Hol vannak a városban igazán jó csomagolásmentes boltok, merre gondolják úgy, hogy a minél bolygóbarátabb vendéglátás lenne a közös célunk, és hová induljunk, ha a fenntarthatóság vezérelvnek számít az életünkben? Mutatunk néhány ilyen helyet, reagálva a műanyagmentes július kampányra.

Szemléletváltást elősegítő kampánynak, kezdeményezésnek hirdetik például a vegán januárt, a száraz novembert, a fűnyírásmentes májust vagy az aktuális műanyagmentes júliust. 2011-ben Ausztráliából indult hódító útjára az egész hullám, ami egyeseknek könnyedén betartható, másoknak több logisztikát kívánó kihívás. Lényege, hogy lehetőség szerint minél kevesebb műanyagszemét kerüljön be a háztartásokba, vendéglátóhelyekre. Alapszokások formálásáról van szó, nem lemondásról vagy drasztikus életminőség-romlásról, ha bárki ilyenre gondolna. Egyszerűen csak az odafigyelés és egy sokkal környezettudatosabb világnézet propagálása mindez. Ásványvizes palackok helyett saját kulacs, reklámszatyor helyett saját vászontáska hordása, gyümölcsök-zöldségek vásárlásakor meglévő hálós tartókba való pakolás, alufóliázás helyett uzsonnásdoboz használata. És folytathatnánk tovább. 

Szerencsére a szívószálakkal és az elviteles, egyszer használatos műanyagokkal már nagyjából sikerült leszámolni, de lássunk néhány olyan budapesti üzletet, gasztrohelyet (a teljesség igénye nélkül!), ahol odafigyelően, óvóan gondoskodnak élőhelyünkről, erről a megismételhetetlen bolygóról, amit annyi minden fenyeget. És igen, ilyen veszély maga a műanyag is. 

Olyan segítő kezdeményezésekről is beszélnünk kell, mint például a RAKUN dobozközösség, amely 2021 óta hirdeti az egyszer használatos
műanyag csomagolás reformját mind a vendéglátók oldalán, mind a felhasználókén. Ha csatlakozunk a közösséghez, egy mosható és sokszor felhasználható fémdobozt kapunk, amit a RAKUN-nal tartó helyek bármelyikére visszavihetünk, fertőtlenített cseredobozt kapunk vagy étellel telve, vagy anélkül, ahogy kívánjuk. Szeretjük a Felelős Gasztrohős gyűjtését és kiemelő plecsnijeit, melyek alapján felhasználóként/vendégként fogjuk tudni, hogy az adott étterem/pub/ételbár éppen hányadán áll a fenntarthatósági kérdésekkel. 

Néhány kedves csomagolásmentes bolt

Míg egy időben szinte havonta nyíltak a csomagolásmentes ökotudatos boldok, addig ma már sajnos kissé megfogyatkoztak, sokaknak kellett bezárni például a koronavírus-járvány miatt is. Tény, hogy teljesen így vásárolni nagy tudatosságot igényel, de ha betérünk egy kimérős portékákkal foglalkozó üzletbe, gyakorlatilag többnyire a háztartási vegyszerektől a napi nasijainkig mindent be tudunk szerezni. 

Összesen négy helyszínen üdvözölhetjük a Pancs boltjait: a pesti oldalon a Tompa utcában és a Jászai Mari térnél, Budán pedig a Pacsirtamező utcában és a Bartókon. Megbízható és széles választékkal várják a vásárlókat. A Tebe bolthálózatot is nagyon szeretjük: ők már lefedik az egész országot. A Pocsaji Csilla vezetésével létrehozott hálózat fővárosi egységét a XVII. kerületben találjuk, kis kávézóval, gyereksarokkal együtt. Bármikor szívesen beszélgetnek is velünk, ha tippekre, praktikákra van szükségünk. A Fő utcában vár a ne pazarolj! szuper névvel, még klasszabb választékkal.  

A Lemérem csomagolásmentes boltot a Tétényi úton kell keresni, odabent pedig mindent meg lehet találni egy ökotudatosabb, odafigyelőbb életmódhoz: a pizzaliszttől a kimérhető hajhab-hajfixáló kozmetikumig. Tényleg mosolyog a bolygónk az olyan kezdeményezések láttán, mint a Boldog Föld a Wekerletelepen. Igazi kis közösségi ellátó ez, minden földi jóval. A XIII. kerületi Katona József utca egyik fontos és forgalmas pontja a Ligeti Bolt, ahol a vásárlás mellett például workshopokat is tartanak, ezzel is elősegítve az érzékenyítést és segítve mindazoknak, akiket érdekel a téma, és valamennyire már részt vesznek a tudatosabb vásárlás-fogyasztásban. 

Bolygóbarát kedves gasztrohelyeink

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy minden vegán hely műanyagmentes, de azért az állati hozzávalóktól tartózkodó éttermek/kávézók/ételbárok zömében nagyon figyelmesek, és ez a fajta odafigyelés náluk nem nyűg vagy pluszenergia, hanem szemlélet, életfilozófia. 

Azt mondják, hogy pont addig nyújtózkodj, míg a lábnyomod ér! A hónap elején adtunk hírt a Zöld nyitásáról: ők egészen pontosan a fenntartható vegánság szellemiségében működnek, és főznek háziasan, ízgazdagon. Az Édeni Vegán a Batthyány tér környékének vegán törzshelye: náluk természetes, hogy az egészség megőrzése és a bolygó óvása mellett az ízekben is szeretnének kiemelkedőek maradni. A Záhony utca és a The Planteen is nagy kedvencünk, napi menüben és vegánra hangolt comfort foodban az élen járnak. A Tökmag Vegan Street Food nevű helyen utánozhatatlanul finom szendvicseket és burgereket készítenek a Hollán Ernő utcában, bármikor szívesen ebédelünk náluk. Ha a Hunyadi tér a belváros, akkor pedig Kozmosz! Egyszerűen finomak és tudatosak a Naspolya Nassolda nyers vegán süteményei, a csomagolásuk pedig nem kevésbé dekoratív és 100%-ban műanyagmentes! 

 

Még mindig jó választás a Vegan Love is: úgy készítik a „junk foodot”, hogy az nem viseli meg a szervezetet, miközben az egész rendszerük és a csomagolásaik sem terhelik a Földet. Vegán gasztrokocsma? Létezik ilyen? A Szabad Bisztró pontosan ezt képviseli igazi kis nyugvópontként a Király utcában. Az ételek pazarok, az italválaszték is szuper, a szellemiségük pedig újító és forradalmi egyben! Új hely a Bringiton, ahol a kerékpározás öröme, a bolygóra való többszörös odafigyelés és a kávéért való rajongás találkozik. Ja, és 100%-ban műanyagmentesen működnek. Kávézni, teázni, beszélgetni a HerBarban is nagyon szeretünk már a nyitás óta, és ez mit sem változott. Ha komolyabb ebédre/vacsorára vágyunk, akkor a farm-to-table gondolat alapján működő és mindezt egyre nagyobb mértékben megvalósító TATI is egy jó hely, hiszen a tudatosság náluk is alapfeltétel. Mindennek a csúcsán pedig a SALT Budapest áll Michelin-csillaggal, csodálatos, művészi ételekkel, a környezetet, a bolygót mégis előtérben tartván. Szintén a fine dining műfaj és a természetközeli szemléletben történő alkotás megy az egy Michelin-csillagos Babel Budapest innovatív konyháján. 

Címkék