A legmostohább sorsú budapesti fürdő, a Tabánban álló Rác fürdő sorsa, úgy tűnik, végre jó irányba fordul. Felújítják, majd, ha minden jól megy, 2025-ben újranyit.

A már nagyon rossz állapotú Rác a 2000-es évek elején zárt be, majd, miután a Budapesti Műhely építésziroda tervei alapján felújították, 2010-ben meg kellett volna nyitnia – ám akkor jött egy kusza tulajdonosi jogvita, és az egyébként gyönyörű fürdő zárva maradt. Hiába végeztek az épületen példaértékű, még a szakirányú iskolai tananyagba is bekerült felújítási munkát, a Rác, akkor úgy tűnt, az enyészeté lesz. Az elmúlt közel másfél évtizedben pedig a természet és a bűnözők tették a dolgukat. A fürdő alsó szintjeit többször elöntötte a víz, nem volt bent sem áram, sem fűtés, illetve tolvajok többször is betörtek, és értékeket vittek el az épületből. A Rác nagyon leamortizálódott. 

Aztán a jogi huzavona lezárult, az épület pedig visszakerült a többi budapesti fürdő felett is irányító szerepet betöltő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez, ami hozzá is kezdett a Rác rehabilitációjához. Pályázatot írtak ki a felújításra, amit ismét csak a Budapesti Műhely nyert meg, ők pedig nemcsak elkészítették a felújítás látványterveit, de lakógyűlést is szerveztek a helyszínre, ahol ezeket a terveket bemutatták. Itt hangzott el az is, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor a fővárosi lakosság és a Budapestre pihenni érkezők utazók, turisták 2025-től végre ismét használatba vehetik a patinás Rác fürdőt. Úgy legyen!

Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Címkék