Felkapott és klasszikus fővárosi, ismeretlen és nagy múltú vidéki éttermeket járt be Vajda Pierre, hogy egy szubjektív országos étteremkörképpel jelentkezzen karácsony előtt.

Vajda Pierre étteremkritikus neve sokak számára ismerős – tévéből, az online vagy a nyomtatott sajtóból –, hiszen közel 20 éve foglalkozik gasztronómiai szakírással. Több könyv is fűződik a nevéhez, de most karácsonyra egy különleges, szubjektív országos étteremajánlóval állt elő, amiről a bevezetőben azt ígéri, hogy „sem a lokáció, sem a belső-külső építészeti kialakítás nem befolyásolja a legfontosabbat: a konyha teljesítményét”.

A 69 éttermet bemutató kiadvány Budapesttől vidékig visz minket, megismerhetünk belőle olyan ikonikus helyeket, mint a több mint 100 éves Gundel, de olyan, viszonylag friss helyek is benne vannak, mint a Széll Kálmán téri tajvani étterem, a 101Bistro. Az ajánlóba való bekerülés egyik kritériuma – a jó konyha mellett – az volt, hogy az írója gyakori vendég legyen náluk – mint a bevezetőben említi, olyan helyeket akart bemutatni a nagyközönségnek, ahol már többször járt, és még soha nem csalódott. A kiadványban mindenféle vendéglátóhelyet megtalálunk a luxuskategóriától az egyszerű büféig – a Michelin-csillagos helyeket viszont szándékosan kihagyta az író, hiszen, mint mondja, azokat a nemzetközi elismerés már minősítette. 

A könyv kiváló karácsonyi ajándék lehet mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a hazai éttermek iránt, és szívesen veszi egy jól ismert és tapasztalt gasztroíró ajánlásait.

Címkék