A Szerkesztőség nevű, a Keleti Károly utcában november 13-án nyíló új, multifunkcionális kultúrhely sok minden szeretne lenni egyszerre: kávézó, dizájnbolt, szakmai és nem szakmai találkozási pont, kiállítótér és még munkaállomás is, merthogy a helyet kitaláló, megnyitó és üzemeltető képzőművészeti folyóirat, az Új Művészet szerkesztősége is itt található. Az új művészeti tér a Margit-negyed projekt részeként, annak támogatásával jött létre.

Az Új Művészet nevű képzőművészeti folyóirat print kiadásának vezető szerkesztője, Rudolf Anica és Sirbik Attila, az online megjelenés főszerkesztője fejéből pattant ki az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan helyre, ami amellett, hogy több funkciót is betölt, alkalmas lehet arra, hogy a szakmai szereplők, valamint ők és a szakmán kívüli érdeklődők találkozhassanak egymással. A szakmán természetesen a kortárs képzőművészet jelentős szeletét, vagyis dizájnereket, illusztrátorokat, festőket, grafikusokat értve. Mivel a folyóirat szerkesztősége már eleve itt, a Keleti Károly utca 11/A alatt működött, itt kerestek ennek az ötletnek megvalósulási helyszínt, amihez kapóra jött a Margit-negyed projekt. 

A Keleti Károly utca szemrevaló teraszos sorházai közül – a Mechwart liget felől érkezve – az első épületben működik az Új Művészet szerkesztősége, 

A Keleti Károly utca szemrevaló teraszos sorházai közül – a Mechwart liget felől érkezve – az első épületben működik az Új Művészet szerkesztősége, 

a ház aljában pedig volt egy kiadó üzlethelyiség, ami ugyan nem nagy, de használható és egy művészeti térhez is passzoló, mivel nagy üvegablakai vannak, így belül kimondottan világos az egész, ami egy galéria esetében nem hátrány. Ide költözött be a Szerkesztőség, és november 13-tól szeretettel várják az érdeklődőket, a vásárlókat, bárkit és mindenkit a Keleti Károly utca 11/A alatt. Nem lehet eltéveszteni, mert már messziről jól látszik a neoncégér, ami sötétedés után természetesen szép nagy fénnyel világít. A Szerkesztőség minimalista arculatát Solymosi Mór és Kárpáti Tibor álmodta és valósította meg.

Amikor belépünk a Szerkesztőségbe, azonnal a kávézórészben találjuk magunkat, de a pulttal szemközti falon lévő polcokon már itt is sorakoznak a dizájnbolt termékei, elsősorban illusztrátorok könyvei, füzetei és albumai. Belelapozva egyik ámultból esünk a másikba, és meghozzák a kedvet egy kávéhoz, meg ahhoz is, hogy jobban körülnézzünk. Egyenesen tovább, a hátsó helyiségben egy nagy falipolc van, tele könyvvel, ami kölcsönöz a helynek egy szemernyi könyvtáratmoszférát, a polc körül pedig menő tervezői ruhák vannak vállfákon, némi álvintage hatással. De válogathatunk itt táskák, ékszerek és falra szánt, hangulatos képek közül is.

A legnagyobb helyiség természetesen maga a kiállítótér, ahol kortárs alkotók mutatkoznak meg és/vagy be a legfrissebb munkáikkal. 

A legnagyobb helyiség természetesen maga a kiállítótér, ahol kortárs alkotók mutatkoznak meg és/vagy be a legfrissebb munkáikkal. 

Első körben Dóczi Attila a vizuális sokkhatást középpontba állító, Such Magic című tárlata látható. Ő Bukta Imre osztályában végzett 2015-ben a Képzőművészeti Egyetemen. A kiállított alkotások – bár csak pár darab – azt jelzik egytől egyig, hogy az alkotó sokféle technikával és mérettel él. Belépő természetesen nincs, anélkül is besétálhatunk megnézni, hogy elővennénk a pénztárcánkat, még kávét sem kell vennünk. A galériának van egy saját bejárata is, úgyhogy nemcsak a kávézó-bolton át érhető el, hanem egyenesen az utcáról is. 

A Szerkesztőség csak hétköznapokon tart nyitva, és mindennap 10-kor nyit. Szerdán és csütörtökön este 7-ig látogatható a hely, a többi napon pedig délután 5 óráig. Érdemes elsétálni egyszer, már csak a szemrevaló környék miatt is, de a Szerkesztőség sem fog csalódást okozni, és biztosan vissza-visszatérünk majd ide később is. 

Címkék

Elérhetőségek

Szerkesztőség 1024 Budapest, Keleti Károly utca 11/A Facebook-oldal