A kőbányai Főzdeparkban található Horizont Brewing évek óta szállítja nekünk az egyedi söröket, melyek kivétel nélkül valamilyen szokatlan hozzávalóval vagy eljárással készülnek, például hordóban érlelve. A Horizont egy több, mint 80 fahordóból álló érlelőt épített fel Kőbányán, ezekben készülnek a Night Shift széria tételei, melyek mindig ősszel jelennek meg. Idén a whiskey, a kávé, a kakaóbab és a pekándió dominál a különleges hordóérlelt kraftsörökben.

A hordóérlelt sörök sikerének több kulcsa is van: fontos, hogy az alapsör a legtökéletesebb formájában és ízében készüljön el, majd kerüljön a hordókba. Egy Russian Imperial Stout vagy egy Porter stílusú sör főzése sokszor 10-15 órát is igénybe vehet, innen jött a széria neve is, a Night Shift, vagyis éjszakai műszak, ami a hosszú, gyakran éjszakába nyúló főzési időre utal. A másik tényező a fahordók állapota és eredete

A Night Shift készítéséhez az USA, a Karibi-térség, vagy éppen a hazai lepárlók vagy borászatok hordóit használják, mint például a Gemenci Whiskey lepárlóét, vagy a villányi Bock pincészetét.

A Night Shift készítéséhez az USA, a Karibi-térség, vagy éppen a hazai lepárlók vagy borászatok hordóit használják, mint például a Gemenci Whiskey lepárlóét, vagy a villányi Bock pincészetét.

A 2022-es Night Shift tételekben a megszokott receptek mellett idén is megbújik néhány extra újdonság. A Russian Imperial Stout páros egyik tagja, a Russian Imperial Stout Aged in Tennessee Whiskey Barrels (13%) például Tennessee Whiskey-s hordókban várta, hogy elkészüljön. A másik éjfekete, testes stout, Russian Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels with Chocolate and Coffee (13,6%) idén etióp kávévariánson és ghánai kakóbabon pihent, majd került a frissen ürített bourbon hordókba. 

Az idei búzabornál, a Wheat Wine Aged in Bourbon and Rum Barrels-nél (15,1%), már egy ütősebb tételről van szó, egy jó arányokban blendelt, varázslatos wheat wine került ki a hordókból. A 2022-es Double Baltic Porter Aged in Rhum Barrels (14%) alapja egy kellemesen mogyorós, testes és édeskés sötétbarna/fekete lager, amit Rhum Agricole hordókban érleltek.

Az ötödik, pastry stout stílusú tétel az Imperial Pecan Pie Stout Aged in Tennessee Whiskeys Barrels (13,6%) nevet kapta. A Tennessee Whiskey-s hordókban érlelt sör tökéletesen átvette a fahordók vaníliás esszenciáját. A sűrű, testes imperial stout alapba házilag pörkölt pekándió került, hogy a legjobb ízeket vegye át a sör.

A Night Shift söreit a kőbányai Főzdeparkban található Horizont Brewing-ban kóstolhatjuk meg, de a webshopból akár házhoz is rendelhetjük.

Címkék