A DÜSK Budapest márka 2021-es, szenvedélyes és izzó, 90-es évek hangulatú Lovers on the Run-kollekciója után mint vihar a semmiből jelent meg a legújabb, és nem titkoljuk, hogy mi már nagyon vártuk. Október 14-én Hegedűs Dóra, a márka tervezője az Expo Studióval egy közös pop-up eseményen tárta a nagyközönség elé a STORM KIDS darabjait, ami ezúttal is a 80-as, 90-es évek rock ’n’ roll hangulatát idézi meg. A program a Budapest Design Week hivatalos eseményeként valósult meg.

A DÜSK termékeivel offline nem igazán találkozhatunk, nincsenek aktívan jelen sem vásárokon, sem más formában. Így ezek a különleges alkalmak, mint az október 14-i launch party, mindig nagy izgatottsággal töltik el az érdeklődőket és a kortárs magyar divatot követőket. Éppen ezért két év után „mint vihar a csendben” launcholt a progresszív és high streetwear irányt képviselő DÜSK Budapest márka nem véletlenül STORM KIDS névre keresztelt legújabb önálló kollekciója.

Az új kollekcióban benne van kicsit Vivienne Westwood, a 80-as, 90-es évek és a Covid generációjának a rebellizmusa is.

Az új kollekcióban benne van kicsit Vivienne Westwood, a 80-as, 90-es évek és a Covid generációjának a rebellizmusa is.

A STORM KIDS tervezési folyamatára nagyban hatással volt a 2020-as karanténidőszak. A ruhadarabokon a védekezés és a harc együttes interpretációi fedezhetők fel, például szíjak és csatok formájában. Ezen túlmenően pedig Hegedűs Dóri különböző korszakokhoz is nyúlt, mivel a fő formai kiindulási pontot más pilótaöltözékek is ugyanúgy meghatározták. A ruhadarabok egyaránt magukban hordozzák a funkcionalitást és a figyelmet megragadó részletmegoldásokat.

Ezúttal is elmaradhatatlan a márkára jellemző absztrakt mintázat, amely a DÜSK mesh topok egyik védjegye. Ha skót kocka, akkor már nemcsak Vivienne Westwoodra, hanem mostantól Hegedűs Dórára is ugyanúgy asszociálhatunk, hiszen a torzított és manipulált skót kockás anyagok nem a megszokott benyomást keltik. És ez annak is köszönhető, hogy a tervező a kreatív és az alkotási folyamatban az aviátoröltözékekből és a grunge szubkultúrából is merített.

Ahogy a legtöbb magyar márka, úgy a DÜSK esetében sem elhanyagolható szempont a fenntarthatóság. Az idei kollekció ruháihoz is különböző filmes produkciók, illetve kortárs magyar divatmárkák dead stock anyagait és kellékeit építette be, így a kollekció neve metaforikusan ráhúzható a körkörös forgásban lévő anyagokra is.

A program a Nyolcésfél 3. emeletén elhelyezkedő műtermében, az Expo Studióban, a kollekcióhoz méltó atmoszférában zajlott, vöröses neonfényekkel, ami szintén ráerősített a ruhadarabok lázadó jellegére. A kollekcióbemutató bulin – ahogy a DÜSK eseményein már megszokhattuk – élő zenei előadó is fellépett, hiszen Dóri fontosnak tartja a különböző művészeti ágak együttélését és egymásra hatását. Az est folyamán Jakab Péter, a Jazzékiel zenekar frontemberének ritkán koncertező produkciója vitt el minket egy időbeli utazásra néhány évvel és évtizeddel korábbra, olyan barátokkal kiegészülve mint a Jazzékiel egykori gitárosa, Hajba Áron (gitár, ALCC), Kalmár Tibor (basszusgitár, Anton Vezuv) és Mózes Zoltán (dob, Napokon).

A STORM KIDS-kollekció prezentációja mellett egyébként a korábbi DÜSK-kollekciók darabjait is megcsodálhattuk, melyek azt mutatták, hogy van kontinuitás. És ez a folytonosság, folyamatosság, korszakok egymásra hatása a generációkon éppúgy átível, mint a DÜSK kollekcióról kollekcióra megjelenő izgalmas ruhadarabjain és részletein.

Címkék