Az elmúlt években az egyik legjobb dolog, ami Budán történt, az a Margit körút és környékének felvirágzása volt, sorra nyílnak a jobbnál jobb galériák, művészeti és gasztroterek, illetve olyan különleges helyek, mint például a Namu, ahol mindent megtanulhatunk a virágokról és a virágkötészetről. Patrick Réka Noémi mestervirágkötő álmodta meg a Namut, aki hazai és külföldi tapasztalatok után nyitotta meg műhelyét a Mechwart liget közelében, ahol gyerekeknek és felnőtteknek tart egyéni, páros és csoportos virágkötőworkshopokat. A Namuba visszacsöppenhetünk a természetbe, és fenntartható anyagokkal dolgozhatunk. Réka Dél-Koreában, Szöulban szerzett tapasztalata és ott tanult technikái pedig tovább színesítik a foglalkozásokat.

Az elmúlt évben többször is beszámoltunk a Margit körúton történt fejlesztésekről, ami a Bartók Béla út felvirágzása után Buda egyik újabb, nyüzsgő művészeti, gasztro- és kreatív negyedévé kezdi kinőni magát. A körút, a Millenáris és a Mechwart liget közötti utcácskák is kezdenek megtelni élettel, egyik kedvencünk a Keleti Károly utcában a művészeti workshopoknak és képzőművészetnek helyet adó Képező, vagy a nemrég nyílt, Szerkesztőség névre keresztelt kávézó, művészeti tér és dizájnbolt. A Mechwart liget felett, a Rózsahegy utcában pedig a Namu Flower Studio erősíti a kreatív terek sorát, ahol pár órára visszacsöppenhetünk a városi forgatag közepén a természetbe. A virágkötészeti workshopokon készült alkotásainkat azonnal hazavihetjük, amivel feldobhatjuk és díszíthetjük otthonunkat, a virágoktól pedig garantáltan jobb kedvünk lesz.

Vissza a természetbe!

Patrick Réka Noémi Kolozsváron született, mestervirágkötőként és tanárként két szenvedélyét egyesítve létrehozta a Namut, ami egy igazi kreatív oázis. Réka 2005 óta foglalkozik virágokkal, kezdetben az osztrák vonalat képviselő virágkötészettel ismerkedett meg, amire a természetesség a jellemző.

„Budapesten dolgozva a szakma legjobbjaitól tanulhattam. Egy ismert budapesti virágbolt alkalmazottjaként egy luxusszállodába készítettem virágdíszeket. Mindennap lenyűgöző volt látni azt, hogyan viszonyulnak a vendégek a virágokból készült alkotásokhoz, legyen szó a lobby, az étterem vagy egy lakosztály díszítéséről” – meséli Réka.

Az osztrák és hazai tapasztalatok után Réka Dél-Korea felé vette az irányt, férje munkája Szöulba szólította őket, ahol a távol-keleti virágkötészet technikáiba is betekintést nyert.

„Nagyon tetszett az emberek viszonyulása a környezethez. Bel- és kültereiket gyönyörű virág- és növénydekorációkkal díszítik, jellegzetes porcelán- és kerámiavázákat, -edényeket használnak, gyakran jópofa kiegészítőkkel” – részletezi Réka távol-keleti tapasztalatait, ami nagyban eltér a nyugati virágkötészettől.

Szöulban Réka elsajátította a keleti textil ajándékcsomagolási módszert, amelyet itthon is tanít, ez koreai nyelven „bojagi”, japánul pedig „furoshiki” néven vonult be a köztudatba.

Nyerj betekintést a virágkötészet kulisszái mögé!

Réka nem csupán új technikákat tanult kint, de felkérték, hogy tartson virágkötő-tanfolyamokat és -workshopokat, ahol a különböző országból érkező résztvevők az ő szakmai irányítása mellett alkottak. Miután visszatértek Budapestre, úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd, és megnyitotta a Namut, ahol hobbi-virágkötészeti workshopokat szervez angol és magyar nyelven.

Gyerekeknek és felnőtteknek, egyéni, páros és csoportos workshopokat tart különböző témakörben, van például karácsonyi vagy Valentin-napi workshop, de lánybúcsúztatók és csapatépítők alkalmával is szuper program lehet egy-egy virágkötészeti foglalkozás.

„Friss és szárított virágokkal, illetve természetes anyagokból készült kiegészítőkkel dolgozom, mellőzve a selyemvirágokat és a műanyag csomagolóanyagokat, kiegészítőket, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartsam. Most, hogy a világjárvány miatt megváltozott az életünk, szeretnénk otthonunkban jól érezni magunkat, így a virágok, növények jelenléte is felértékelődött a lakótérben – meséli Réka.

A Namu szuper hely azok számára, akik nyugodt és szórakoztató módon szeretnének betekintést nyerni a virágkötészetbe, hogy dekorációkat készíthessenek otthonaikba, irodáikba, családtagjaiknak vagy barátaiknak. Mint minden más kreatív folyamat, a virágkötészet is stresszoldó, hangulatjavító és szorongáscsökkentő hatású.

Ahol a gyerekek is szórakozva tanulhatnak

Réka a gyerekek bevonását is fontosnak tartja, így számukra is szervez workshopokat. A virágokkal és növényekkel való munka segíti őket a környezethez és természethez való viszonyulásukban, a foglalkozásokon szóba kerül például a virágok gondozása, a színkombinációk és a komposztálás is. Az alkotói tevékenység során a gyerekek pedig gyakorolhatják a döntéshozást, és fejlesztik a finommotorikai készségüket.

„Fő célom, hogy a friss virág a mindennapi életünk részévé váljon. A workshopokon olyan technikákat tanítok, amelyeket a résztvevő lépésről lépésre haladva megtanul, és alkalmaz majd otthonában is. A kézzel – magunk vagy szeretteink számára – készített díszek jelentősége fontossá válik, és tapasztalom, hogy az emberek nagyon lelkesen vesznek részt olyan kreatív, nyugodt légkörű tevékenységekben, amelyeken az alkotás és az együtt töltött idő átminősül” – mondja Réka a Namu fő küldetéséről.

A workshopok mellet a Namuból virágkompozíciókat vagy ajándékcsomagolást is rendelhetünk, emellett pedig kolozsvári tervezőkkel és helyi kézművesekkel folytat Réka együttműködést. Az általuk korlátozott számban, kézzel és fair trade jegyében készített lakberendezési termékeket meg is vásárolhatjuk, amelyek remek kiegészítői lehetnek a saját magunk vagy megrendelésre készített virágkompozícióknak.

ELÉRHETŐSÉGEK

Namu

1024 Budapest, Rózsahegy utca 4.
Facebook
Instagram

Címkék