Az egykori kisműhelyek, szuterének vagy éppen pincehelyiségek kihasználatlansága, fokozatosan romló állaga sok probléma forrása, miközben a frissen induló művészek, kulturális projektek csak nehezen találnak helyet munkájukhoz. Ezt a keresletet és kínálatot hangolja össze a 11_11. A szervezet mára két kerületben összesen kilenc, mintegy 1100 négyzetméternyi, évek óta használaton kívüli ingatlant tölt meg tartalommal, 30 egyéni alkotónak, kollektívának és szervezetnek biztosítva helyet a munkára.

A Bartók Béla úton még a melegebb, nyári hónapokban sem áll meg az élet, a teraszokon műszakis arcok váltják a világot, kiállítások nyílnak, kulturális programok színesítik az utca életét. Mégsem gondolnánk, hogy az elegáns, de kissé szürke bérházak ajtói mögött, az egykor műhelynek vagy pincének használt szuterénekben legalább ilyen színes közösséget találunk, kicsit elrejtve, de szervesen kapcsolódva az utca életéhez, hála a 11_11 nevű szervezetnek, amely önkormányzati ingatlanok hasznosításával foglalkozik. A Gárdonyi téren találkozom egyik alapítójukkal, Ongjerth Dániellel.

Kanyargunk egy kicsit a Bertalan Lajos utcán, majd megállunk egy teljesen érdektelen vasajtó előtt, ám mikor Dani lenyomja a kilincset, valóságos mesevilág tárul fel: 

Kanyargunk egy kicsit a Bertalan Lajos utcán, majd megállunk egy teljesen érdektelen vasajtó előtt, ám mikor Dani lenyomja a kilincset, valóságos mesevilág tárul fel: 

a helyiség első részében egy díszlet- és hangszertervező műhely, a Varázs Garázs működik, a jókora asztalon másfél méteres sárkányfej szárad, frissen festett szemei egy szépen rendbe kapott neobarokk szekrényt néznek, a sarokban fából készült, ütött-kopott kakas várja, hogy egyszer talán egy színdarabban kelhessen új életre.

Nem tartjuk fel sokáig az itt dolgozókat, haladunk tovább a kis utcákon, a 11_11 segítségével működő többi műhely felé, ahol hasonlóan színes munka folyik. Bekukkantunk a MeetLabba, egy korábban fitneszteremként működő helyiség pedig minigalériának és képzőművészeknek, Molnár Judit Lillának, Merényi Dávidnak és Szőke Gáspárnak ad otthont. Itt van a főhadiszállása Benyovszky-Szűcs Domonkosnak, az Értsd a kortárst! ötletgazdájának is.

A 11_11-hez tartozó műhelyekben alkot a textil-újrahasznosítással foglalkozó Temesi Apol, egy kerámiastúdió és a BME Építész Szakkollégiuma is a helyiségek bérlői közé tartozik. A legváratlanabb helyszín kategória győztese pedig kétségtelenül a Humusz Ház. Közel három évtizede működnek, velük programok, workshopok kapcsán működik együtt a 11_11. Jókora, csobogós-madárcsicsergős kertjük újrahasznosított kerítés mögé bújik a sokemeletes egyenházak között.

A 11_11 egyébként nemcsak a Bartók-negyed környékén aktív, részt vettek a Margit-negyed programjának megalkotásában, lebonyolításában is, a 2021-es Budapesti Őszi, a 2022-es Tavaszi Fesztivál és az Alternatív Budapest társszervezői, sőt a pár hete nyitott Kim Corbisier-kiállítás is az ő segítségükkel jöhetett létre, nemrégiben pedig a VIII. kerülettel is a XI. kerülethez hasonló együttműködésük valósult meg, egyelőre egy ingatlant hasznosíthatnak a Práter utcában.
 
A XI. kerületben, található galériájukban pedig különböző programoknak, kiállításoknak adnak helyet, most éppen a 11 más szemmel című kiállítást láthatjuk. 

A szervezet mögött két régi barát, Ongjerth Dániel és Mátyási Péter áll. 

A szervezet mögött két régi barát, Ongjerth Dániel és Mátyási Péter áll. 

Az ötlet gazdája Péter, Dani pedig művészeti intézmények, például az INDA Galéria vagy a Fogasház működtetése során szerzett tapasztalatával járul hozzá a projekthez. A 11_11 2012 óta működik, ötlete akkor született meg, mikor Péter frissen végzett képzőművészként elnyerte az újbudai önkormányzat ösztöndíját, ehhez pedig szeretett volna egy műhelyt igényelni a kerülettől. Így derült ki számára, hogy az önkormányzat jelentős használaton kívüli ingatlanállománnyal rendelkezik, a megfelelő műterem megtalálása pedig nem csak számára probléma.

Bár a művészek, a tervezők és az önkormányzat igényei jól illeszkednek, a megvalósítás mégsem pofonegyszerű, az ingatlanok ugyanis általában nagyon rossz állapotban vannak, legtöbbjük szuterén vagy félszuterén, ami az elmúlt években, sőt évtizedekben csak szivárgó csöveknek és lógó vezetékeknek adott otthont. A 11_11 közbeiktatásával könnyebben vonhatók be a különböző pályázati források, az önkormányzat részéről nincs szükség állandó finanszírozásra, a hivatalos út rövidül, így a helyiségek hamarabb kaphatnak új funkciót is. Dani és Péter tapasztalatának köszönhetően könnyebb az igényeket és a lehetőségeket is harmonizálni, biztosan nem fog, mondjuk, egy zajjal és porral járó szobrászműhely egy társasház szuterénjébe kerülni.

A 11_11 azért is fejlődhetett ennyire organikusan, mert abban az időszakban alakult, amikor a helyi önkormányzat nagyon világosan megfogalmazta a fejlesztés irányait, amihez egyébként azóta is tartja magát. Meghirdette a Bartókon a kulturális városközpont projektet, ezzel olyan szolgáltatókat vonzva a környékre, mint a Faur Zsófi Galéria vagy éppen az új Hadik és Szatyor.

A Bartók Béla út jelenlegi formájában a város egyik legsokoldalúbb kulturális negyede, 

A Bartók Béla út jelenlegi formájában a város egyik legsokoldalúbb kulturális negyede, 

ahol a szolgáltatóhelyekkel együtt lélegző műtermeknek, alkotóhelyeknek is hagyománya van. Elég, ha a Hadik fölött egykor lakó Csontváryra vagy a Gárdonyi tér környékén alkotó Vaszary Jánosra gondolunk. A 11_11 segítségével a környék ehhez a hagyományhoz is visszatalált. A Bartók Béla út környéke így nemcsak helyi galériák, szolgáltatók által, hanem a 11_11 segítségével a környéken futó kisebb-nagyobb művészeti projektek segítségével is csatlakozik a kortárs kultúrát létrehozó legfrissebb kezdeményezésekhez.

Címkék