Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Nosztalgikus időutazás az Ikarus buszmatuzsálemeivel – Elindult a Mozgó Múzeum

Idén decemberben és 2024 januárjában a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum teljeskörűen felújított és restaurált Ikarus 66-os és Ikarus 311-es autóbuszával kalandozhatjuk be Budapest belvárosát, miközben megismerjük a járművek korának világát, és alkalmanként stílszerűen korabeli élő zene is kíséri utunkat.

Tavaly óriási sikert aratott a Közlekedési Múzeum Mozgó Múzeum-projektje, amit idén közkívánatra ismét megrendeznek. Mivel 2022-ben mindössze 4 nap alatt elfogyott az összes jegy, és közel 1000 ember utazott a nosztalgiajáratokon, 2023-ban új alapokra helyezték az ünnepi programsorozatot: például sűrítették az ünnepi díszkivilágítást kapott buszok menetrendjét, és meghatározott időpontokban élő zenével szórakoztatják az utasokat. A régi buszok és az ismeretterjesztés megmarad, így utazás közben egy sor érdekességet tudhatunk meg a járművekről, valamint az 1970-es évekről, amikor ezek a buszok jártak.

A Mozgó Múzeum nosztalgiajáratai december 16-án indulnak, a menetrendet pedig a www.mozgomuzeum.hu oldalon találjuk. A járatokra a jegyeket online, elővételben tudjuk megvenni, de számolni kell azzal, hogy a buszokra egyszerre csak meghatározott számú utazó fér fel. A járatok aMűcsarnok előtti megállóból indulnak, és oda is érkeznek vissza, a menet pedig a főváros közkedvelt részeit érinti. A menetidő nagyjából 50 perc. A Zenélő Buszok szombat délutánonként indulnak, és élő zeneszóra csodálhatjuk meg gyönyörű fővárosunkat.

Kétféle busszal utazhatunk. Az egyik az Ikarus 311-es, ami az 1970-es évek végéig közlekedett, elsősorban helyközi és távolsági járatként. A másik az Ikarus 66-os, amit a városi-elővárosi közlekedésre fejlesztettek ki, és az 1960-as években a fővárosi tömegközlekedés súlyos kapacitáshiányát is enyhítették vele. Ennek az autóbusznak beceneve is volt: jellegzetes hátulja miatt Farosnak nevezték.

Az ünnepi időszak alatt más különleges járatok is járják a várost, a BKV Fényflottájáról részletesebb ide kattintva olvashattok.

(Borítókép: Szikora Zsombor - MMKM)

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A