Újra lesz Fényvillamos, csak energiatakarékos verzióban, vagyis a jármű tetejéről fog lehullani a fényfüggöny. A Fényfüggönyös Villamos december 16-án indul, és január 8-ig utazhatunk rajta.

Megszoktuk, hogy az adventi időszakban a csillogó Fényvillamos szeli át a várost, ám az idei karácsonyi készülődés az energiakrízis miatt sokkal visszafogottabb és takarékosabb, mint az előző években volt. Az adventi villamossal és a Mikulástrolival a BKV igyekezett meghitté varázsolni az ünnepeket, azonban most azok is örülhetnek, akik eddig hiányolták a különleges járművet: december 16-tól indul a Fényfüggönyös Villamos. 

Az energiahatékonyság jegyében feldíszítenek egy KCSV-7-es járművet, ami alkalmas arra, hogy pluszenergia felhasználása nélkül üzemeltesse a jármű tetején lévő oldallemezről „lehulló” fényfüggönyt, hiszen fékezési energiát visszatápláló rendszer működik a villamoson. „Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű LED-világítás pluszenergia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére” – olvasható a BKV közleményében.

Az ünnepi járat kivilágítással mindennap kb. 15.30 és 22 óra között közlekedik, (hétköznapokon a 2-es villamos vonalán), de a BKK oldalán valós időben is követhetjük a járatot.

Címkék