A fővárosiak körében mindig is népszerű volt a háziállattartás, így elmélyedtünk a Fortepan gyűjteményében, és összeszedtük a kedvenc macskás képeinket. Legyen szó aranyos házi cicusokról, macskakiállítások szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb, sokszor humoros és kedves képekben.

Nemrég visszautaztunk az időben, és az 1900-as évek elejétől az 1970-es évek végéig összegyűjtöttük azokat a kutyás képeket a Fortepan oldaláról, melyek nemcsak négylábú kedvenceinkről, de magáról Budapestről és a főváros történetéről, építészetéről, divatjáról és hírességeiről is sokat mesélnek. Most elmerültünk a macskás fényképek tengerében, és megmutatjuk, hogy cicáztunk régen.

XI. kerület, 1940. Érdekes, hogy kutyás képeket már az 1900-as évek elejéről is találtunk, azonban az első macskás fotó a Fortepanon 1940 környékéről való, viszont egy nem mindennapi helyen. A fénykép a Budaörsi repülőtér forgalmi épületében készült, az irányadó mellett működő iránymérő állomáson.

IX. kerület, 1942. Kóbor cicák farkasszemet néznek egymással egy kocsi tetején. A fénykép a Sobieski János utca 30. szám alatt készült, a fotón pedig még a dátum is kivehető.

X. kerület, 1943. A henyélő cicust ábrázoló fénykép a Vaspálya utca 4. szám alatt készült, Miklós Lajos járműgyártómester üzemének udvarában.

XII. kerület, 1944. Barátságos cicák ülnek egy hölgy ölében. A fotó a János-hegyen készült, az Erzsébet-kilátónál.

XIII. kerület, 1951. A fénykép a Bulcsú utca 25/A szám alatt készült, egy IV. emeleti lakás erkélyén pózol egy mosolygós hölgy a gyönyörű fehér cicájával.

XIII. kerület, 1952. Egy évvel később ismét a Bulcsú utca erkélyén láthatjuk a mosolygós hölgyet és macskáját. Háttérben a Bulcsú utca 18–20. számú épület tűnik fel, mely az Élmunkás-házak egyike volt.

V. kerület, 1954. Az 50-es években bukkant fel az első színes cicás fénykép, a Kossuth Lajos utca 6. szám alatt, egy cipőkészítő műhely előtt készült, a jobb szélen látható kislány pedig a kor gyermekdivatjának megfelelő fehér pöttyös ruhát visel.

VIII. kerület, 1955. Egy masnis copfos kislány és egy érdeklődő cicus a Beniczky Lajos utca 3–5. alatt.

I. kerület, 1959. A fénykép a budai Várban készült, a Szentháromság utca 7. szám alatt, a Ruszwurm-ház udvarán.

III. kerület, 1960. Újabb nyáridéző kép a fővárosból, a Bécsi út 236. szám alatti villa kertjében láthatunk egy cicát simogató kislányt. Az épületben ekkor a földszinten lakások voltak, az emeleten pedig óvoda működött.

XVIII. kerület, 1960. A felvételt a Lugos utca egyik házának kertjében készítették. A kedves jelenet és a megszeppent kiscica mellett érdemes egy pillantást vetni a hölgy érdekes nyakláncára is.

II. kerület, 1971. Fotogén fehér cica heverészik a fűben a Lotz Károly utca 18. szám alatt.

II. kerület, 1973. Ismét a Lotz Károly utca 18. szám alatt járunk, a színes fotón azonban egy kedves cirmos tűnik fel.

II. kerület, 1973. Még mindig a Lotz Károly utcában vagyunk, ahol egész sorozat készült a cirmos cicáról és (vélhetőleg) gazdijáról.

IX. kerület, 1976. A fénykép az Ipar utca 11. szám alatt található lakásban készült, a képen Dési Huber Istvánnét láthatjuk, a falon néhai férje művei sorakoznak.

XIV. kerület, 1980. A fénykép a Népstadion Press-termében készült, az I. Nemzetközi Macskakiállításon, melyet 1980. november 29–30-án rendeztek meg.

Budapest, 1982. Egyik kedvenc macskás képünk a fővárosból, melynek szuper lenne tudni a sztoriját, de egy novella vagy ifjúsági regény alapjául is szolgálhatna a metrón utazó csibész fiúk és a kiscica története.

X. kerület, 1983. A 80-as években is nagy népszerűségnek örvendtek a macskakiállítások, a képen láthatót az Albertirsai (Dobi István) úti vásárterületen rendezték meg.

X. kerület, 1983. Ez a fotó szintén a macskakiállításon készült, melyről még számos képet találunk a Fortepanon.

V. kerület, 1988. A cicák mindig megtalálják a lakás legmelegebb pontját, így nem véletlenül henyél ez a kedves foltos macska is a fűtőtest tetején. A fotó a Bajcsy-Zsilinszky út 62. szám alatt készült.

(Borítókép: Fortepan - Horváth Miklós dr)

Címkék