A Rákóczi téri Vásárcsarnok mögött, a Víg utca és a Déri Miksa utca sarkán, egy szépen felújított önkormányzati bérház aljában nyitott meg a hetekben ez a szuper, vegán finomságokat kínáló, közvetlen és nagyon laza hangulatú gasztrokocsma, a Szabad Új Hely, ami a Király utcai Szabad Bisztró nagy testvére – legalábbis a méreteit tekintve. Nagyon finomakat ettünk, a kedvenc rakott krumpliról pedig nehezen hittük el, hogy nincs benne kolbász, ami többek között azt is bizonyítja, hogy a vegán konyha is lehet ugyanolyan jóízű, zamatos és laktató, mint a hagyományos.

A vegán konyhára még mindig sokan – de már egyre kevesebben – tekintenek úgy, mint valami sznoboskodó úri huncutságra, a vegán kajákra pedig a szkeptikusok azzal legyintenek, hogy amint felállunk az asztaltól étkezés után, már újra éhesek vagyunk. Nos, a közelmúltban a VIII. kerület lendületesen fejlődő Csarnoknegyedében – a Rákóczi téri Vásárcsarnok mögött, a Víg utca és a Déri Miksa utca sarkán, egy tágas félszuterénben – megnyitott Szabad Új Hely mindezekre a negatív véleményekre rácáfol. Azon túl, hogy szinte sokkolóan hatott az ízkavalkád, még degeszre is ettük magunkat, és ez nemcsak az étvágyunkra volt jótékony hatással, de az egészséges táplálkozás oltárán is áldoztunk ezzel – talán még egy piros pontot is kaptunk az emésztőrendszerünktől. 

A Király utcai vegán kocsmát, a Szabad Bisztrót sokan ismerik és kedvelik, mi is jártunk ott többször, sőt írtunk is róla, úgyhogy már vártuk, milyen lesz az új helyük. Amikor az ember ott jár, nyilván először összeveti, hogy miben más az egyik, mint a másik. A józsefvárosi egység nagyobb, mint a VII. kerületi, így több az asztal is, ami miatt több vendéget tudnak egyszerre kiszolgálni, ezért az étlap is bőségesebb. Egyébként mind az étel-, mind az italkínálat, nem beszélve a barátságosan romkocsmás berendezésről és hangulatról a Szabad Bisztróban lefektetett alapokon nyugszik, sőt még a megidézett zenei világ (reggae-s, etnós, hiphopos, funkos, bólogatós urban music) is ugyanaz. 

Mivel nagyobb a hely, így arra is lesz lehetőség, hogy kisebb koncerteket vagy DJ-programokat rendezzenek, de tervbe van véve workshopok és társasjátékestek szervezése is. Persze ezek még odébb vannak, elvégre csak most nyitottak meg, és ebben a kezdeti, építkezési fázisban még nem ezeken van a fő hangsúly. De ami késik, arról tudjuk jól, nem múlik. 

Az új Szabadban a hazai termelői borok meg a cseh Primátor sörei (de lesznek idővel hazai kézműves sörök is) mellett természetesen az ételeken van a fókusz, melyekhez az alapanyagokat 70%-ban hazai termelőktől szerzik be, a többit külföldről, mert van, amit itthon egyszerűen nem lehet. A hely mindennap 12-kor nyit és este 11-ig tart nyitva, és egyelőre vasárnap még zárva vannak, de ez csak átmeneti állapot. A cél az, hogy a hét összes napján fogadni tudják a vendégeket, de az említett építkezési fázisban most még szükségük van egy olyan napra, amikor szerveznek és a még fennálló hiányokat pótolják. Persze enni és inni már most is bőséggel lehet. 

Az étlapon többféle étel található, az elő- és a főételek meg a levesek és a desszertek mellett a burgerfelhozatal is figyelemre méltó. Az előételek közül a bundázott nemgarnélát (bár mi csak úgy pőrén, bundázás nélkül kóstoltuk), a Szent Jakab-nemkagylót és a népszerű cseh kocsmakaja, a hermelín itteni verzióját kóstoltuk. A nemgarnéla ránézésre rák formájú, de valójában burgonyakeményítővel megkötött víz hínárkivonattal, gluténnal, paprikával és fűszerekkel, ami egy húsevőnek lehet, hogy nem hangzik jól, de ha megkóstolja a végeredményt, máris változik a szkeptikus véleménye a pozitív irányba. 

A nemkagyló a laskagomba leformázott tönkrészéből készül, ami algával, kakukkfűvel, fokhagymával és olajjal pácolt, majd fűszerekkel meg különféle ecetekkel felfőzött paradicsomvízből készülő paradicsommártásba van beletéve. Bár úgy hangzik, mint egy kémiai képlet, de mindenki higgye el nekünk: a végeredmény isteni finom, konkrétan egy ízorgia. A lepénykenyérrel felszolgált hermelín csilivel, kakkukfűvel, fokhagymával és lila hagymával pácolt kesucamembert-ből készül, amit Franciaországból szereznek be, de a kesudió, ami ennek a vegán sajtnak az alapja, szenegáli. Egyébként pedig ugyanazzal az eljárással készül, mint a hagyományos camembert, így természetes penészréteg képződik rajta, az állaga pedig krémes és lágy. 

A főételek közül egyfelől a nemfish & chipset kóstoltuk, amiben a halat algával, sóval és különböző fűszerekkel ízesített jackfruit pótolja, ami a nyári tekercs rizslapjába van beletöltve. Ezen túlmenően pontosan ugyanazokból az alkotóelemekből áll a tál, mint amikor Londonban kikérünk egy fish & chips tálat. És legalább annyira finom. Az igazi csoda pedig a rakott krumpli, ami mind kinézetre, mind ízre olyan, mint a hagyományos verzió, pedig gabonakolbásszal és tofutojással készült, viszont annyira finom, hogy képesek lennénk csak ezen élni. A végére a friss zöldségekből készült saláta maradt hummuszágyon, ami akkora adag, hogy akár ez egyedül is kitehet egy könnyű étkezést. És ezen a ponton meg is jegyezzük, a Szabad Új Hely ételei rendes, normál adag ételek, melyektől aki nem lakik jól, az bizony bélpoklos ember, és a húsos verziók sem okoznának nála teli bendőt. 

A Szabad Új Hely árai teljesen baráti fekvésűek, még úgy is, hogy a vegán konyha némiképp drágább, mint a hagyományos. Az előételek 2190 és 3890 Ft között, a főételek pedig 2790 és 3990 Ft között mozognak. Vannak levesek is, a kis adag 1590–1690, a nagy pedig 1890 és 1990 Ft-os áron kapható. Egy desszert 1290 Ft-ba kerül (palacsinta vagy tortaszelet), a szerb buciban (ami nagyobb, mint egy sima) tálalt burgerek pedig 2990 és 3690 Ft között vannak. Naponta változó ebédmenüre is betérhet ide az ember, a déli nyitásnál már minden készen áll. A levesből és főételből álló menü 2690 Ft-ba kerül. Azt pedig mindenképp fontos megjegyezni még, hogy az új hely nemcsak 100% vegán, hanem 100%-ban kutyabarát is, a vendégek magukkal hozhatják kedvenc négylábú barátjukat is, akinek még társasága is akad, merthogy van itt két helyi kutyaarc, akik – akárcsak maga a hely – nagyon barátságosak.

Címkék

Elérhetőségek

Szabad Új Hely 1084 Budapest, Víg utca 30. Facebook-oldal