Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Szabadidő

Közeledik az év leglátványosabb csillaghullása

Nem mindennapi égi jelenségben lehet részünk december 14-én az esti órákban: az év várhatóan leglátványosabb hullócsillagzáporát produkáló Geminidákat várjuk az égboltra ezen a napon. Akár 120 hullócsillagot is megszámolhatunk óránként.

A Geminidák meteorraj minden évben december 14-e körül tetőzik, és ez idén sem lesz másképp. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint méltatlanul kevéssé híres rajról van szó, hiszen az egyik legaktívabb hullás, gyakran az augusztusi Perseidáknál is több meteort eredményez.

Nagyjából december 4. és 17. között találkozhatunk a tagjaival, de a megfigyelésére legalkalmasabb időpont ebben az évben december 14-én, az esti órákban lesz. Ekkor már felkel a raj radiánsa, az a pont, ahonnan a meteorok égi pályája kiindulni látszik. Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a kora esti órákban lesz, 20 óra körül, a radiáns pedig hajnal 2 óra körül delel. Érdemes éjfél után is kimennünk meteorvadászatra, ugyanis hajnalban fordul úgy a Föld, hogy „szemből” kapja a meteorokat, ezáltal minden porszemcsével frontálisan ütközik, nagyobb relatív sebességgel. Ezen az estén az is nekünk kedvez, hogy a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során.

A jelenségről és annak megfigyeléséről részletesen olvashatunk a Svábhegyi Csillagvizsgáló alábbi blogbejegyzésében. A Svábhegyi Csillagvizsgáló erre az alkalomra külön eseménnyel is készül.

Szabadidő

Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egy interaktív csillagászati élményközpont, ahol megnézhetjük akár a vörösen izzó Napot, a Hold krátereit vagy a galaxisokat is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Neked ajánlott

A