A Bródy Sándor utca 15. alatti házat Hild Károly tervei alapján építették 1855-ben. Az épületben lesznek a Budapestre költöztetett Pázmány Péter Katolikus Egyetem központi szervezeti irodái, ezért most felújítják, és a munkálatok részeként restaurálták a ház ikonikus kéményseprőszobrát.

Az 1855-ben épült házat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem újítja fel a Bródy-projekt keretében, ami nem része a másik, a Pázmány Campus nevű nagyberuházásnak. Az épületre és a névadó kéményseprő-figurára is ráfért már az alapos ráncfelvarrás. A szobor el is tűnt jó időre a ház homlokzatáról. Ám most visszakerült, ami jelképe annak, hogy az épület kálváriája most véget ért. 

Palotanegyed ikonikus épülete több mint 160 éve áll a Bródy Sándor utcában, nevét a kapu fölött őrködő szoborról kapta, ami egy kéményseprőt ábrázol, ez pedig a ház építtetőjének volt a mestersége. A klasszicista stílusú, egyemeletes házat Hild Károly építette 1855-ben az olasz származású kéményseprő, Devecis (Del Vecchio) Mihály megbízásából. A ház később kapott egy udvari szárnyat, sőt a telken további, építészetileg érdektelen épületeket is felhúztak. A ház nagy túlélő: megúszta a háborús pusztításokat és az 1956-os harcokat is. Ennek ellenére sokáig nagyon rossz állapotban volt, mert nem újították fel, és nem is gondozták. Az egyetem felbukkanása hozott reményt és megszépülést a ház életébe, melynek ikonikus szobra ismét a régi pompájában (egy restaurációs munka elvégzése után) áll a helyén, és létrájával a kezében újra az utcát figyeli.

A Bródy Sándor utca további érdekes épületeiről ebben a cikkünkben olvashattok, a Palotanegyedről pedig Pesten innen, Budán túl című podcastünk első évadában beszélgettünk Fónagy Zoltán történésszel és Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel.

Címkék