Június végén nyitott meg a Klauzál téri Vásárcsarnokban ez az új hely, a Klauzál Craft, ami egyszerre italkereskedés és bár. Elsősorban jófajta hazai kézműves söröket kóstolhat az ember, de magyar kistermelőktől származó borokat is ihatunk és vehetünk, meg röviditalok is szerepelnek az itallapon, sőt, ha mézre vágyik az ember, azt is vásárolhat az üzletben. A legmeglepőbb, hogy az egyre combosabbá váló hazai sörkészítés milyen sokféle ízt kínál, így aki sörös arc, annak mindenképpen el kell látogatnia ide, még az is előfordulhat, hogy a Klauzál Craft lesz az első számú sörbeszerző helye a városban.

A Klauzál téri Vásárcsarnok egykor nyüzsgő helynek számított a belvárosban, a bulinegyed szívében, aztán lassan elnéptelenedett, mígnem jött a Covid, ami betett annak a néhány árusnak és boltosnak, akik még kitartottak. Az épületet ekkor felújították, és a járvány előtti élet mostanában kezd visszatérni a csarnok falai közé, egymás után nyílnak a helyek, itt indult útjára a Green Market, a cél pedig egy minőségi gasztrokulturális tér kialakítása, ahol szép környezetben jót ehetünk és ihatunk, meg persze be is vásárolhatunk. A Klauzál Craft az egyik újdonság a frissen megnyitott/megnyitó helyek közül, június vége óta várják a vásárlókat az emeleti részen, az Akácfa utcai bejárat fölötti galérián. 

A Klauzál Craft egyik tulajdonosa, Orbán Márton már hatodik éve viszi az édesapjával együtt a XIII. kerületben az Italom nevű üzletet, ahol elsősorban palackozott kézműves italokat (söröket, borokat, szörpöket) kapni, de kávék és teák is vannak a boltban. Ekkor került kapcsolatba Németh Gáborral, aki a Fertőrákoson működő Krois sörfőzde egyik tulajdonosa, a söreik pedig kaphatók az Italomban is. A régi barátban – elvégre mindkettő sörös ember – joggal vetődött fel a lelkes gondolat: csináljanak együtt valamit. Ez a valami pedig a most megnyitott Klauzál Craft lett. 

A már említett méz mellett kaphatók kisebb hazai pincészetek finom borai is a Klauzál Craftban, a röviditalok esetében viszont a minőség volt az egyetlen szempont, hiszen magyar whiskey-t vagy gint kínáló kisüzem viszonylag kevés van, a kivételt egyedül a pálinkák jelentik, melyek viszont kivétel nélkül hazai készítésű italok. De a termékpaletta nagy részét a sörök foglalják el, és ahogy végignéz a polcokon meg a hűtőkön a betévedő sörrajongó, az jut az eszébe, hogy létezik-e egyáltalán olyan magyar sörmárka, ami itt nem kapható.

Felsorolni is nehéz, hogy mi minden kapható, 

Felsorolni is nehéz, hogy mi minden kapható, 

de a már említett Krois italai mellett megtalálhatók itt többek között Mad Scientist, a Sima Brewing, a Szent András, a First, a Horizont, a Félegyházi főzde és a Kapucinus sörei is (ez utóbbinak hivatalos forgalmazója is a Klauzál Craft), és lesznek még az Ugar, a MONYO meg további főzdék sörei is. Sőt, az autóvezetőkre és az alkoholt annyira nem kedvelők örömére kapható alkoholmentes sör meg hop soda, vagyis szénsavas komlós víz is. De ha valaki kávézni akar, ő sem fog árnyékra vetődni, ha azt kér. Az üveges és dobozos sörök mellett csapolt sört is kérhetünk a poharunkba. 

A Klauzál Craft hétfő és vasárnap kivételével tart nyitva, délután fél 2-től este 9-ig – akkor zár be a vásárcsarnok is. A vevőkör részben a környéken élőkből áll, de nagyon sok a turista is, elvégre mégiscsak a belváros szívében vagyunk. Bár egy sörözőről beszélünk, számos programot is terveznek a jövőben, és nemcsak olyat, ami az itt kapható alkoholos italokhoz köthető, hanem kulturális eseményeket, például kisebb zenés-koncertes estéket (a megnyitó is ilyen volt) meg könyvbemutatót

A Klauzál Craft nem olcsó, de azt azért mindenki tudja jól, hogy a kézműves sör nem olcsó mulatság, viszont azt nem is úgy issza az ember, mint a mezei söröket, húzóra fél litert, hanem apró kortyokban, kiélvezve a különleges ízeket. Na meg az erejük is combosabb a kézműves söröknek. De persze megijedni sem kell, azért nem hagyja ott az ember a vagyonát, ha beül társasággal, és megiszik 2-3 sört, vagy ha csak beugrik időnként és hazavisz pár dobozzal vagy üveggel. Ráadásul Mártonék nagy sörszakértők, bátran lehet hozzájuk fordulni bármilyen kérdéssel, ha a vendég nem ért a kézműves sörökhöz, de nagyon kíváncsi rájuk. Jobb helyre nem is mehetne, mint a Klauzál Craft.

Címkék

Elérhetőségek

Klauzál Craft 1072 Budapest, Akácfa utca 42-48. Facebook-oldal Weboldal