Keresés EN

Gasztró

Csábító pelmenyik és varenyikik a Ráday utcában – A Pelmaniában jártunk

Nem véletlen, hogy a legtöbb nemzetnek megvan a maga verziója a töltött tésztabatyura, hiszen ezek a fogások magától értetődő szinonimái a finom és laktató ízeknek. Erre az otthonos és magától értetődő érzésre fizetünk be, ha a szláv népek pelmenyijét vagy az ukránok varenyikijét választjuk, amire a Ráday utcai Pelmaniában egy kis hagyma vagy durvára őrölt bors kerül, a kapros tejföl pedig szinte kötelező elem. Különösebb fakszni nélkül, öt perc alatt ettünk egy jót náluk.

Nem kell mindennek borzasztóan bonyolultnak lennie, jól tudja ezt Sergeii és Polina, az az ukrán származású házaspár, akik már hosszabb ideje üzemeltetik az Ukrán Udvart a Ráday utcában. Emellett pedig szerettek volna valami gyorsat, finomat, otthonosat hozni a környékre, így esett a választásuk az Ukrajnában is nemzeti ételnek számító tésztabatyukra. Az ötletet pedig nem sokkal rá követte is a megvalósítás, tavaly megnyitott a Pelmania.

A picike üzlethelyiségben a sárga-szürke dizájn friss hatást kelt, nyáron ki lehet ülni az árnyékos házak közé a kis teraszra, az étel hamar készen van, az árak sem túl magasak, és annak ellenére, hogy az adag elsőre nem tűnik óriásinak, mi jóllaktunk, és nagyon elégedettek voltunk, hogy valami izgalmasat, különlegeset ehettünk egy olyan napon, amikor szinte semmi időnk nem volt az ebédre.

A helyben fogyasztható finomságok mellett egy kis hűtőt is találunk, ettől kicsit összeszorul a szívünk, ugyanis arra szolgál, hogy az itt élő ukrán közösség is újra hozzájuthasson az otthonról ismert kedvenceihez. Persze annak sincs akadálya, hogy mi is kipróbáljunk ezt-azt, például a kvaszt, a rozskenyérből erjesztett hagyományos italt, ami nagyon üdítő tud lenni a nyári melegben. A hangsúly azonban a tésztabatyukon van.

A pelmenyi általában húsos változat, a varenyiki pedig zöldséggel töltött, az alakjuk és a tészta is különbözhet egymástól, de a régi és finom nemzeti ételektől megszokott módon itt is többféle receptet és eredetre vonatkozó fejtegetést olvashatunk. A Pelmaniában mindenesetre többféle ízt kóstolhatunk meg a tésztás finomságokból, van négyféle húsos pelmenyi és krumplival vagy káposztával töltött varenyiki, mindegyiket többféle szósszal, salátával, sőt levesben is kérhetjük.

Mi a pelmenyik közül a csirkés változatot (1850 Ft) próbáltuk, durvára darált friss borssal és egy kis kapros tejföllel, az egyszerű és finom fogás mellett nagyon jólesett megpihenni a napközbeni hajtásban. A varenyikik közül pedig a laktató, tört krumplival töltött változatot (1950 Ft) kóstoltuk, aminek egy kis pirított hagyma kölcsönzött pluszízt és némi ropogósságot.

Az ebéd végén pedig a jóllakottság mellett sokkal jobb kedvűen, finom, új ízektől eltelve, kicsit lelassulva folytattuk a napot. Így bátran ajánljuk a helyet azoknak, akik szeretnének gyorsan valami egyszerű, ismerős ízvilágú, mégis különlegesebb ételt kipróbálni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Mutatunk egy kávézót, ahol akár színészekkel is összefuthatunk!

A Katona József Színház büféje, a kantin: nem csupán az előadások idején, hanem mindennap nyitva áll a vendégek előtt.

Közép-európai ebéd 120 méterrel a város felett

Krúdy kedvence és régiós gyöngyszemek, bisztróhangulat és a város legizgalmasabb panorámája – megnéztük a VIRTU Restaurantot.

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Neked ajánlott

A