40. születésnapját ünnepli az egyik legfontosabb fiatal iparművészeket tömörítő szervezet, a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület). Az évforduló megünneplésére kiállítás nyílt 185 tag mintegy 200 alkotásából. A tagok között számos nemzetközi szinten is kimagasló művészt találunk, a munkák pedig mind a vizsgált kérdések, mind a tárgytípusok tekintetében lefedik a hazai iparművészet teljes spektrumát. Textilek, slow technikával készült ékszerek, érdekes anyagokból készült világítótestek, csodás üvegek várnak minket a tárlaton.

Általános jelenség, hogy a pályafutásukat kezdő alkotók nehezebben találnak utat a közönség felé. Ebben nyújt segítséget 1982 óta a FISE (immár közhasznú egyesületként), amely összefoglalja az aktuális pályázatokat, projekteket, és kiállítási lehetőségeket is kínál. A szervezetnek mintegy 300 tagja van, akik közül ma már több művészt nemzetközi szakmai körökben is elismernek, közülük többen aktívan részt vesznek a szervezet életében. A FISE elsősorban a fiatalokat képviseli, akik felvételi útján válhatnak tagokká, de mindenki megőrizheti tagságát, így a már befutott, ismert dizájnerek munkáit is láthatjuk.

A jubileumi kiállítás a galéria két nagyobb termében kapott helyet. Kedvencünk az ékszerrész volt, ahol olyan alkotókkal találkozhattunk, mint Szilágyi Sapi, akit mi is meglátogattunk, és megismertük organikus formavilágú ékszereit, és persze Gaál Gyöngyvér, Kecskés OrsolyaAbaffy Klára vagy éppen Stomfai Krisztina műveit is megtekinthetjük.

A textilek közül különösen érdekesnek tűntek Söptei Eszter munkái: a művész nagyon izgalmas, origamit idéző formavilágú párnái azonnal megragadják a szemet, és zajt csökkentő textilekkel is foglalkozik. Rejka Erikának a szövött anyagok felületét is megidéző porcelánláncolatai most is érdekes hatást keltenek. Varga Dóra üvegszobra szuper optikai játék, Grünfelder Juditnak egy nagyon elgondolkodtató alkotását nézhetjük meg, Virág Hajnalka egy tárgyát a Szárnyas fejvadász 2049-ben is láthattuk, a kiállításon látható alkotása is szép, Égi Marcell pedig egyedi hangrendszerét, a Paraboxot mutatta be a kiállításon.

A sokszínű és érdekes anyagból nehéz minden érdekes alkotást kiemelni, ezért is ajánljuk, hogy mindenki menjen el és nézelődjön az ízlésének megfelelően. A tárlatot október 20-ig lehet megtekinteni a B32 Galéria és Kultúrtérben, október 15-én pedig iparművészeti vásár is lesz, ahol még jobban megismerkedhetünk a tárlaton megjelenő alkotók munkáival.

Címkék