A hőmérséklet elkezdte kitartóan súrolni a 0 fokot, és ilyenkor a buszmegállóban várakozva minket erősen elfog a vágy a Costa Brava, Lisszabon vagy Monopoli után. A jó hír az, hogy nincs az a hűvös nap, amit egy mediterrán vacsora fel ne dobna, mi pedig összegyűjtöttünk 5 helyet Budapesten, ahol az ízek, az italok és a hangulat felmelegítik fagyos ujjainkat, és egy kicsit a lelkünket is.

Lisboa

Hova máshova is mehetnénk instant portugál életérzésért, mint az árulkodó nevű Lisboa pékség-kávézóba, amiből ráadásul már három is van a városban! A pastel de natájukkal szövődő szerelmi történetünk 2019-ben kezdődött, amikor a Gozsdu-udvarban megnyitottak Budapest első portugál pékségeként. Azóta lett egy helyük a Bartók Béla úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton (amit nemrég meg is néztünk), és bekerültek az idei legjobb reggelizőhelyes válogatásunkba is. Egy szó mint száz: elég egy falat a portugál krémesükből (minél feketébb a teteje, annál jobb), és máris Lisszabon Graça városrészének macskaköveire képzelhetjük magunkat. A Bajcsyról egyébként még egy üveg portugál bort is hazavihetünk, ha otthon folytatnánk a mediterrán vibe-olást.

További részletek itt, az Instagramon pedig itt követhetitek őket.

Tapas Fino

Spanyol hedonizmus a Duna-parton – ez nekünk a Tapas Fino. A Belgrád rakparti tapasbár stílusos, letisztult (az argentin Ana Clerici képeivel a falon) és viszonylag új hely, amit nyáron mutattunk be részletesebben is. Itt szerintünk a következő protokoll alapján érdemes eljárni: érkezzünk nagy társasággal, rendeljünk minél több fogást, toljuk be őket az asztal közepére, és csemegézzünk egymáson keresztülnyúlva. Így kap el legjobban a mediterrán életérzés, na és ha még pár üveg spanyol bort is rendelünk mellé. A tapasok közül ne hagyjátok ki az olyan extrázott klasszikusokat, mint a feketetigrisrák-kebab, a polip patatas bravas, az Angus-bélszín-toast, a sült ördögszekérgomba és a rákcroquetas

További részletek ittInstagramon itt, Facebookon pedig itt követhetitek őket.

Vicky Barcelona

Ha pedig spanyol tüzességről van szó, a Vicky Barcelonánál kevés jobb helyet tudunk elképzelni Budapesten. Nemcsak azért, mert a gambas Sriracha szósszal készül, hanem azért is, mert a helyből árad a szenvedélyesség: a képeken matadorok feszítenek, a piros függönyök olykor teátrálisan meglebbennek, és a háttérben spanyol zene szól –hétvége felé élőben. Pénteken és szombaton pedig beindul a latin buli: szól a reggaeton, folyik a cava és a sangría, fogynak a tapasok, és zsizsegnek a vendégek: lehetnénk akár egy Gràcia negyedbeli bárban is, de szerencsére a mediterrán hangulatért csak a Gozsdu-udvarig kell mennünk. Kóstolásra pedig erősen ajánljuk a patatast (maracujás csilihabbal és füstölt mascarponéval), a kéksajtos croquetast, a padronest, a calamares fritót, a calabacín tempurát és a short rib rollt.

További részletek itt, Instagramon itt, Facebookon pedig itt követhetitek őket.

Meshuga

Maradunk a Gozsdu-udvarban, mégis a bolygó egy teljesen más pontján landolunk, amint átlépjük a Meshuga küszöbét. A fiatalos, vibráló étterem a Közel-Kelet laza, kézzel evős életérzését hozza el nekünk, egyszerre kapunk ízelítőt az izraeli, a török és az arab világból. Egy kicsit indusztriális, kicsit mediterrán, kicsit keleties stílusú belső térben rendelhetjük egymás után a mezzéket, és ha már elegendő mennyiségű broken sabih, padlizsáncarpaccio, gesztenyés gnocchi és manekish sorakozik előttünk, érdemes nyakig elmerülni a végtelenül közvetlen hangulatban, ahol izraeli zene teszi fel az i-re a pontot. Az autentikusság kedvéért zárjátok a vacsorát egy közel-keleti édességgel, a kecskesajtos knafeh-val

További részletek ittInstagramon itt, Facebookon pedig itt követhetitek őket.

Riso Ristorante & Terrace

A budai Vár tövében (a Bécsi kaputól alig 100 méterre) lévő Riso Ristorante & Terrace egy igazi olaszos, családias hely, ahová szívesen visszajár az ember. Van egy mesés kertje is (érdemes nyárra megjegyezni!), amire most egy fűtött télikertből látunk rá. Fatüzeléses kemencében sül a 24 órán át kelesztett pizza, isteniek a házi tészták (a paradicsomos-bazsalikomos casarecce tészta bivalymozzarellával vagy a parajos ravioli krémsajtos lazaccal töltve, paradicsomos mascarponemártásban erősen ajánlott), és krémesek a rizottók. A csokoládés mascarponekrémet pedig semmiképp ne hagyjátok ki!

További részletek ittInstagramon itt, Facebookon pedig itt követhetitek őket.

(Borítókép: Vicky Barcelona)

Címkék