Világvárosokban sokszor úgynevezett paifang boltívek választják el a „China Town”-t a város többi részétől, de nekünk itt, Budapesten egy speciális ázsiai városrész jutott, részint a X. kerületben, részint a VIII. kerületbe ékelődve. Utóbbi esetében ráadásul az egykori Ganz–MÁVAG nehézipari üzem népesült be már a Kőbányai úti Négy Tigris piac 2013-as felszámolása előtt. A hatalmas csarnokokban és ipari létesítményekben ma a próbababáktól a napelemes bólogatós II. Erzsébet királyné figurán át a duriáncsipszig mindent megkaphatunk. Ne idegenkedjünk, ez egy olyan bábeli zűrzavar, ahová érdemes legalább egyszer ellátogatni! A Pesten innen, Budán túl podcast negyedik epizódjában Lưu Trọng Vinh, vagyis Vini volt segítségünkre, aki saját magyarországi történetével, gyermekkorával és pályaválasztásával vezetett el minket a nyüzsgő piaci miliőbe.

Maga a KisKína némileg szűkített elnevezés, hiszen összázsiai, sőt azon is túllépő nemzetközi diverzitásról beszélünk a X. kerületi Monori Center és a VIII. kerületi kínai negyed kapcsán.

Vietnammal például korábban kezdődtek a diplomáciai kapcsolataink, valamikor a 70-es években, a még javában dúló vietnami háború idején, amikor a néhai KGST-országok megegyezése nyomán diákokat fogadtunk az egyetemeinken, akik aztán a megszerzett tudást otthonukba hazatérve kamatoztatták. A 90-es évek aztán a kínai bevándorlási hullám érája lett, hiszen vízummentességet kaptak, anyaországuktól pedig vissza nem térítendő segélyeket, hogy telepedjenek le Magyarországon és vigyék jó hírét a kínai kereskedelemnek, árucikkeknek. Olcsó bérleti díjjal a Józsefvárosi (később Négy Tigris) Piacon tudtak kereskedelmi tevékenységbe fogni. Több mint 20 évig dübörgött a piac, de már 2013-as bezárása előtt elkezdtek áttelepülni a Kőbányai út túlsó felére, a Ganz–MÁVAG-telepre, ahol ma is vásárolhatunk, bolyonghatunk.

Ezzel párhuzamosan a Monori Center is terjeszkedésbe fogott Kőbányán: mára 300 nagykereskedés és körülbelül 20 étterem várja a viszonteladókat, ázsiaiakat, magyar vendégeket, májustól szeptemberig egy autentikus nyitott gasztropiacos sátorral, ahol tényleg belekóstolhatunk az összázsiai ízekbe és hangulatba. 

Rendhagyó módon a Pesten innen, Budán túl podcast mostani epizódjában egyetlen megszólalót üdvözölhettünk a stúdióban: Lưu Trọng Vinh, vagyis Vini mesélt nekünk vietnami szülei nagy terveiről, majd a Magyarországra költözésről, édesanyja felfedezéséről, hogy elsőszülött fia már pici korában is kiválóan értette az ízek harmóniáját vagy éppen diszharmóniáját. A mára tehetséges séffé vált, igazán pozitív életszemléletű Vini gyerekkorában is időzött a piacon, és ma is sokat megfordul a kőbányai és a VIII. kerületi kereskedelmi központban. Alapanyagért érkezik, azokból is a legfrissebbekért. 

Ez a rész most nem a történelemről és a régmúltról szól, hiszen a vizsgált városrészek története csupán a 90-es évektől íródik. Mindenkit arra buzdítunk, hogy seperje félre a sztereotípiákat, hogy a piacokon, az ázsiai negyedekben egy kukkot sem lehet érteni mindabból, ami körülöttünk zajlik. A helyszíneket átitatja kultúrájuk, gasztronómiájuk, még az elektromos vezetékek kibogozhatatlan káosza is jelen van a Kőbányai úton. Merjünk kérdezni, kóstolni, nézelődni és legfőképpen engedni a kíváncsiságunknak!

 

Ha a Kőbányai úton járunk, érdemes például kipróbálni az Orczy térre néző Aranytál HotPot éttermet, amennyiben pedig a piacon nézelődünk, bármelyik szimpatikus kisbüfénél kérdezzünk a kedvenc fogásunk után, vagy bízzuk magunkat rájuk. Kiemelnénk a Hello Cake japán minipékséget és süteményesbutikot is, amit a 29-es kaputól haladva érünk el. Útközben sok a szupermarket, a legnagyobb mégis a Maxxi Market, amit itt nem kapni, az nem is nagyon létezik.

A Monori Centerben rengeteg az étterem és a kisbolt is: előbbiek egyik legfontosabbja a gigászi Spicy Fish, de a HeHe Étterem is régi motoros, ahogy a Milky Wayben sem csalódtunk még. Májustól szeptemberig pedig jön az idén már 11. éve létező Night Market, ahol nem állhat meg a tobzódás. Mutatjuk is, hogy a tavalyi felállás szerint melyik pavilonnál mit érdemes fogyasztani. Itt, a Jegenye utcában a DunaPanda a sztár: ez a hatalmas bevásárlótér elhozza az összes kívánt szószt, zöldséget, fűszert, amiről csak egy hobbiszakács vagy egy profi álmodhat. 

A podcast az Index.hu támogatásával és a Betone Studióval együttműködésben készült. 

Címkék