Talán sosem vágyunk annyira egy puha szőnyegre, mint a szürke téli napokon. Ilyenkor nagyobb gondot fordítunk saját környezetünkre, hiszen több időt töltünk otthon, a kinti hideget nagyon is jólesik bekuckózva, bentről szemlélni. A színes, vastag szőnyegek pedig meleg, otthonos, barátságos hangulattal töltik meg az életünket. Hat magyar márkát ajánlunk, melyektől álomszép darabokat vehetünk erre az időszakra.

Dreaming Threads

Révész Eszter 2019-ben indította el saját márkáját, kézzel szőtt szőnyegein, párnáin és faliképein modern tálalásban élednek újra a hagyományos népi motívumok. A keresztszemes kézimunkák világát megidéző elemek kevésbé kontrasztos, pasztelles színvilág segítségével kelnek új életre, az izgalmas struktúrának köszönhetően pedig szinte alig várjuk, hogy megérinthessük, végigsimíthassuk ezeket a különleges darabokat, amiket nagyon sokféle enteriőrbe beilleszthetünk.

Lovrityka

Lovrity Anna Katalint sokáig animációsfilm-rendezőként és illusztrátorként ismertük, de grafikái a Kirakós Budapest cuki termékein is életre keltek már. Saját illusztrációi alapján, kézzel készült gyapjúszőnyegeit what the rug néven ismerhettük meg. Az élénk színek és a határozott, absztrakt formák szerintünk a legunalmasabb lakásba is képesek életet és vidámságot csempészni.

Berber Budapest

Körösényi Bori szubjektív válogatása alapján egyenesen az Atlasz-hegységből érkeznek a Berber szőnyegei, melyek hagyományos csomózással, nyers és színezett gyapjúból készülnek. A különleges, egyedi alkotások egy berber törzs nőtagjainak munkái, ösztönös mintákkal, amelyekből könnyű készítőjük egyéniségére, érdeklődésére is következtetni. Mivel az emberi munka és a személyesség ennyire kézzelfoghatóan jelenik meg a tárgyakon, nagyon egyszerű megszeretni őket és kötődni hozzájuk. Minden egyes szőnyeg a helyi hagyomány és mintakincs személyes és sajátos testreszabása, vásárlásunkkal pedig támogatjuk a helyi női munkavállalókat és egy hagyomány fennmaradását is.

Kilim a nomád szőnyeg

Nagyon szeretjük azokat az időtlen darabokat, amik túlmutatnak az aktuális divaton és a lakberendezési trendeken. A kilimek számunkra ezt az időtlenséget testesítik meg, színeikkel, mintáikkal évszázadok óta különleges kísérői az európai otthonoknak. Ezek a szőnyegek Közép- és Kis-Ázsiából, a Kaukázusból és Észak-Afrikából érkeznek, ahol a nomád törzsek (hagyományos technikával, kecske- vagy birkagyapjúból, esetleg selyemből szőtt) mindennapi használati tárgyai. Ha pedig olyan helyet keresünk a városban, ahol igazán értenek ezekhez a különleges, sokféle lakásba, sokféleképp beilleszthető szőnyegtípushoz, akkor nagyon jó helyen járunk a Kilimben, ami galéria, üzlet és múzeum egyben. Itt megtaláljuk az ősi, a csomózásnál jóval régebbi technikával készült szőnyegeket hagyományos mintakincset őrző vagy ezt elhagyó, modernebb formában is.

KATMA StUdiO

Hornyai Kamilla handtuft technikával készült alkotásai számunkra kicsit nagyanyáink subázott faliszőnyegeit is megidézik, csak jóval modernebb, szerethetőbb és játékosabb formákban. A közel három éve indult, a balatoni kerítések mintáit megidéző faliszőnyegeivel figyelmet keltett márka alkotásai Victor Vasarely és David Hockney műveit is megidézik, a vibráló színek és a meleg, otthonos felületek pedig egy kis napsütést hoznak a téli szürkeségbe.

+1 SZETT – SZŐNYEGTERVEZŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET

Bár a Szett nem márka, hanem szakmai szervezet, az egyik legjobb alternatíva, ha hazai tervezők szőnyegei közül válogatnánk. A szervezet 16 textiltervezőt tömörít, alkotóik nemcsak szőnyegekkel, hanem többféle lakástextillel is foglalkoznak, az ágyneműtől az akusztikai paneleken át a kísérleti darabokig. Nagy kedvenceink Lőrincz Hanna ipari nemezeléssel és horgolással készült különleges munkái vagy Komár Sabrina szőnyegei, de a teljesen különböző, ám jól felismerhető stílussal rendelkező tervezőknek hála mindenki megtalálja az otthonának, hangulatának leginkább megfelelő alkotást. Ha pedig szeretnénk a Szett-tel és tagjaival egy kicsit jobban is megismerkedni, akkor erre a december elején, a Goldberger Textilipari Gyűjteményben rendezendő adventi vásáron nyílik lehetőség.

  • Weboldal
  • Instagram
  • Stúdió: MAXCity – Törökbálint 2045 Törökbálint, Tópark utca 1/A, 2. emelet 228

(Borítókép: Fegyverneky Sándor - Lovrity)

Címkék