Nem mindennapi égi jelenségben lehet részünk december 14-én az esti órákban: az év várhatóan leglátványosabb hullócsillagzáporát produkáló Geminidákat várjuk az égboltra ezen a napon. Akár 120 hullócsillagot is megszámolhatunk óránként.

A Geminidák meteorraj minden évben december 14-e körül tetőzik, és ez idén sem lesz másképp. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint méltatlanul kevéssé híres rajról van szó, hiszen az egyik legaktívabb hullás, gyakran az augusztusi Perseidáknál is több meteort eredményez.

Nagyjából december 4. és 17. között találkozhatunk a tagjaival, de a megfigyelésére legalkalmasabb időpont ebben az évben december 14-én, az esti órákban lesz. Ekkor már felkel a raj radiánsa, az a pont, ahonnan a meteorok égi pályája kiindulni látszik. Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a kora esti órákban lesz, 20 óra körül, a radiáns pedig hajnal 2 óra körül delel. Érdemes éjfél után is kimennünk meteorvadászatra, ugyanis hajnalban fordul úgy a Föld, hogy „szemből” kapja a meteorokat, ezáltal minden porszemcsével frontálisan ütközik, nagyobb relatív sebességgel. Ezen az estén az is nekünk kedvez, hogy a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során.

A jelenségről és annak megfigyeléséről részletesen olvashatunk a Svábhegyi Csillagvizsgáló alábbi blogbejegyzésében. A Svábhegyi Csillagvizsgáló erre az alkalomra külön eseménnyel is készül.

Szabadidő

Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egy interaktív csillagászati élményközpont, ahol megnézhetjük akár a vörösen izzó Napot, a Hold krátereit vagy a galaxisokat is.

Címkék