A fővárost is elhagytuk, hogy megtaláljuk ezt a nyuszikkal teli, bájos és mesebeli kávézót, ami valójában könyvesbolt, ajándékbolt és kultúrtér is. A Három nyulak úgy kellett Törökbálintnak, mint egy falat kenyér, és szerintünk nagyon is megérte ezen a helyen egy olyan specialty kávézót nyitni, ami nemcsak a kávéja miatt különleges, hanem az atmoszférája és a két tulajdonos miatt is.

Amikor betoppantunk a Három nyulakba, hirtelen nem is tudtuk megfogalmazni, hogy most egy kávézóban, egy könyvesboltban vagy egy ajándékboltban vagyunk-e. Olyan érzésünk volt, mintha megelevenedett volna előttünk valamilyen mesevilág vagy a Harry Potter vagy éppen A szerelem hálójában című film kedves kis könyvesboltja. De a hatalmas, faltól falig polc és az előtte álló faasztal miatt egy kicsit egy könyvtárban is éreztük magunkat. 

A könyvtárérzés nem véletlen: a 4 méteres polc eredetileg az MTA tulajdonában volt, és mivel Galló Krisztina és Bartha Ilka tulajdonosok szenvedélyesen gyűjtik az antik tárgyakat, nem meglepő, hogy lecsaptak a lehetőségre, amint valaki eladásra kínálta ezt a leselejtezett darabot. Már csak azért is, mert régóta kerestek egy létrás polcot, bár a létra helyét végül egy lépcső vette át, ami az előző életében még padlásfeljáróként funkcionált.

Kriszta és Ilka régi vágya valósult meg, amikor megnyitották a Három nyulak kávézót, könyvesboltot és kultúrteret, ugyanis évek óta beszélgettek arról, mennyire szeretnének egy könyvesboltot és egy kis kávézót is. Adta magát, hogy ha már megtalálták ezt a 150 éves törökbálinti házat, akkor mindkét álmot megvalósítsák. Az épületet igyekeztek úgy átalakítani és visszabontani, hogy ne csak megőrizzék az eredeti karakterét, de látszódjon is valami a régi házból, ezért is van szabadon a belső tér kőfala.

Nemcsak az apró tárgyak, a naplók, a rengeteg könyv és a legkülönfélébb nyúlfigurák miatt hangulatos ez a hely, hanem a tulajdonosok kedvessége és jókedve miatt is.

Ráadásul annak sem kell kétségbeesnie, akinek épp fogalma sincs, mit olvasna, mert szerzők, műfaj vagy hangulat alapján simán ajánlanak neki jó néhány könyvet. A kínálatban nagyjából 3200 példány van jelenleg, gyerekeknek és felnőtteknek szóló, valamint világ- és magyar irodalom egyaránt. 

„30 éve vágyakoztunk egy könyvesboltra és egy kávézóra is, 10-15 éve költöztünk Törökbálint mellé, azóta keresek, keresünk itt egy helyet, ami erre alkalmas lehet. Sokan kérdezték, hogy egy ennyire pici faluban, ahol gyakran őzek legelésznek, mennyire van létjogosultsága egy ilyen helynek, és hogy sokkal inkább Budapesten kellett volna megnyitni, mert ez a miliő oda illik, gyorsabban forogna, sokkal többen lennének... De valójában azt szerettük volna, hogy bentről jöjjenek ki” – mesélte Kriszta.

Persze mi is örülnénk, ha több ilyen hely lenne Budapesten, de szerintünk nem kell mindig mindent a fővárosba csoportosítani, hiszen az agglomerációban ugyanolyan szükség van a bájos helyekre. Ráadásul – ahogy Kriszta magyarázta – egészen addig, amíg a Három nyulak meg nem nyitott, Budaörsre vagy Budakeszire kellett könyvesboltba vagy specialty kávézóba járni. De gondoljunk csak a kirándulókra: mennyire jó érzés, amikor egy kiadós túra után egy ilyen hangulatos helyre tudnak beülni!

Kriszta és Ilka egyébként nem a vendéglátás és nem is az ajándékboltok világából érkezett: közgazdász-, reklámügynökségi és jogászmúlt van mögöttük. Mióta belevágtak a kis törökbálinti üzletükbe, azóta folyamatosan képzik magukat, tanulják a baristalét fortélyait, a legjobb focacciák – megkóstoltuk, szerintünk isteni –, pogácsák, piték és kalácsok elkészítését. A mentesen étkezőknek jó hír, hogy vannak cukormentes, gluténmentes és vegán finomságok is. Jelenleg Bányai kávét ihattok náluk, van belőle világos és sötét pörkölésű is, úgyhogy bármelyikből kérhetitek a cappuccinót vagy az eszpresszót. 

Ez az a hely, ahol szívesen bámészkodik, keresgél és elidőz az ember, főleg, mert úgy lehet böngészni a könyvek és a tárgyak között, hogy nem lohol a nyakunkban folyamatosan egy eladó. Itt teljes nyugalomban lehet válogatni, üldögélni és beszélgetni. A jazz és a különféle régi bútorok meg kis kincsek teszik bájos otthonná a Három nyulakat, ahol mi sokkal szívesebben kávézunk el hosszasan, mint egy steril és nagyon hipszter helyen. Bár még csak két hónapja vannak nyitva, már vannak törzsvendégeik és törzsvevőik, sőt, egy kínai turistacsapat is ellátogatott hozzájuk, akik nagyon élveztek a nyulakkal és könyvekkel teli térben lenni.

Elérhetőségek

Három nyulak kultúrtér, könyvesbolt, kávézó

Címkék