Költői kérdésre jön is a válasz: pont azért, mert csak az Urániánál van Amazy Burger. Év elején nyitottak a régi Black Cab helyén, éppen a filmszínház mellett. És lássuk be, míg pont tíz éve minden sarkon burgerpont várt, addig mára már kikoptak ezek a frissen nyíló helyek, a biztos pontjainkra járunk, ha a szaftos szendvicsre esik a választás. A Tuning vagy a Kandalló a kifinomultabb burgerek kapcsán evidens, a Bamba Marha és a Zing azért jó, mert a városban már relatíve sok helyen beléjük futhatunk. Újabban a Simon’s-t is útba szoktuk ejteni, és kár lenne sznoboskodni, a burgermultik is bejátszanak néha. Dehát kinek nem? Most az Amazyt néztük ki magunknak, kipróbáltuk, és elégedetten távoztunk.

Mindig kedveltük a Black Cabet, melyből mára már csak a Mester utcai üzlet maradt meg, az Urániától el kellett búcsúzni. Pedig voltunk náluk gyors és jó áras ebédre, mozi után valami ízre vágyódva, hrabalos sörözés után betérve is. Ráadásul ha az Astoria és a Blaha Lujza tér közötti Rákóczi úti valódi street food felhozatalt vizsgáljuk, akkor egészen szomorkás a helyzet  ezért is sajnáltuk az előző márka távozását. Szerencsére azonban nem maradt burger nélkül a szakasz, de még mennyire nem, januárban megnyitott az Amazy

Ráadásul valamennyire tovább is vitték a hagyományt: nem variáltak a konyha-vendégtér elosztáson, a koncepció is hasonló. Az Amazy Burger színe a sárga, logója a Szabadság-szobor fáklyája, csak éppen a láng alá beékelődött egy csinos burger is. Ugyanúgy egészen tágas a tér, hátul és oldalt is vannak asztalok, kellemes a szemnek a napsárga-szürke dizájn, semmi sem túl hivalkodó. Nincsenek amerikaifoci-meccset harsogó televíziók, inkább a praktikum a lényeg. Például a hátul lévő mosdó, amihez el sem kell vonulni, már szappanozhatjuk is a szafttól ragacsos kezeket. Ez egy burgeres helynél pluszpont!

A marhahúsos, klasszikus burger természetesen mindenek fölött áll, összesen 6-féle ízkombinációban kérhetjük: a sajtos, a baconös, a hely nevét viselő signature-burger és egy szarvasgombás majonézzel készülő is közöttük van. A húsokat 4 méretben rendelhetjük: 100, 150, 200 és 300 grammos, tökéletesen medium rare-re készítik alapból, és ha valamiért mi rare-re vagy (ezt még leírni is rossz) well done-ra készítve szeretnénk, akkor szóljunk, érteni fogják. Persze a minőségi hús saját íze tényleg abban az együttállásban a legjobb, ahogy megálmodták. Mi a 150 grammos változatot rendeltük, méghozzá az említett truffle burgert. Cheddar, paradicsom, lila hagyma, jégsaláta és ketchup mellett egy kis szarvasgombás majonéz is turbózza  szerencsére pont ízletesen, nem szaladt meg nagyon, abszolút klasszra sikerült. 

A buci tipikusan csak az összefogó, egyben tartó funkciót tölti be, nem dominál, visszahúzódó típus. A lényeg úgyis a hús, ami még a sok zöldség és szósz közül is érződik, és nagyon jól eltalált. Pontosan így kell működnie egy burgernek: hiába a körítés, érződjön a hús saját íze is. Ezt pedig simán megugrották. Egy Amazyt is kipróbáltunk, amibe még jalapeño, karamellizált lila hagyma, BBQ-szósz, mustár és csemegeuborka is került, vagyis esély lett volna az elnyomásra, de még ebből is kiéreztük a lényeget.

Tartanak csirkehúsos változatot, van pulled pork szendvics, lazacburger és vega is, az utóbbiba nem voltunk restek nagyot harapni. Grillcamembert adta a szívét, nem pedig kecskesajt, ahogyan mostanában sűrűn szokás. A majonéz mellé ízletes pestót tettek, rukkola is jutott bele egy vegetáriánusnak óriási dolog, hogy nem akarják megúszósan kiszúrni a szemét valami száraz, szomorú szendviccsel.

Ezek a burgerek végtelenül szaftosak, nem is csoda, hogy eleve a logózott papírba csomagolják, mert úgy lehet aránylag kulturáltan végezni velük, ha ügyesen, félig kicsomagolva harapjuk. A hangsúly az aránylagon van, mert szétcsúszik, tapad, ragad. De milyen legyen egy burger, ha nem ilyen? 

Az egyetlen kritikánk a hasábot éri: öröm, hogy rusztikus és nem sima ipari a sült krumpli, de sajnos esetünkben túlságosan megszívták magukat olajjal, és ennek ellenére voltak nyersebb falatok is. Ezen talán van még csiszolnivaló, ha már a burgerek ennyire kiválóak, megérdemlik a méltó körítést. És itt megjegyezzük, hogy már egy 150 grammos burger is annyira laktató, hogy lehet, hogy nem is igényel burgonyát vagy például shake-et (mert azt is árulnak).

Ha valaki ezt a leheltnyi burgerbucit sem enné meg, netán a gluténérzékenység miatt nem lehetséges, vannak saláták is, bár ezek közül nem kóstoltunk, majd egy következő látogatásnál. 

Miután teli hassal, de teljesen rendben és nem torkig étellel távoztunk, azon filóztunk, amit a címben is említünk: miért mennénk konkrétan hasonló összegért a burgermultik egyikébe, ha az Amazyben is elkészítik nekünk a szaftos gyorsételt sokkal ízletesebb, minőségibb hússal, gondosan felügyelten friss alapanyagokkal? Mert erről nem szóltunk még, de az alapburgerük 100 grammos verziója jelenleg 1590 forintba kerül, és a 150 grammos szarvasgombás sem éri el a 3000 forintot. Ha belegondolunk, hogy a legutóbbi, autós-ablakba beállós rendelésünknél mennyit fizettünk egy kommerszebb szendóért, akkor össze fog állni a kép. Közben persze csak egy helyen van egyelőre Amazy, de reméljük, hogy sokan felismerik majd benne a csalódásmentes burger opcióját. 

Címkék

Elérhetőségek

Amazy Burger 1088 Budapest, Rákóczi út 19. Facebook-oldal