Körbenéztünk a budapesti ötcsillagos szállodák háza táján, hogy mivel rukkoltak elő az ünnepi időszakra édességfronton, hiszen egy érdekesnek tűnő sütemény, egy furcsa kreáció talán az a műfaj, ami a városlakók szélesebb rétegeit is képes becsalogatni egy luxusszállodába – elvégre az itt kapható finomságok általában semmivel sem drágábbak, mint egy jobb cukrászdában.

A külföldi, patinás luxushotelek karácsony előtt nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél extrább, rendhagyóbb, műalkotásnak is simán beillő édességekkel emeljék a hírnevüket. Kivált Londonra, Párizsra vagy a távol-keleti, nemzetközibb, így a keresztény kultúrkörbe tartozó utazókat is vonzó szállodákra igaz ez. Legyen szó ötórai teázásról vagy a híres francia ünnepi édességről, a fatörzstortáról, olykor csak kapkodja az ember a fejét, hogy milyen, a szokványostól elrugaszkodott ötletekkel álltak elő a hotelek cukrászséfjei. Kutakodásunk során Budapesten ilyen kiugró példával sajnos nem találkoztunk, ellenben nagyon bízunk abban, hogy lassú víz partot mos, azaz az alább bemutatott édességek valaminek a nyitányai, és a magyar fővárosban elindult gasztroforradalom következő lépcsőfoka az lesz, hogy a hazai szállodák is belátják, hogy világraszóló szenzációra hajtani, többnapos gondolkodást és kísérletezést beletenni egy ilyen projektbe nem csak az adott vendéglátóegység belügye. Budapest újabb erőssége lehetne ez, amely még több turistát csábíthatna a városba, amiből a vállalkozások szélesebb köre is profitálhatna. Ne legyünk azonban telhetetlenek, és örüljünk annak is, ami van: azoknak a csak limitált ideig kapható édességeknek, amelyek határozottan megérik az időnket, hogy egy félórácska erejéig megpihenjünk a karácsony előtti ajándékhajszában a társaságukban.

Flódni fatörzsjelmezben és iható zserbó

A Hilton Budapest négy süteménnyel és az igazi téli italok parafrázisaival, netán vadonatúj kreációkkal várja a budai várban sétálókat, utóbbiak közül mi a Bailey’sszel, amaretto és gyömbérlikőrrel felturbózott mézeskalács lattét és a Zserbó Sour névre hallgató, a híres sütihez hasonlóan kakaót, őszibarackot és diót – no meg némi vodkát – tartalmazó koktélt próbáltuk ki. Utóbbinak már a színe is különleges, a méregzöld italnak kissé grincses beütése van. Akár alkoholosan, akár mentesen is lehet kérni a kétféle forró csokit, de érdemes a másik két téli koktéljukat vagy a pannonhalmi forralt bort is megkóstolni. A sütikből mind a négyfélét teszteltük, nekünk a fatörzstortaszelet-formában újratervezett flódni jött be leginkább, ugyanis sokat lágyítottak az eredeti receptúra robusztusságán: egy könnyed, krémes, franciás desszertre kell itt számítani. Csokiimádóknak tökéletes választás a mandulás, tonkababos tejcsokoládémousse vagy a meggyes-mogyorós éclair fánk, a pohárkrémek rajongóinak pedig kötelező a mindenmentes, sárgabarackragu-feltétes, kókusztejes panna cotta.

A mákos fatörzstortáról valószínűleg még Párizsban sem hallottak

A The Ritz-Carlton idén a klasszikus süteményhez külcsínben egyáltalán nem hasonlító, újragondolt fatörzstortákkal készült, természetesen ezeket nem egy ültő helyben kell ott magába plántálnia az embernek, hanem elvitelre, az ünnepi asztalra szánják. A legérdekesebb ízkombináció a hatféle közül a mákos-barackos, ebbe a mák mousse formájában, a barack pedig zselé halmazállapotban került bele. A szálloda nevével fémjelzett, The Ritz-Carlton, Budapest kreáció egy csokis-narancsos csoda. De a gyümölcsös aromákra voksolóknak sem kell szomorkodni, a Red Velvet nevűben a mandulás piskótához és mascarponés habcsókhoz piros gyümölcsös zselét párosítottak. De van olyan verzió is, ahol a narancsmousse és feketemeggy-zselé kontrasztjának örülhetünk a mandulás piskótatészta és a fehér csoki alámuzsikálásával. Aki helyben szeretne valami szezonális édességet fogyasztani, annak a január 2-ig elérhető ötórai teát ajánljuk, amelyhez természetesen karácsonyi édességek járnak.

A régi karácsonyokat idézi meg a habcsókcsoda

Azok a karácsonyok inspirálták az Aria Hotelt, amikor még nem tömeggyártott üvegtermékek kerültek fel a fára, hanem odahaza készült díszekkel dekoráltak, például habcsókkarikákkal. De a narancs és a gömb alakú díszek is fontos inspirációforrásul szolgáltak a hotel cukrászcsapatának, egy olyan karácsonyi desszertet akartak hát megalkotni, amelyben benne van minden klasszikus összetevő, ami ezt az ünnepet jellemzi. A narancsíz a Grand Mariner likőr formájában jelenik most itt meg, amihez nagyon jól párosítható a mogyoró. Direkt nem diót használtak hozzá, hogy ez a kreáció más legyen, mint a hagyományos diós desszertek. Az alakja szándékosan nem szelet, a kosárka egy félbevágott gömb, amelyre habcsókos díszítés került, ami gyerekkorunk havas téli estéire reflektál. A textúra első harapásra roppanós, a kandírozott narancs parfümössége pedig egy másik érzékszervünkön keresztül próbál minket karácsonyi hangulatba ringatni.

+1: Egyfalatnyi cuki desszertek a tea mellé

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest lobbyjaként is funkcionáló Living Roomban az ünnep apropóján most újítottak az ötórai teán. Különvettük így ezt, hiszen nem önmagukban vehető desszertekről van szó, hanem járnak hozzájuk a sós falatok is. (Persze, ki ne szeretné megkóstolni a szendvicset a világ legjobbjának tartott, svájci Balik cég lazacával, amely a cári Oroszországban elterjedt, illetve majdnem feledésbe merült módszerrel van feldolgozva?) A desszertek közt a legszebb a gesztenyés sapka, a legérdekesebb pedig a tőzegáfonyás mézeskalács gömb.

(Borítókép: Hilton Hotel)

Címkék