Ha visszamennénk a 70-es évek Budapestjére, akkor biztos, hogy a nyáresti sétáinkat a neonok fénye kísérné, és nemcsak a Múzeum körútról jól ismert antikváriumi baglyot csodálhatnánk meg, hanem azokat a neonfeliratokat és -reklámokat is, amik mára elhanyagolt és megrongált állapotban lógnak az épületeken – ha egyáltalán még megvannak. A fővárosiak neonszerelme viszont az elmúlt években egyre nagyobb, így a még megmaradt, muzeális értékkel bíró reklámok megmentésére most aláírásgyűjtés indult.

Csemege, Átrium, Hotel Astoria, Könyvesbolt: az 1970-es években ellepték Budapest épületeit a különböző neonfeliratok és -reklámok, ezekből ma már csak néhányat látunk a forgalmas utakon – leginkább pusztuló állapotban. Annak ellenére, hogy ma édes nosztalgiával tekintünk a neonokra – ahogy szinte bármire a szocializmusból –, saját korukban azért ez nem egészen így volt, sokan élesen bírálták a reklámok színes fénykavalkádját. 

Ezek a Kádár-kori emlékek a kulturális örökségünk részei, várostörténeti szempontból is jelentősek, fontos lenne megmentenünk őket. Ezért szakértők most egy petíciót indítottak, amelyben a budapestiek aláírásukkal segíthetik a neonfeliratok megmentését. Patkós Luca és Racskó Tamás célja, hogy a főváros gondozásába vegye ezeket a muzeális értékkel bíró tárgyakat, mielőtt emlékük végérvényesen az archív képekre költözik. Ahhoz, hogy a városvezetés egyeztessen a kezdeményezőkkel, legalább 1000 aláírásra van szükség, de ha összejön a 10 000, akkor már a Fővárosi Közgyűlés tárgyalja a kérdést. 

A kezdeményezők a neonok fenntartására is tettek néhány javaslatot, ha netalán valakinek csak ez venné el a kedvét a megtartásuktól. Egyrészt a régi feliratot felújítani vágyó lakók igényelhessenek támogatást az önkormányzattól, másrészt az eredeti helyükön nem szívesen látott neonokat örökbe lehessen fogadni és más épületen elhelyezni. De megoldásként felmerült a felújított neonok kiállítása is. 

Címkék