A legenda szerint mikor Dom Pierre Pérignon megalkotta az első champagne-t, ízét a csillagokéhoz hasonlította. Így az ital már megszületésének pillanatától arra rendeltetett, hogy gyöngyöző buborékjaihoz az elegáns, csillagfényes és bohém francia esték hangulatát társítsuk. A jó pezsgő persze azért több ennél, elkészítése minimum két évet vesz igénybe a folyamat bonyolultsága miatt. Szerencsére az ital mindkét oldalát, a bohémséget és a mögötte álló szaktudást is megtapasztalhatjuk a Párisi Udvar Hotel passzázsrészében most megnyílt ÉTOILE-ban, ahol több mint 50-féle tételt, köztük az országban egyedülálló vintage champagne-különlegességeket is kóstolhatunk.

A Párisi Udvar Hotel nemcsak neve, de a közelmúltban felújított fényűző passzázsa miatt is az egyik szimbóluma a franciás sikknek és eleganciának. Napközben mindenkit várnak egy kávéra, süteményre vagy csak úgy bekukkantani, gyönyörködni a csodás térben. Mostantól azonban este 6-tól beindul az igazi magasélet, a sütizgetés józan hedonizmusa átadja a helyét a bohém eleganciának, a zenék, a fények és a csodás champagne-ok világának. A most megnyílt ÉTOILE neve franciául csillagot jelent, ezzel utalva a champagne eredetéhez kapcsolódó legendára és az ital természetes ragyogására. 

A bár különlegesnek számít Budapesten, hiszen itt csak champagne-okat, vagyis olyan francia pezsgőket kóstolhatunk, amelyek arról a területről származnak (Champagne-ból), ahol a pezsgő eredetileg megszületett. Ezekből és néhány belőlük készült koktélból Virágh Csaba, a bár Head Somelier-je készített különleges válogatást, az italokhoz pedig Lutz Lajos, a Párisi Passage és a Párisi Udvar executive chefje, a Bocuse d'Or Akadémia tagja álmodott falatkákat, ízelítőket.

Az ÉTOILE-ban a szakmaiságra is gondot fordítanak, hiszen a legjobb italok élvezetéhez és a szórakozáshoz az is hozzátartozik, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy mit és hogyan fogyasszunk. Így a pezsgőlapon egyszerű, szórakoztató formában betekintést nyerhetünk az ital elkészítésének módjaiba, és rövid szótár is van, amelyben a tételek kapcsán feltüntetett legfontosabb fogalmaknak nézhetünk utána.

Az itallapon 20 poharas tétel van, így különlegességeket, például olyan rozékat vagy vintage pezsgőket is kipróbálhatunk, amelyekhez eddig csak a kíváncsiságunk volt meg. Az itallap ezen részét úgy állították össze, hogy a legtöbb champagne-típusból legyen kóstolómennyiség. A poharas tételeken felül mintegy 50 palackos champagne közül is válogathatunk. Az igazi különlegességeket az itallap vége felé kell keresnünk, itt találhatók ugyanis a vintage, millésime, vagyis az egyetlen évjáratból származó champagne-ok és a nagy palackok, ahol a legtöbb tétel Magnum (1,5 literes palack), de hatliteres Mathusalem is van, a felső kategóriás champagne ínyencek  pedig megkóstolhatják a Bollinger francia champagne-ház több mint egymillió forintos palackját is.

A Lutz Lajos által összeállított ételkülönlegességeket, falatkákat úgy álmodták meg, hogy minél jobban illeszkedjenek az italokhoz. A remek champagne-okhoz szinte kötelező kaviármennyiségünket osetra kaviár formájában, blinivel, tejföllel és vajjal vehetjük magunkhoz, de nagyon finom az ázsiai marhatatár is, az édesszájúak pedig macaronválogatást kóstolhatnak.

Egyszóval igazán különleges és egyedülálló kínálattal rendelkező hely nyílt a pezsgőzés és a champagne-ok szerelmesei számára, és azoknak is, akik egyszerűen szeretik a jó italokat és franciás bohémsággal lazítanának egyet a ragyogó buborékok társaságában.

Címkék

Elérhetőségek

ÉTOILE 1053 Budapest, Ferenciek tere 10.