Idén decemberben és 2024 januárjában a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum teljeskörűen felújított és restaurált Ikarus 66-os és Ikarus 311-es autóbuszával kalandozhatjuk be Budapest belvárosát, miközben megismerjük a járművek korának világát, és alkalmanként stílszerűen korabeli élő zene is kíséri utunkat.

Tavaly óriási sikert aratott a Közlekedési Múzeum Mozgó Múzeum-projektje, amit idén közkívánatra ismét megrendeznek. Mivel 2022-ben mindössze 4 nap alatt elfogyott az összes jegy, és közel 1000 ember utazott a nosztalgiajáratokon, 2023-ban új alapokra helyezték az ünnepi programsorozatot: például sűrítették az ünnepi díszkivilágítást kapott buszok menetrendjét, és meghatározott időpontokban élő zenével szórakoztatják az utasokat. A régi buszok és az ismeretterjesztés megmarad, így utazás közben egy sor érdekességet tudhatunk meg a járművekről, valamint az 1970-es évekről, amikor ezek a buszok jártak.

A Mozgó Múzeum nosztalgiajáratai december 16-án indulnak, a menetrendet pedig a www.mozgomuzeum.hu oldalon találjuk. A járatokra a jegyeket online, elővételben tudjuk megvenni, de számolni kell azzal, hogy a buszokra egyszerre csak meghatározott számú utazó fér fel. A járatok aMűcsarnok előtti megállóból indulnak, és oda is érkeznek vissza, a menet pedig a főváros közkedvelt részeit érinti. A menetidő nagyjából 50 perc. A Zenélő Buszok szombat délutánonként indulnak, és élő zeneszóra csodálhatjuk meg gyönyörű fővárosunkat.

Kétféle busszal utazhatunk. Az egyik az Ikarus 311-es, ami az 1970-es évek végéig közlekedett, elsősorban helyközi és távolsági járatként. A másik az Ikarus 66-os, amit a városi-elővárosi közlekedésre fejlesztettek ki, és az 1960-as években a fővárosi tömegközlekedés súlyos kapacitáshiányát is enyhítették vele. Ennek az autóbusznak beceneve is volt: jellegzetes hátulja miatt Farosnak nevezték.

Az ünnepi időszak alatt más különleges járatok is járják a várost, a BKV Fényflottájáról részletesebb ide kattintva olvashattok.

(Borítókép: Szikora Zsombor - MMKM)

Címkék