Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Budapest Szubjektív – Viszkok Fruzsi

Interjúsorozatunkban ismert embereket kérdezünk meg arról, hogy milyen a viszonyuk Budapesthez, mit szeretnek benne, melyek a kedvenc helyeik, és ez hogyan jelenik meg, milyen nyomot hagy – már ha megjelenik és nyomot hagy – a tevékenységükön, a munkásságukon. Mostani interjúalanyunk az online tartalomgyártás koronázatlan királynője, Viszkok Fruzsi, őt kérdeztük, milyen viszony fűzi szeretett fővárosunkhoz, Budapesthez.

Viszkok Fruzsit elsősorban az online térből ismerheti az ember, több mint 10 éve készíti tartalmait a legkülönbözőbb témákban, melyek között azért vannak kedvencek. A közgazdász-végzettségű Fruzsi az utazásairól, az olvasmányélményeiről, a hatékony időbeosztásról, a rendszerezésről, valamint praktikus és kreatív megoldásokról készít legszívesebben tartalmakat, amiket a közösségi média különféle felületein érhetünk el, elsősorban YouTube-csatornáján, az Instagramon vagy a TikTokon, és persze a Facebookon is jelen van. Mivel életmódtanácsai elsősorban nőknek szólnak, ezért a nők körében a legnépszerűbb, többszázezres követőtáborral rendelkezik. Számos szakmai és közönségdíjat nyert, írt könyvet, készített saját tervezésű határidőnaplót, évről évre közreadott élettervezői pedig mindig sikert aratnak. Ő az egyik készítője a Púdermentes Podcastnek is.

Most pedig nézzük, hogyan látja Viszkok Fruzsi Budapestet!

We Love Budapest: Mi az első dolog, ami az eszedbe jut Budapestről?

Viszkok Fruzsi: 
Elég vizuális típus vagyok, szóval rögtön egy Duna-parti látkép ugrik be, egyik oldalon a Parlament épületével, a másik oldalon a Várral. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy bármennyi helyre is látogattam már el életemben, számomra Budapest kiemelkedik közülük a szépségével.

WLB: Melyik a kedvenc budapesti kerületed, környéked, és miért?

V. F.: 
Egyértelműen a XIII. kerület Újlipótvárosa a kedvencem. A sok nagypolgári épülete miatt mindig olyan érzésem van, mintha egy időutazás lenne az utcáin sétálnom. Ott a Szent István park, rengeteg kávézó és étterem, a Duna-part. Olyan, mintha egy külön kis település lenne a városon belül. Itt mindig azt érzem, hogy egy közösséghez tartozom.

WLB: Hogyan nézne ki az ideális budapesti napod, amikor nincs semmi dolgod, és azt csinálsz, amit akarsz, meg oda mész, ahova csak akarsz?

V. F.: 
Egy komótos reggelivel indítanám a napot valamelyik kávézóban, majd kiülnék a Károlyi-kertbe olvasgatni. Áttekernék a városon egy Bubival, majd irányba venném a budai hegyeket is. A libegő és a János-hegy nagy kedvenceim, de az Apáthy-szikla kilátását is nagyon kedvelem, így biztos tennék a napba egy kényelmes kirándulást is, melynek egy pontján egy lángos is a kezembe kerülne. Vacsora a Terezában, hogy még a Nagymező utcán is végigsétálhassak.

WLB: Budapest melyik korszakába utaznál vissza az időben, és miért oda?

V. F.: 
Egész biztosan a századfordulós időszakba, a millenniumi ünnepségek környékére, hiszen amit ma ikonikus budapesti építménynek gondolunk, szinte mind abban az időben jött létre. Elképesztő lenne végignézni, ahogy Budapest a szemem előtt fejlődik világvárossá. Nagyon izgalmas!

WLB: Hol esik a legjobban a sör/bor/pálinka/üdítő/kávé/tea?

V. F.: 
Nem véletlenül emlegettem már az előbb is Újlipótvárost, hiszen az itt található Pozsonyi úton fordulok meg legtöbbször. Már csak arra sétálgatni is élmény, de a Briós és a Sarki Fűszeres mindig a legjobb kávéval és reggelivel vár. És nincs olyan alkalom, hogy ne futnék bele egy ismerősbe.

WLB: Kedvenc helyed a városban, amit talán kevesen ismernek?

V. F.: 
A Gül Baba türbéje hallomásból talán sokaknak ismerős, de szerintem viszonylag kevesen látogatnak el arra, pedig nagyon könnyen megközelíthető, és fantasztikus látványt nyújt. A Margit hidat ilyen szögből szerintem sehonnan máshonnan nem lehet látni. A belvárosban vagy, mégis teljes nyugalomban.

WLB: Ha oda költözhetnél Budapesten, ahova csak akarsz, hol élnél legszívesebben?

V. F.: 
Mindig eljátszadozom a gondolattal, hogy a régi nagypolgári társasházak kupolás padlásterét milyen különlegesen lehetne berendezni – persze miután kilakoltattam az ott élő galambcsaládokat. Hogy konkrétumot is mondjak, az Anker-palota legfelső műteremlakása is minden alkalommal beindítja a képzeletemet.

WLB: Ha lenne egy varázspálcád, amivel rendet tehetnél Budapesten, mivel kezdenéd: mit tüntetnél el a városból, és mit varázsolnál ide helyette?

V. F.: 
Könnyű kérdés: ezt a végtelen mennyiségű óriásplakátot tüntetném el! Nincs olyan nap, hogy ne szúrna szemet, hogy milyen gyönyörű épülethomlokzatokat takarnak el ilyenekkel. A varázspálcámmal egész biztosan rendet tennék az üzletek arculatában is, hogy egységesebb legyen az utcakép, és egy gyönyörű történelmi épületen ne kelljen azt nézni, hogy UV-színekkel vibrál, hogy milyen termékeket árul egy adott diszkont.

WLB: A régi idők ikonikus budapesti alakjai közül szerinted ma kiből válna profi videós/influenszer? Aki természetesen a városról készítene anyagokat.

V. F.: 
Szerintem Kosztolányi élvezné, hogy még több figyelmet kaphat, így ő nagyszerű véleményvezér lenne, aki a legjobb iróniával reagálna az aktualitásokra, és néha válaszvideóban üzenne Karinthynak is.

WLB: Szerinted milyen típusú embernek való Budapest, kinek ajánlanád elsősorban?

V. F.: 
Ahány kerület, annyi életstílus. Budapest számomra nagyon sokszínű. Találsz itt pörgős, nagyvárosi hangulatot, de vidékies, családi házas környéket is, így inkább az a kérdés, hogy kinek melyik részét ajánlanám, mert szerintem nincs olyan ember, aki ne találná meg Budapestnek azt a részét, ahol otthonosan érzi magát.

We Love Budapest szerkesztőségének munkáját az interjúk megírásában az Alrite beszédfelismerő rendszer segíti. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Frida Kahlo-fotókiállítással ünnepli jövőre 130. születésnapját a Mai Manó Ház

?>

A magyar fotóművészeti élet központja, az 1894-ben épült Mai Manó Ház jövőre lesz 130 éves. 2024-ben izgalmasabbnál izgalmasabb kiállításokkal várnak.

Neked ajánlott

A