Októberben búcsút intettünk a mindenszenteknek és a halloweennak, decemberben pedig már nyakunkon a karácsony, de mi van az ősz egyik legszebb és legszínpompásabb hónapjával, a novemberrel? Míg Amerikában ilyenkor a hálaadást ünneplik, addig Európában a Márton-napon van a fókusz, mely hazánk egyik kedvelt ünnepnapja. November 12-ig szuper programok, libalakomák és újborok várnak minket országszerte, amit a Magyar Bormarketing Ügynökség szervezésében a Libabőr Fesztivál fog össze.

Mi is tölthetné ki jobban az időt az októberi megemlékezések és az adventi készülődések között, mint egy önfeledt ünnepi lakoma Márton-nap alkalmából. 

Egy helyen az ország legjobb Márton-napi programjai

Hazánk egyik kedvelt ünnepén a liba és az újbor kerül fókuszba, az ország számos pontján pedig sok-sok étterem és vendéglátóhely készül izgalmas fogásokkal, borkóstolókkal és felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt élvezetes programokkal, azonban az események kavalkádjában sokszor nehéz eligazodni. A Magyar Bormarketing Ügynökség pont ennek apropóján hívta életre a Libabőr Fesztivált, és virtuálisan egybegyűjtötte a legjobb Márton-napi programokat, melyek között egy szuper térképes böngésző segítségével könnyedén keresgélhetünk. 

Maradjunk Budapesten, vagy szervezzünk egy kirándulást, az biztos, hogy Márton-nap alkalmából remekül fogunk szórakozni, ha a Libabőr Fesztivál programjai közül válogatunk.

Maradjunk Budapesten, vagy szervezzünk egy kirándulást, az biztos, hogy Márton-nap alkalmából remekül fogunk szórakozni, ha a Libabőr Fesztivál programjai közül válogatunk.

Római idők hagyományaiból népszokás: ez a Márton-nap

A Márton-nap eredete egész messzire nyúlik vissza, ugyanis a november 11. dátum már a római időkben is kiemelt volt. Ekkor kezdődött hivatalosan a téli évnegyed, és már ekkor is az új termésből és az újborból rendeztek világraszóló lakomákat. És hogy miért is ludat eszünk Márton-napján? Ez a hagyomány is régre nyúlik vissza, a lúd ugyanis a hadisten, Mars szent madara volt, amit latinul „avis Martisként”, azaz Mars isten madaraként emlegettek. Ebből lett aztán népies szófejtéssel „Márton madara”.

Ki is volt Szent Márton?


„A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat” – olvashatjuk a Márton-napról.

Szent Mártont már a honfoglalás előtt is tisztelték, azonban igazi kultusza hazánkban Szent István kapcsán alakult ki, akit álmában megsegített, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa. A rómaiakhoz hasonlóan hazánkban is a szüret végét, a tél közeledtét jelzi a Márton-nap, mely a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért rendszeresek ilyenkor a nagy lakomák. Novemberben pedig már le lehetett vágni a tömött libát, így lett az ünnep jellemző étele a libaleves és a sült libacomb. 

A népi rigmus pedig úgy tartja, hogy: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Szerencsére ha a Libabőr Fesztivál programjai közül szemezgetünk, ez a veszély nem fog fenyegetni minket.

A népi rigmus pedig úgy tartja, hogy: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Szerencsére ha a Libabőr Fesztivál programjai közül szemezgetünk, ez a veszély nem fog fenyegetni minket.

Amikor újbor kerül a poharakba

Márton-napon a libalakoma mellett a másik fontos szereplő az újbor, ekkor ugyanis „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Az újborok azok a friss – jellemzően vörös, de a fehér- és a rozé borok is idetartoznak, melyek a szüret után, általában novemberben, kerülnek a poharakba és a boltok polcaira. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, korai érésű szőlőfajtákra van szükség, melyeket jellemzően már augusztus elején leszüretelnek. Az újborokra a friss és gyümölcsös aromák jellemzőek, így érdemes őket minél hamarabb elfogyasztani, mert a palackokban ezek folyamatosan változnak; persze ezek a borok sem romlanak meg, de más ízélményt kínálnak később.

Ha szeretnétek többet megtudni az újborokról, akkor érdemes megnézni Szik Mátyás, háromszoros magyar bajnok sommelier rövid videóját a témában:

A Libabőr Fesztiválról az esemény honlapján és Facebook-oldalán találtok további infókat.

Címkék