A kutya az ember legjobb barátja, szokták mondani, és ez bizony régen is így volt. Budapest mára igazi kutyabarát főváros lett, azonban ha visszanézzük a régi képeket, akkor ugyanazt a szeretetet és odaadást láthatjuk, ahogy ma is fordulunk négylábú kedvenceink felé. A Fortepan segítségével visszautaztunk az időben, és egészen az 1900-as évek elejétől az 1970-es évek végéig összegyűjtöttük kedvenc kutyás fotóinkat.

Legyen szó kellemes teázgatásról barátnőink társaságában, hatalmas sétákról Budapest-szerte, kutyaiskoláról, trükkök tanításáról vagy éppen kutyakiállításról, a Fortepan hemzseg a jobbnál jobb kutyás fotóktól. Most elhoztunk nektek 20 képet, melyek nemcsak a kutyusokról és gazdáikról mesélnek, de a régi Budapestről is sokat megtudhatunk általuk.

XVII. kerület, 1919. Teázgatás és olvasás a barátnőkkel, a felvétel az Árpád fejedelem (egykori Paula) utca egyik telkén készült.

XIV. kerület, 1915. A kutyák nemcsak társként, de segítőként is jelen voltak. A fotó az Erzsébet királyné útja és a Mexikói út saroknál készült, az ügetőpályán (később a Millenniumi Földalatti Vasút járműtelepét alakították ki ezen a helyen), a háttérben jobbra a Közlekedési Csarnok tornya látszik a Városligetben. A képen harci és elsősegélykutyák bemutatóját láthatjuk.

III. kerület, 1933. Újságolvasás a verandán, a felvétel a Csatárka utca 1. alatt található házban készült.

Margitsziget, 1934. Levegőzés és kutyasétáltatás a Margitszigeten. A mai Centenáriumi emlékmű helyén található ez a park, háttérben a Palatinus házak látszanak.

Városmajor, 1934. A Városmajor mindig is kedvelt kikapcsolódási pont volt a városi forgatagban. Háttérben az Ignotus (Klára) utca házait láthatjuk.

II. kerület, 1934. Négylábú kedvenceinket nemcsak manapság visszük szívesen kirándulni, a felvétel télen készült, a Látó-hegyen (régebbi nevén Gugger-hegyen), az Árpád-kilátó közelében.

I. kerület, 1935. A Várnegyed mindig is népszerű célpont volt a budapestiek körében. A kép a Tóth Árpád sétányon, Görgey Artúr szobránál, a Hadtörténeti Múzeum előtt készült.

I. kerület, 1937. Kiskutya pózol egy autó tetején a Várkert Bazárban, háttérben az Ybl Miklós tér.

XII. kerület, 1940. A fotó a Stromfeld Aurél úton készült, a fotón nem más látható, mint Bajor Gizi színművésznő (jobbra), aki a villája teraszán fotózkodik Elsa Merlini olasz színművésznővel és kutyájával.

V. kerület, 1945. A kutyák a történelem viharaiban is az emberek mellett voltak, ez nem volt másképp a II. világháború alatt sem a fővárosban. A fotó a Szabad sajtó (Eskü) útján készült, az Erzsébet híd felé nézve, jobbra a Belvárosi plébániatemplomot láthatjuk.

IX. kerület, 1952. Egy úriember trükköket tanít kutyájának a Bakáts téren, a felvétel a Knézich utca felőli sarokról készült.

II. kerület, 1959. Furfangos trükköt láthatunk a fotón, mely a Trombitás utca 19. kertjében készült, szemben a Szilágyi Erzsébet (Malinovszkij) fasor 43. hátsó homlokzata látható.

XIV. kerület, 1960. Pillanatkép kutyasétáltatás közben a Thököly út 53. szám alatti papír-írószer bolt kerítése előtt.

V. kerület, 1960. A képen Házy Erzsébet operaénekesnőt és gyönyörű vizsláját láthatjuk. A fotó a Duna közelében, a Belgrád rakparton készült, a háttérben a Szabadság híddal.

IX. kerület, 1962. A kutyaiskola nem új keletű divat, 60 évvel ezelőtt is fontos volt, hogy négylábú kedvenceink jólnevelten viselkedjenek. A fotó a Gyáli út, az Ecseri út és az Üllői út által határolt vasúti területen készült.

V. kerület, 1965. A kép egy kisebb dunai árvíz idején készült a pesti alsó rakparton, a Zoltán (Beloiannisz) utca torkolatánál, a háttérben a budai Vár elmosódott sziluettje rajzolódik ki.

XIV. kerület, 1965. Nemzetközi Kutyakiállítás a BNV területén 1965. szeptember 25–26-án.

X. kerület, 1977. Albertirsai (Dobi István) úti vásárterület, kutyakiállítás.

X. kerület, 1977. Még egy fotó az Albertirsai úti kutyakiállításról, illetve az egyik elképesztően aranyos résztvevőjéről, aki egy zakó zsebében vészelte át a rangos eseményt.

V. kerület, 1979. Válogatásunkat egy igazi retró nyáridéző képpel zárjuk, mely a Ferenciek terén készült, a Kossuth Lajos utca felé nézve, jobbra a Kárpátia söröző teraszát láthatjuk.

(Borítókép: Fortepan - Bojár Sándor)

Címkék