangulatához, mégis értjük tőle egymás szavát.

A bárban nem Fűzy Gábor az egyetlen, aki profinak számít az éjszakai életben. A beengedést és a kabátunkat Imre felügyeli, állítólag már akkor a biztonsági személyzet része volt, mikor a 80-as évek végén még az Egyérintő nevű night club működött a Piros Pezsgő helyén. Bár mindig udvarias, egészen biztos, hogy a strandpapucsos, gumi unikornisos legénybúcsúk a falakon kívül maradnak. Egyébként is előfordulhat, hogy nincs hely, így érdemes előre foglalni (Facebook-üzenetben vagy a +36 30 735 0000 telefonszámon) látogatásunk előtt. 

A két nagy öreg mellett érdemes megemlíteni a tapasztalt felszolgálókat, Ágit és Andit is, magabiztosságukat mi is teszteltük. Ha egyszer már jártunk a Piros Pezsgőben, ők biztosan emlékezni fognak arra, hogy mit ittunk, ha pedig még sohasem jártunk itt, gondoskodnak róla, hogy ne érezzük idegennek magunkat. Legközelebb mindenképp megkérdezzük, hogy mi a trükkjük, honnan tudnak ennyi embert megjegyezni.

A profi és diszkrét vendéglátás örök érték, aminek most is van helye és közönsége, a kulisszáknak azonban nem árt néha egy kis vérfrissítés. Abban, hogy a Piros Pezsgő felzárkózott a szórakoztatás jelenkori követelményeihez, mégis megőrizte önazonosságát, nagy szerep jutott a mostani tulajdonosoknak, leginkább Béres Csengének. Csenge teljesen más háttérrel, nem profi vendéglátósként csöppent bele a Piros Pezsgő világába, évekig volt vendég, mielőtt tulajdonos lett. Talán emiatt is nyúlt hozzá jó érzékkel ahhoz, hogy minek kell megmaradnia, és hol van szükség egy kis ráncfelvarrásra. A belső tér megújult Csap Viktor tervei alapján, a fülledt, elegáns hangulatot a bársony, a füstös színek, a tükrök és egy markáns neon biztosítja. A kínálat is változott, jó a pezsgőválaszték, és finomak a borok, klasszikus koktélok, gin-tonikok is emelik a hangulatot, az italokhoz pedig megfelelő bar food is tartozik. 

A hely neve egy régi Szenes Iván-dalt is megidéz, ami arról szól, hogy hagyjuk magunk mögött a mindennapok problémáit, legyenek olyan estéink, amikor az életet a könnyebbik felén ragadjuk meg. A Piros Pezsgő éppen ebben segít. Az egyik legjobb helyszín, ha színház vagy vacsora után igazán különleges hangulatban folytatnánk az estét.

ELÉRHETŐSÉGEK

Piros Pezsgő Piano Bár

Címkék