A Stühmer története egészen 1868-ig vezet vissza minket az időben, de a GoBuda Mallban található, tavaly megnyitott első budapesti mintaboltjuk és kávézójuk a modern francia cukrászdák hangulatát idézi. A közkedvelt édességeket éppen úgy megtaláljuk itt, mint az új hullámos bonboncsodákat, a klasszikus vagy csokoládéik által ihletett süteményeket és a légies és modern monodesszerteket, illetve már az ünnepi hangulat is beköltözött az üzletbe.

A Stühmer csokoládé több mint 150 éves, kalandos történetéről egy egész könyvet lehetne írni. Az Eger melletti gyár fejlődése pedig napjainkban is töretlen. 2 év alatt 2 új budapesti üzletet is nyitottak, és a régi, klasszikus kedvencek mellett mindig újabb és újabb termékekkel bővítik a palettát. Számos díjat is magukénak tudhatnak, legutóbb a Budapest tortája verseny 5 legjobbja közé is bejutott az általuk készített sütemény.

Több mint 150 éve a csokoládégyártás élvonalában

Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester egy pesti cukorkakészítő invitálására érkezett Magyarországra, majd 1868-ban megvásárolta a kis cukorkaüzletet, vállalkozása pedig hamarosan az ország legnagyobb csokoládégyárává nőtte ki magát. 1906-ban Stühmer fia került a vállalat élére, aki modernizálta a gyárat. 1941-ben pedig létrehozták Európa egyik legmodernebb csokoládégyárát a Vágóhíd utcában. 

Ezt követően itthon 63 Stühmer-fióküzlet nyílt, valamint egy Párizsban és egy Abbáziában.

A sikertörténetnek az 1948-as államosítás véget vetett, a gyárat beolvasztották a Magyar Édesipari Vállalatba, majd felvette a Budapesti Csokoládégyár nevet. A tradicionális márkát Csóll Péter élesztette újjá 2006-ban, amikor megvásárolta az egri Stühmer édességboltot és a védjegy tulajdonjogát. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően néhány éven belül kinőtték a kis üzemet.  2014-ben Makláron átadták új gyártóüzemüket, 2017-ben új raktárukat, és a fejlődés és az új termékek fejlesztése azóta is töretlen.

Az első pillanattól a legjobb minőségű termékeket készítik, és ez a szenvedély és elkötelezettség nem változott a XXI. században sem.

Jelmondatuk: Minőség mindenekelőtt

Már a mintabolt feliratában is visszaköszön a cég jelmondata, ahol Szeberényi Orsolyával, a GoBuda Stühmer mintabolt és cukrászda üzletvezetőjével beszélgettünk.
„Magyarországon jelenleg nyolc exkluzív márkaboltot üzemeltetünk: Egerben és Debrecenben 2-2 helyszínen, Gyöngyösön, valamint a cég székhelyén, Makláron.”

„A GoBudában tavaly ősszel nyitottuk meg üzletünket és cukrászdánkat, a legújabb helyszín pedig a 2 hónapja működő, Fashion Streeten található belvárosi mintaboltunk. Büszke vagyok, hogy az óbudai üzletünkben már a nyitás óta ugyanazzal a csapattal dolgozunk együtt.”

„Emellett 3 partnerüzletünk is van a Bartók Béla úton, a Teréz körúton és a Pozsonyi úton, akikkel szintén jó kapcsolatot ápolunk” – mesélte Orsolya. A csokoládék minden üzlet esetében a maklári üzemből érkeznek, és igaz ez a cukrászdával rendelkező üzletek süteményeire is.

Felejthetetlen klasszikusok és békebeli csomagolások

Ha Stühmer, akkor sokunknak eszébe juthat a Százszorszép desszert, amely a mai napig ugyanolyan virágos dobozban kapható.

Több olyan termékük van, amely sütemény formájában is visszatér, például a Melódia csokiból lett a kedvelt mogyorós-mandulás Melódia szelet vagy a marcipános-csokis Aranydesszert sütemény, illetve a Korfu szelet és a Szilvás Betyár. 

Népszerű a Stühmer-krémes (itt középre is kerül egy ropogós lap a könnyed, habos krémbe), a klasszikus hatlapos vagy a mákos guba újragondolt verziója, a Mákvirág sütemény. A téli szezon közeledtével pedig megjelenik a forró csoki is, amelyhez a Stühmernél természetesen csokoládépasztillát és kakaóport is használnak.

Új ízek, új termékek, új igények

A klasszikus sütemények mellett olyan könnyed, franciás monodesszerteket is kínálnak az óbudai cukrászda-mintaboltban, mint a pisztáciás málna vagy a fényes karamellás kosár.

A táblás csokiknál nemcsak a belbecs, hanem a külalak is meghatározó. Több fiatal tervező munkája is megjelenik a csomagolásokon, sőt külön pályázatot is hirdettek számukra, és a legjobb alkotások felkerültek a csokik dobozára éppen úgy, mint a régebbi időkben, hiszen a Stühmer mindig híres volt arról, hogy a csomagolása is mesés.

Akár a gyerekeket, akár a fiatalabb vagy az idősebb korosztályt szeretnénk meglepni, rengeteg stílusú csomagolás közül válogathatunk.

Az új igényeket szem előtt tartva már 6-féle ízben érhetők el hozzáadott cukor nélküli szaloncukrok, de az óbudai üzletben mentes és paleo sütemények is találhatók. A kedvencünket pedig akár egész torta formájában is megrendelhetjük valamilyen jeles alkalomra.

Ünnepi kínálat kicsiknek és nagyoknak

A GoBuda Stühmer-üzletében már megérintett bennünket az ünnep hangulata, egyben remek tippeket is kaptunk kisebb és nagyobb ajándékokhoz, már egy inspirációért és néhány falat boldogságért is érdemes betérni hozzájuk.

Találhatunk kisebb csokifigurákat a kisautótól a macikon át a klasszikus hóemberig, de a kézzel készült csokimikulás, illetve a szaloncukor-angyalka is remek kísérője lehet bármilyen ajándékcsomagnak.

Akár táblás csokit is választhatunk ajándékba, amely a modernebb csomagolástól egészen a régi idők képeslapjait idéző grafikákkal is kapható. Kedvencünk volt még a betlehemes csomagolású karácsonyi figurák dobozos desszert, amelyben ét-, tej- és fehér csokoládéból készült csengőt, hóembert találunk.

Kínálnak stühmeres termékekkel megpakolt, ízléses mikuláscsomagokat, exkluzív kivitelezésű bor-csokoládé vagy éppen pálinka-csokoládé párosításokat egyaránt, például az egri Juhász-féle bikavérrel együtt vásárolhatjuk meg a mutatós borcsók desszertet vagy a békéscsabai Árpád pálinkákkal egy csomagban a pálinkás csokikat. És ha már alkoholos csoki, nagyon népszerű a balatonlellei üzemben kézzel készült Lellei Konyakmeggy is, amely szintén többféle kiszerelésben és csomagolásban kapható.

A szaloncukrok közül közel 40-féle ízt találhatunk a csokis trüffeltől kezdve a kókuszoson át a karamellásig. Ha nem tudunk választani a bőséges kínálatból, akár 15-féléből összeállított csomagot is vásárolhatunk. A legújabb fejlesztés pedig az almás-fahéjas ízű, melyet egy különleges muscovado cukor tesz ellenállhatatlanul karamellessé. Az újabb ízek közül a fehér csokis-pisztáciás és a muskotályos körte is több díjat bezsebelt. A szicíliai pisztácia és a piemonti mogyoró pedig idén elnyerte a Great Taste Awards két csillagját is. Ez utóbbi kettőben a beletöltött krém mellett egész mogyorót vagy pisztáciát is találunk.

A karácsonyi szezonban a mézeskalácsos és forralt boros ízesítés is igen népszerű, illetve a pálinkás és pezsgős szaloncukor-dobozkák.

Ha nem ismerjük annyira a megajándékozottat, akkor is találunk neki kisebb vagy nagyobb értékű meglepetést is, de összeállíthatunk akár egy teljesen személyre szabott bonbonos dobozt is az általunk választott klasszikus vagy éppen modern bonbonokból.

A GoBuda Mall Stühmer-márkaboltjában az a jó, hogy Orsi és csapata személyesen is tud segíteni a legjobb édes meglepetés kiválasztásában, nem véletlenül nyerték el a 2023-as Év Mintaboltja díjat.

A 8 mintabolt mellett a karácsony előtti időszakban több Stühmer-standot is találhattok például Budapesten az Árkád Bevásárlóközpont −1. szintjén, a Shopmarkban, az Alleeban és a Mammut 2-ben, valamint a székesfehérvári Alba Plázában, a veszprémi Balaton Plázában, a győri Árkádban és a békéscsabai Csaba Centerben.

Címkék

Elérhetőségek

Stühmer Márkabolt - GoBuda Mall 1032 Budapest, Bécsi út 154. (A főbejárat mellett jobbra) Facebook-oldal Weboldal