Olyan kevés már Budapesten a jó szendvicsező! Akit nem különösebben érint meg a gazdagon púpozott, szaftos szendók témája, azok talán már nem is olvasnak tovább, de a „szendvicseseknek” hoztunk egy jó tippet egy extrább, de nagyon könnyen értelmezhető finomság kapcsán. Ez a koreai gilgeori toast, ami egy nagyon sajtos, laktató, sós-édes toast, amit reggelire fogyasztanak Koreában. Az Akácfa utcában viszont délutánig, sőt, szombaton estig megy a szendvicsek készítése az Eggiben.

Néhány hónapja már szemezünk az Eggivel, de eddig még kimaradt a tesztekből. Most eljött az idő, az egyik hétvégén ugyanis felfigyeltünk arra, hogy sok-sok ételszállító futár áll sorban az aprócska hely előtt. Ha ekkora a tumultus, akkor csak tudhatnak valamit!? 

Kedden délelőtt látogattuk meg őket, farkaséhesen, az Instájukat pörgettük, amitől csak még kíváncsibban lépdeltünk feléjük. 

Gilgeori, más néven koreai reggeli toastokat árulnak, valamint kávét, teát és ezek jeges változatait. Se több, se kevesebb, 

Gilgeori, más néven koreai reggeli toastokat árulnak, valamint kávét, teát és ezek jeges változatait. Se több, se kevesebb, 

egyetlenféle ételre specializálódtak, mi pedig szeretjük az ilyesmit. Sejteti, hogy egy dolog van, de azt tisztességesen, odafigyelve készítik. 

Nem kell magasgasztronómiában gondolkodni, ezek a toastok gyors és laktató reggelik, tízóraik, uzsonnák, ha többet vállalunk be belőlük, akár főétkezések is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ismerős az íz és a formátum is, hatalmas egzotikum (szerencsére vagy sajnos) nincsen benne, és pont ezért tetszetős. Az Eggiben összesen hétféle kombinációt árulnak, a legegyszerűbbtől a komplexebbekig. 

Pici a hely, és éppen ezért a helyben fogyasztás csak egy kis asztalnál megoldott, vagy szezonban az üzlet előtti két hokedlin. Látszólag a kiszállítás pörög a leginkább, de mi pont a kis hokedliken, frissen-melegében haraptunk a toastunkba. 

Tudni kell, hogy az olvadozós sajt mindegyikben benne van, és igaz ez a tojásra is. Utána pedig jöhetnek a további szendvicsbetétek, mint a kukorica, a méz, a sonka, a burgonya, a bacon, a kis kolbászkák, a bulgogi koreai marhahús, a sriracha majonéz, jalapeño paprika és így tovább. 

Mi a méz-fokhagyma-sajt-burgonya (alapabb) verziót próbáltuk, ami édes és sós együtt, csodásan nyúlós sajttal, ízletes tojással és meglepetés”-kukoricával. Harmonikus, és ugyanez igaz a bulgogi marhahúsosra is, ami sokkal vaskosabb és kraftosabb darab. Benne megjelent a vékonyra szecskázott káposzta is, ami igazán fontos koreai alapanyag, a tojáson és a frissen sütött marhahúsfalatkákon felül pedig jalapeño és sriracha majonéz parádézott benne. Így az előzőnél még szaftosabb szendvics lett belőle. 

Zsírpapírba pólyázzák a forró toastokat, szétvágva kerülnek bele, ügyes és higiénikus megoldás, mert még összevillamosozott kézzel sem kerülünk bajba. Inni juzuval ízesített jegesteát kértünk, és megint rá kellett jönnünk, hogy az ázsiai citrusféle intenzív ízénél kevés frissítőbbet ismerünk. Pillanatok alatt elfogyott, de igaz ez a szendvicsekre is. Tényleg megérnek egy misét. Hogy reggelire, ebédre, netán egy pénteki iszogatás előtti harapnivalónak választjuk, az már csak rajtunk múlik.

Az Eggiben dolgozó koreai hölgyek kedvesek, mosolygósak és segítőkészek, higgadtan kezelik a sok kiszállítós rendelést is, nincs kavarodás. Nekünk pedig nagyon tetszik ez a kicsit más”, mégis ismerős műfaj. Sokkal, de sokkal érdekfeszítőbb egy szimpla szalámis szendónál, és akik rajongják a forrón nyúló sajtos élményt, imádni fogják! 

Címkék

Elérhetőségek

Eggi Cafe 1072 Budapest, Akácfa utca 37.