A látássérült utasok önálló közlekedését segíti a BKK egyik legújabb fejlesztése: a Rákóczi úton közlekedő buszok a megállókba érkezve – igény esetén – be is mondják, hogy melyik járat érkezett a megállóba, és melyik irányba közlekedik.

Az újítás október 15-től, a fehér bot nemzetközi napjától kezdve működik, kezdetben csak a Rákóczi úton közlekedő járatokon, de a jövőben több vonalra, a későbbiekben pedig a fővárosban közlekedő valamennyi járműre szeretné kiterjeszteni a hasznos funkciót a Budapesti Közlekedési Központ.

Most már „meg is tudnak szólalni” a Rákóczi úton közlekedő buszok, ha igény van rá: a megállókba érkezve a járművek a külső hangszórókon keresztül hangosan is tudják tájékoztatni az ott várakozókat arról, hogy melyik járat érkezett a megállóba, és merre indul tovább. A fejlesztés elsősorban a látássérült utasok számára hasznos, akik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén (MVGYOSZ) keresztül jelezték, hogy esetenként nehezen tudnak különbséget tenni a különböző járatok között. A fejlesztésnek köszönhetően lényegesen egyszerűbbé válik a látássérült utasok önálló közlekedése a fehér bot nemzetközi napjától, október 15-től.

A külső bemondást a közelmúltban forgalomba állt járművek esetében a látássérült emberek a már évek óta bevált közlekedési távirányítójukkal tudják elindítani, amennyiben pedig egy korábban beszerzett busz áll be a megállóba, akkor a jármű vezetője tudja lejátszani egy gombnyomással a tájékoztató szöveget. A közlekedési távirányítók egyébként eddig is nagyban segítették a gyengén vagy alig látó utasok önálló közlekedését: ezek segítségével eddig a megállókban lévő FUTÁR-kijelzők tartalmát lehetett felolvastatni, most ezt a szolgáltatást fejlesztették tovább a BKK szakemberei.

A közeljövőben a teljes busz- és trolihálózaton megjelenhetnek a „beszélő” járművek, hosszú távon pedig a fővárosban közlekedő valamennyi busz, troli és villamos képes lehet arra, hogy a közlekedési távirányítóval – a járművezető beavatkozása nélkül is – el lehessen indítani a külső hangbemondást. Ennek érdekében a jövőben megvalósuló járműbeszerzések során alapfeltétel lesz, hogy a buszok, a trolik és a villamosok külső hangos utastájékoztatását a közlekedési távirányítóval is el lehessen indítani.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ 

Címkék