Bréking / budapest

szerkesztés

Megmentett neonok – Megvalósulhat a budapesti Neonfal Múzeum

Szerzők

  • We Love Budapest

2022. 08. 15. 13:29

Közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmenekült muzeális értékű budapesti neonokat.

Először a 70-es években váltak igazán népszerűvé Budapesten a neonfeliratok, melyek kezdetben csupán hirdetésként funkcionáltak, de az évek alatt a főváros látképét színesítő és gazdagító kulturális elemekké váltak. 

Mára a legtöbb egykor kultikus és meghatározó neonfelirat eltűnt, és a megmaradt, muzeális értékkel bíró tárgyak legnagyobb része is megkopott, elhanyagolt állapotban van.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A komoly várostörténeti értéket képviselő neonok megmentése érdekében – ahogy azt korábban mi is megírtuk – 2021-ben Patkós Luca és Racskó Tamás neonmentő aktivisták aláírásgyűjtést szerveztek, hogy arra ösztönözzék a fővárost, hogy saját gondozásába helyezze a még megmaradt neonfeliratokat. Úgy látják, hogy ezek az utolsó utáni pillanatok, hogy néhány neonfeliratot megmenthessünk, és ne szeméttelepen vagy magángyűjtőknél végezzék. A petíció sikeres lett, több mint 1000 aláírás gyűlt össze. Azóta jó pár egyeztetés zajlott a város vezetésesével, melyek során megszületett a Neonfal Múzeum ötlete.

Fotó: LocalTime PR

A Neonfal Múzeum egy olyan kiállítás lenne, ahol bárki megnézheti a főváros megmaradt neonfeliratait. Sajnos sok ilyen neon a jelenlegi helyén már nem kívánatos, ezért elhanyagolják vagy kidobják azokat. A Neonfal Múzeum megálmodói azért tevékenykednek, hogy megmentsék ezeket az értékes darabokat. Többek között sikerült megmenteni és felújítás alá helyezni a Csemege és Élelmiszer neonfeliratokat is.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A kiállítás egy budapesti tűzfalon akár több tucatnyi kis és közepes méretű neont tenne közszemlére. A kezdeményezés szervezői ehhez ismét a lakosság segítségét szeretnék kérni. Benyújtották a Neonfal Múzeum ötletét a 2022-es közösségi költségvetési programba, amelynek keretében a város költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói és a városban dolgozó 16 év feletti állampolgárok tehetnek javaslatot. Amennyiben elég budapesti támogatja a kezdeményezést, a főváros ~50 millió forinttal segítené a Neonfal Múzeum létrejöttét. A projektet ezen a linken lehet szavazattal támogatni a Nyitott Budapest kategóriában.

Hasonló tartalmak

Admin mode