Mi történik, ha engedjük a saját fantáziánk helyett a mesterséges intelligenciát szárnyalni? Bergmann Péter, a We Plants Are Happy Plants elektronikus zenei projekt alkotója most ezt tette: a Midjourney nevű programmal rajzoltatta meg a jövő zöld és gyönyörű Budapestjét. Imádjuk a képeket, nem kétség, hogy bele tudnánk helyezkedni ebbe a dzsungeles fővárosba.

Péter rengeteg tartalmat gyárt a YouTube-ra, amihez legtöbbször új, mesterséges intelligencián alapuló technológiát használ. Ilyen például a Midjourney is, ami egy sok millió képen keresztül betanított program. A lényege, hogy ügyesen összeállított szövegből bármilyen művészeti stílusban helytáll és rajzol. Az a fontos, hogy jól meghatározzuk azt a szöveget, ami alapján elkészíti a műveket

Megkérdeztük Bergmann Pétert, hogy milyen kifejezések kellettek ezekhez a szédületes képekhez:

„Ezeknek az új technológiáknak pont az az előnye, hogy elveszik az egójátszmák egy részét, mivel mindenkiből lehet vizuális művész. Az egyik képhez például ez volt a parancs: »Budapest, Andrássy street, fully covered in nature, and full of futuristic buildings covered in plants and moss, futuristic trams.«”

Persze ezek a valóságtól elrugaszkodott képek sajnos nem a 2023-as Budapest arculati tervei, de már nézegetni is jóleső, rögtön tovább is szövögetjük az álmot, és a dzsungeles körútra, az erdőnek is beillő Kossuth térre, a teraszos, futurisztikus parlamenti épületrészre képzeljük magunkat, ahol lényegében a Duna fölött ejtőzhetnénk. 

Címkék