Keresés EN

Látnivalók és kultúra

A főváros múltja nagyító alatt – Az Ismeretlen Budapestek című könyv

A Hatos Pál történész szerkesztésében megjelent új kötet Budapest 150 éves múltjából pár kevésbé ismert, de annál izgalmasabb epizódot mesél el mindazoknak, akiket érdekel a főváros sokszínű története. A kötet szerzői, akárcsak a szerkesztője, történészek, akik ráadásul jól is írnak, így az Ismeretlen Budapestek olvasmányos, mint egy jó regény. Szereplői a grundok labdazsonglőrei, cselédlányok, nevelőnők, kémek, utazók és nem utolsósorban a főváros galambjai.

Emelje fel a kezét, aki egy kósza gondolatnál többet tud a Budapesten élt román kommunistákról, akik kémtevékenységet láttak el a Tanácsköztársaság számára, vagy a cselédlányok magányos délutáni korzózásairól. Esetleg a főváros galambjairól, akiket régen sem szerettek sokkal jobban, mint manapság, és ennek is megvolt az oka. Ugye, hogy nem sokan? Látszólag érdektelen témák, de az Ismeretlen Budapestek  Kis történetek a város nagy múltjából című kötet bebizonyítja, hogy minden, de tényleg minden lehet érdekes, a lényeg a mesélés milyensége, és hogy a látszólag érdektelen részleteket hogyan köti össze az, aki ír róla. Jelen kötet esetében pedig szerencsére minden a helyén van. 

A galambokról például megtudjuk, hogy mielőtt elterjedtek szerte a városban, véres halomba lődözték őket „a Margitsziget azóta kies botanikus kertté nemesedett lőterén. A cselédlányok sorsától ökölbe szorul az ember keze, mert szinte harmadlagos polgároknak számítottak, már-már rabszolgának. Csak keveseknek volt olyan jó dolga, mint Csinszka és Ady szolgálójának, inkább Széles Mária sorsa volt a jellemző, akit azért tartóztattak le és állítottak bíróság elé, mert Kun Béláék cselédje volt. Az is kiderül a kötetből, hogy Kosztolányi Dezső Édes Annája sem teljesen kitaláció, hanem egy korabeli, a sajtóban is nagyot futott, véres gyilkosság adta az írónak az ihletet és a mintát.

Érdekes része a kötetnek a francia nevelőnőkről szóló passzus, ami kitér arra is, hogy amikor kitört az I. világháború, micsoda bojkott indult minden ellen, ami francia (és angol). A bajuszviselettől egészen a franciás divatig (selymek, blúzok és harisnyák) egész sor dolog került tiltólistára, bár volt aki ellenállt, és a budapesti filmszínházakban suttyomban vetítettek francia filmeket is. 

A könyv egyik legérdekesebb része a focival foglalkozik. Ebből megtudjuk, hogy bár a munkásokat eleinte igyekeztek kizárni a játékból, hamar népszerűvé vált az ő köreikben is. A foci az 1870-es években jelent meg Budapesten, és eleinte rugdalónak nevezték, amíg színre nem lépett Tóth Béla újságíró, aki a labdarúgás szót megalkotta. Az első jelentős klub az 1885-ben alapított Újpesti Torna Egylet volt. 

Az Ismeretlen Budapestek számomra legizgalmasabb fejezete a Budapesten élt román munkásokról szól. Ebben a részben esik szó egy Alexandru Hodos nevű újságíróról, aki Budapesten tevékenykedett abban az időben, és akit a Tanácsköztársaság Magyar Propaganda Bizottsága küldött Erdélybe, hogy a magyar ügyet népszerűsítse. Csakhogy ő nem baloldali volt, épp ellenkezőleg, a jobboldali román kormány embere. Budapestre jött, szépen beépült, majd miután rengeteg információt megszerzett (például azt, hogy ki kémkedik a Tanácsköztársaság kormányának Romániában), hazaküldette magát Erdélybe, ahol ahelyett, hogy a magyar kommunisták ügyét segítette volna, egyenesen a román kormányhoz ment, és kitálalt mindarról, amit megtudott. Ilyen csalafintaságokkal van tele a kémek világa, a Hatos Pál szerkesztette könyv pedig sok-sok érdekes információval és sztorival a 150 éves Budapestről. 

Ismeretlen Budapestek – Kis történetek a város nagy múltjából


Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A