Legutóbb külföldi előadók tavaszi koncertjei közül válogattunk, most pedig a hazai erőkre kerül a sor és az ő márciusi koncertjeikre. A sima buliktól kezdve a lemezbemutatón és szezonnyitón át egészen speciális, más művészeti ágakkal kokettáló koncertekig terjed a skála, sőt még egy többnapos, helyújranyitó esemény is bekerült a szubjektív válogatásba. Emellett jó pár koncert kimaradt, elsősorban azért, mert a jegyeket már rég elkapkodták.

Turbina nyitóhétvége

A VIII. kerületben 2021 októberében megnyitott zenei központú összeművészeti komplexum, a Turbina tavaly nyár elején lehúzta a rolót, mert azzal, hogy éjfélkor be kellett zárni, nem termeltek annyit, hogy eltartsa magát a hely. Ám most végre megkapták az éjszakai nyitva tartásra vonatkozó engedélyt, így a tavasz elejét egy háromnapos újranyitó bulival ünneplik meg, melynek fellépőit nem fogjuk felsorolni, mert elég sokan vannak, de elsősorban az elektronikus zenei világ jeles hazai képviselői valamennyien. A részletek között itt lehet böngészni és nemcsak zene lesz dögivel, hanem színház, kiállítás és még jóga is. 

Hol: Turbina
Mikor: március 3-4.
Jegyár: napijegy: 3000 Ft, kombinált jegy: 5000 Ft

Belau / Tellabor - Kulcsár Noémi

Az A38 Hajó programsorozata, a Zene x Mozgás márciusi eseményén az elektronikus zene és a kortárs balett találkozik egymással. Az estét beszélgetések vezetik fel: a programsorozat házigazdája, Grecsó Zoltán a progresszív szemléletmód és kísérletező kedv jellemezte Tellabor társulatot vezető Kulcsár Noémit, majd a Belau két tagját faggatja. Ezt követően pedig jön a lényeg, a jelenleg a harmadik nagylemezén dolgozó Belau live actje, amire a Tellabor tagjai fognak experimentális táncot lejteni. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: március 7., 20.00
Jegyár: 2000-2500 Ft

Óperentzia

A 2005-ben alakult, népzenei elemekkel jócskán operáló, elektronikus-pszichedelikus zenekar, az Óperentzia kilencedik nagylemeze idén jelenik meg Saja hua címmel, lemezbemutató koncertjükre pedig mélyen, az A38 Hajó gyomrában kerül sor. A lemez címe hindi nyelven van és azt jelenti, díszített, az új album zenei anyaga pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint a lélek feldíszítésére. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: március 9., 20.30
Jegyár: 3500-4000 Ft

Amoeba

Szuperfriss electro jazz buli vár ránk márciusban az Akvárium KisHalljában, melynek része lesz az igen kiváló zïp fellépése is, de ők csak az előzenekari posztot töltik be. A buli gyújtópontjában az Amoeba Band áll, akik ezen az estén mutatják be új kiadványukat, egy friss-ropogós EP-t, amit producer-zenész haverjukkal (tzapa) közösen készítettek. 

Hol: Akvárium Klub
Mikor: március 11., 19.30
Jegyár: 3200 Ft

Qjúb

A különös nevű, zenei performance-ban utazó zenekar, a Qjúb vezetője nem más, mint a színész Vecsei H. Miklós, aki zenésztársaival, valamint a Kiégő Izzók csapatával és Koltay Szonja képzőművésszel közösen, Pilinszky János és Csoóri Sándor műveinek felhasználásával állította össze legújabb koncertszínházi előadását, melynek címe A kocka kibontása. A bemutatón mint vendég fellép a Platon Karataev két tagja (Balla Gergely és Cz.K. Sebő) által alkotott duó is. 
 
Hol: Magyar Zene Háza
Mikor: március 12., 19.30
Jegyár: 6000 Ft

Amber Smith

A Poniklo Imre vezette, egy ideje trió formában zenélő indie rock zenekar, az Amber Smith több mint 20 éve meghatározó pontja a hazai underground könnyűzenének. Megbízható módon 2-3 évente, sőt időnként még sűrűbben is szállítják újabbnál újabb dalgyűjteményüket, legutóbb 2021-ben adtak ki párszámos EP-t. Hogy koncertjükön játszanak-e új dalokat vagy sem, azt most még nem tudni, de az biztos, hogy egy német vendég, John Moods is fellép mellettük. 
 
Hol: A38 Hajó
Mikor: március 14., 20.00
Jegyár: 2400-2700 Ft

Jazzbois

Jazz és hiphop ideális találkozása a háromtagú Jazzbois zenéje. Róluk pedig azt is illik tudni, hogy hármasban is remek koncerteket tudnak adni, de előszeretettel hívják el magukkal egy kis közös zenélésre a barátaikat, mint ahogy ezen az estén is teszik. Velük tart a szaxofonos DomBeat, a gitáros Papp Muki, valamint az MC-k: 3.14, Gently Da Spittah és Az Igazgatótanács.
 
Hol: A38 Hajó
Mikor: március 17., 20.00
Jegyár: 4400-4900 Ft

Balaton

A nyolcvanas években alakult, kultikus underground rockzenekar, a Balaton fellépése cseppet sem lesz hétköznapi. Az Ady Endre költészetét a középpontba állító ún. verskoncerten a modern és a klasszikus művészet olvad egymásba. A megzenésített verseket a zenekarvezető Víg Mihály válogatta ki, a végeredmény pedig pontosan passzol a Balaton álomszerű, lírai és melankolikus világába. 
 
Hol: MÜPA
Mikor: március 20., 19.30
Jegyár: 2900-3500 Ft

Bowie and Friends

David Bowie személye és munkássága egy sor magyar zenészre és zenekarra gyakorolt óriási hatást. Bowie 2016-os halálakor e zenészek egy része (pl. Poniklo Imre, Márton András, Bakó Balázs, Michael Zwecker) egy zenekarrá álltak össze, hogy egy tisztelgő koncerttel fejet hajtsanak az angol énekes-dalszerző nagysága előtt. Aztán az alkalmi társaság együtt maradt és évről évre bővítette repertoárját Bowie kortársainak dalaival. Idén Bob Dylanre kerül a sor, az ő számait adják elő a hajós koncertjükön
 
Hol: A38 Hajó
Mikor: március 23., 20.00
Jegyár: 4900-5400 Ft

Jakab Péter

Senkit ne tévesszen meg a névazonosság, ez a Jakab Péter a Jazzékiel zenekar tagja, aki csak zenél és sosem politizál. Az énekes-dalszerző második, Ez még nem az című szólóanyagát mutatja be a Magyar Zene Házában. Jakab Péter az otthoni környezetben, egyedül felvett dalait a koncerten természetesen már zenésztársak társaságában mutatja be. 

Hol: Magyar Zene Háza
Mikor: március 25. 20.00
Jegyár: 2500 Ft 

Freakin' Disco

Jazz, technó, alterrock és nagyon dark hangulat jellemzi a Freakin' Disco zenéjét. A zenekar épp harmadik nagylemezét készíti, méghozzá egy neves nemzetközi producerrel, Steve Dubbal, aki a The Chemical Brothers tagjainak is állandó munkatársa. A koncerten elhangzik majd több új szám is, illetve fellép egy vendégzenekar, a cseh Toot Ensemble, akik a német Meute-hez hasonlóan fúvós hangszerekkel játszanak modern tánczenét. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: március 25., 20.00
Jegyár: 3500-3900 Ft 

Magashegyi Underground

A Bocskor Bíborkával az élen felálló zenekar második nagylemeze, melynek címe Tegnapután volt, épp 10 évvel ezelőtt jelent meg, és végleg megerősítette közönségkedvenc pozíciójában a Magashegyi Undergroundot. Most ugyanott, ahol annak idején bemutatták a lemezt, ismét eljátsszák az egészet az elejétől a végéig, ráadásul a mostani felállás kiegészül az akkorival, illetve Beck Zolival a 30Y-ból. Ünnep lesz ez a javából!

Hol: Akvárium Klub
Mikor: március 25., 19.00
Jegyár: 4500 Ft 

Címkék