A VI. kerületi Hajós utcában pár hete megnyitott új kis kuckó, a Zöld étterem a fenntartható vegánságot tűzte a zászlajára, méghozzá a szervezet egészsége és az ökolábnyom csökkentése okán. A hely ugyan aprócska, de a háromfős csapat (Zsó, Gerda és Borisz) nagy szívvel és mosolygós lélekkel teszi a dolgát, így hamar azt érezheti náluk a betérő vendég, hogy nem is egy étteremben van, hanem egy jóbarátja konyhájában. És akkor még a csodálatos, teljes értékű növényi étrenden alapuló ízekről szó sem esett, melyek elsősorban Gerda és Borisz szakértelmét dicsérik, Zsó pedig szervez, összefog, és végül is megálmodta ezt a szuper jó kis helyet.

Ha létezik olyan, hogy valaki a húst is hússal eszi, akkor természetesen az sincs kizárva, hogy más pedig a zöldséget zöldséggel. Nagyon leegyszerűsítve erről szól a teljes értékű növényi étrend – röviden TÉNÉ , hogy kizárólag növényi alapokra támaszkodik, nem használ feldolgozott élelmiszereket, nincs olaj, se cukor, és mindezt a gluténmentesség teszi kerekké. De ez se nem fogyókúra, se nem méregtelenítés, hanem sokkal inkább életforma, méghozzá az egészség megőrzése és a minél kisebb ökológiai lábnyom hagyása érdekében. A kulcsszó a Zöldben a fenntarthatóság. Mielőtt ezen a ponton bárki felhorkanna, hogy „na, itt vannak az erőszakos növényzabálók”, gyorsan leinteném őket. Ugyanis a Zöld kis csapata nemcsak nagyon nyitott, hanem nagyon elfogadó is, senkit sem akar le- vagy rábeszélni semmire, mert eleve úgy vannak vele, hogy mindenki mindig azt egye, amit a szervezete kíván, amire szüksége van. Így ha betér hozzájuk egy hardcore húsevő, az sem zavarja őket különösebben, mindössze húsételt nem tudnak neki adni, és ennyi.

Zsó, aki komolyabb színházas múlttal is bír – például a közeli Operában több évig dolgozott mint kellékes és kelléktárvezető  –, a vendéglátásból is kivette a részét már a Zöld előtt is. Dolgozott több helyen a Kertemtől kezdve a Mika Tivadarig, a Hivatalnak pedig résztulajdonosa, ha valaki emlékszik még az E. T.-sztorira, abban például vastagon benne volt a keze. A Zöldben is van egy darab belőle. Mivel Zsó jó pár éve leállt előbb a hússal, amit aztán minden további állati eredetű alapanyag követett, rátalált a TÉNÉ-re, és mivel neki bejött, arra gondolt, hogy nyitni kéne egy olyan helyet, ahol csak ilyen ételt kapni. Valahogy közösséget kovácsolni a TÉNÉ-sekből.

A hosszas szervezőmunka után pár hete meg is nyitott a Zöld, és már társa is akadt hozzá, a konyhában különösen jól és magabiztosan mozgó, a kreativitást és a kísérletezést kedvelő, érzésből főző Gerda személyében. Melléjük érkezett harmadikként Borisz, aki szintén szakács, korábban a Dobrumbában dolgozott, és a lányokhoz képest csendes ember. Persze kérdés az, hogy szóhoz jutna-e egyáltalán, mert Zsót és Gerdát kérdezni sem kell, mindkettőből ömlik a szó, mondhatni, mindketten több ember helyett is beszélnek. De ez legalább annyira meghatározó része a helynek, mint a finomabbnál finomabb falatok. Mindenkit barátként fogadnak, és úgy is kezelnek.

A Zöld még nagyon friss sztori, úgyhogy a terasz egyelőre még nem üzemel – engedélyre várnak, de szerencsére jó a kapcsolat az önkormányzattal –, és a fenti leülős részen is, annak ellenére, hogy már használható, van mit alakítani. Lépésről lépésre haladnak előre, szemmel láthatóan nagy magabiztossággal, és ami a lényeg: a konyha már kész, főzni tudnak, kaja pedig van. Hétfő kivételével mindennap nyitva vannak 11-től 18.30-ig, és a hétvégét leszámítva a sztenderd ételek (pl. bolognai, burger) mellett mindig van menü is, ami levesből és főételből áll. Aznap, amikor ott jártam, épp pho leves volt, és rakott kelkáposzta, másnapra pedig zöldborsólevest ígértek a vendégeknek. A bolognait és a rakott kelkáposztát kóstoltam, és olyan finom volt mind a kettő, hogy az ízek egyenesen költeményért kiáltanak. Na és láttam még a burgerjüket is, amiből már nem bírtam enni, de egészen szemrevaló volt, és a vendég is megdicsérte. Az árak nem alacsonyak ugyan, de a vegán étkezés egyelőre nem olcsó mulatság, ugyanakkor nem is megfizethetetlen: a leves 2400, a bolognai 3300, a burger pedig 3000 Ft. Egy ebédmenü 2500-3000 Ft között van jelen pillanatban, de még ez is változhat, akárcsak a nyitvatartás. Mindent a vásárlói igények alakítanak majd, mert a Zöld egy rugalmas hely

Tervük nagyon sok van az alternatív rendeléstől a franchise-építésen át a komposztálásig, és mivel még fiatal helyről van szó, csak nagyjából lehet tudni, mire mikor kerül sor, egyelőre belakják a helyüket, és ott építkeznek. Az biztos, hogy a virágfallal feldobott terasz lesz az első, és az emeleti kajás rész letisztázása. Egy dolog viszont mindenre rányomja a bélyegét nagyon szigorúan: bármit is tesznek és terveznek, annak fenntartható formában kell megvalósulnia. Már a berendezés szinte minden darabját a bútoroktól kezdve az edényeken át az evőeszközökig innen-onnan szerezték be. Otthonról elhozták, ami felesleges volt, vagy megszerezték mástól, akinek viszont ők ajánlottak fel cserébe valamit, mondjuk, egy ingyenkajálást vagy 10% kedvezményt.

Szerettek volna virágokat is, ezért az egyik első akciójuk is ez volt: aki hozott nekik cserepes virágot, az fizethetett az ételért azzal is. Így most már messziről látszik a zöld növényzetről, hogy hol is van a hely. Az ételmaradékot pedig arra használják fel, hogy a négylábú barátainkat, a kutyákat is megörvendeztessék, abból ugyanis jutalomfalatot készítenek a számukra. Ezzel is vannak további terveik. Millió tervük van, és most csak random leírtam párat, de többet is hallottam ennél, és mind nagyon jó. De az első mégis az, hogy finom TÉNÉ-ételeket készítsenek lehetőleg minél több embernek. Végül is, ha úgy vesszük, ez lenne a nagy, a legfontosabb céljuk is: egy közösség felépítése, aminek a Zöld a fő találkozási pontja, törzshelye.

Címkék

Elérhetőségek

Zöld 1065 Budapest, Hajós utca 12. Facebook-oldal