A szecesszió az egyik legkülönlegesebb mozgalom, ami a lágyan tekergő indák, a népies motívumok, a fura alakok, a mázas cserepek és a sokszínű minták miatt sokak szívébe belopta magát, pedig amikor a tündérpalotákra hajazó épületek megjelentek a városban, a legtöbben kiröhögték ezeket az alkotásokat. Képgalériában gyűjtöttünk össze néhány izgalmas és kevésbé ismert szecessziós épületet.

Elég annyit mondani, hogy szecesszió, és a fejünkben máris elindul egy vetítés, ahol a színes Zsolnay cserepek, a tulipánok és a magyar népművészeti formakincs, a kanyargó indák és a hullámzó pártázatok képei váltják egymást. Ez az az építészeti mozgalom, aminek talán a legtöbb rajongója van, pedig amikor a 20. század elején megjelent a városban, a kortársak nagy része nem igazán tudott vele mit kezdeni. A historikus, neobarokk és neoreneszánsz palotákon és bérházakon nevelkedett szem nem volt hozzászokva a színes és ornamentikában gazdag épületekhez, úgyhogy amikor elkészült Budapest első szecessziós háza az Izabella utcában, merő giccsnek és polgárpukkasztásnak vélték a kritikusok. 

Az évek során persze egyre nagyobb teret hódított magának, minden országban máshogy nevezték – art nouveau, Jugendstil, modernismo – és mindegyik irányzatának megvoltak a maga jellemzői. Létezik kicsit rokokóba illő, habos vonal, ahogy növényi ornamentikával díszített és geometrikus is, Budapesten pedig szép számmal találunk példát mindegyikre.

Lindenbaum-ház (Izabella utca 94.)

Szecessziós épületek Kőbányán

Szenes-ház (Thököly út 46.)

Szedő-ház (Hajós utca 32.)

Postatakarékpénztár (Hold utca 4.)

Lajta Béla épületei

Címkék