A vasfüggönyön innen – bármennyire is lazult a 80-as évek végére a szigor a szovjet blokkban, főleg a legvidámabb barakknak tartott Magyarországon – az amerikai álom még mindig elérhetetlen messzeségben lebegett. Nem csoda, hogy az első McDonald's megnyitása igazi tömegpszichózist okozott, az első napon 10 000-nél is többen ettek itt. De vajon hol állt és milyen volt az első Meki?

35 év távlatából is elképesztő, hogy milyen fontos történelmi pillanatként vonult be a kollektív emlékezetbe az első hazai McDonald's megnyitása. A patinás belvárosi Váci utca tőszomszédságban, a Régi Posta utcában nyitó gyorséttermet 1988. április 29-én adták át, és már aznap hatalmas sorok álltak előtte – a korabeli tudósítások szerint az első nap rekordforgalmat bonyolítottak a 10 000 vendéggel. A lelkesedés még később is kitartott, a visszaemlékezések szerint még napokig kellett tülekedni, ha valaki hozzá akart jutni élete első hamisítatlan sajtburgeréhez.

A korabeli élmények közül bőven lehet szemlézni például a népszerű Budapest régi képeken Facebook-csoportban megosztott egy-egy fotó alatt is, ahol sokan mint meghatározó gyerekkori emléküket mesélik el a gyorsétterem meglátogatását.

Az étterem megnyitását övező hisztéria ma már szinte felfoghatatlan, de akkor a nyugattól vasfüggönnyel elzárt keleti blokkba beengedett falatnyi Amerika volt a Meki. Még akkor is, ha a 80-as évek végére már érezhető volt a rendszer lazulása – azt akkor sem lehetett sejteni, főleg nem az átlagember számára – hogy egy év, és összeomlik a szovjet hatalom, és a vörös csillag végleg leáldozik.

Az első kiszolgálók a gyorsétteremben külföldiek voltak, akik a magyarok betanítására érkeztek ide. A Magyar Hírlap nyitás utáni cikke részletesen beszámol – nemcsak a hatalmas rohamról, de – arról is, hogy az összesen 250 fős helyen a vállalt átlag kiszolgálási idő a rendelés leadásától 72 másodperc volt.

A hatalmas, kapitalista cégóriásnak persze a korban is számos ellenzője volt, ahogy ennek a fajta étkezésnek és étteremtípusnak is. Pedig érdekes megnézni, hogy milyen alapanyagokkal dolgoztak – a húspogácsát és a zsemlét Bábolnáról szerezték be, ahol a háttérüzemet is kialakították, a krumplit a miskolci Hűtőipari Vállalattól, de magyar volt a mustár és a szószok is a kecskeméti Univer révén, a tejtermékeket pedig a Budapesti Tejipari Vállalat szállította.

Nyitáskor a teljes kínálat 15 tételt tartalmazott, érdekesség, hogy kettő kivételével a mai napig mind megtalálható az étlapon. A legdrágább tétel a maga 43 forintjával a Big Mac volt, míg a sajtburgerért 26 forintot kellett elkérni. Mindezt úgy, hogy egy visszaemlékezés szerint az itteni első dolgozók kezdő órabére 35 forint 10 fillér volt 1988-ban.

Az ország második Mekijének a megnyitása is nagy esemény volt – még ha nem is mérhető ez elsőével – 1990-ben az azóta is a világ és a lánc egyik legszebb gyorséttermeként számon tartott Nyugati pályaudvari egységet adták át.

Címkék