Az ősz egy remek időszak arra, hogy kicsit magunkra, az otthonunkra és a környezetünkre fókuszáljunk. Itt az ideje, hogy szelektáljuk a felesleges holmikat, és beszerezzük azokat, amelyek még inkább erősítik a komfortérzetünket. Ehhez szerencsére számos ruhavásár, dizájnvásár és garázsvásár járul hozzá ezen a héten, mint például a ReMarket – Közösségi Bolhapiac, a WAMP a Millenárison vagy a Gólya kétnapos design vására. Ha mozgással egybekötött kultúrprogramra vágynátok, akkor az Őszi sétafesztiválon a helyetek, mely által izgalmas helyszínekre tévedhettek, miközben a tudományon és az oktatáson van a figyelem. Ha szürreális élményt szeretnétek, akkor Marton Szabolcs producer, színházi- és filmzenék szerzője érkezik KVARK című zenei előadásával az Átriumba. Október 10. és 16. között pedig 6 fővárosi bulihelyszín telik meg új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészekkel, és remélhetőleg felfedezésekre, meglepetésekre nyitott közönséggel! Ha hajt titeket a kíváncsiság, és már igazán igényetek van az újdonságra, akkor ott megkaphatjátok!

Október 6., csütörtök

Muzsikás Fesztivál

Muzsikás Együttes az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. Fiatalok generációi nőttek fel az ő zenéjükre, tanulták a táncokat az ő muzsikájukkal, felvételeik legendásak itthon és külföldön egyaránt. Idén a koncertek mellett már a frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon is várnak bennünket, Budapesten a Fonóban és a Zeneakadémián

Október 8-án és 9-én kiállításon, kerekasztal-beszélgetéseken vehetünk részt, este pedig a Muzsikás, Petrás Mária és a Huun Huur Tu zenéjére perdülhetünk táncra.

További infók 

Szemrevaló Filmfesztivál 2022

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek magyarországi szemléjét. A közös fesztiválnak nemcsak nyelvi szempontból van indokoltsága: az idei programban ismét három magas színvonalú koprodukció szerepel a részt vevő országokból (FűzőGrosse FreiheitMonte Verità), de megnézhetjük az Alpenland című osztrák dokumentumfilmet is. 

Az idei válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak, de más érzékenyítő filmek is szerepelnek a listán, amelyek után meghívott vendégekkel, szakértőkkel beszélgethetünk a feldolgozott témákról.

További infók 

Október 7., péntek

Őszi sétafesztivál 2022

Idén ősszel hatodik alkalommal rendezik meg a Sétafesztivált, melynek témái a tudomány és oktatás lesznek, és ehhez hangoltan a fesztivál üzenete is az, hogy gondolkodni szórakoztató, és a tudomány érték.

A sétákat a 150 éve született Richter Gedeon egykori lakóhelyénél kezdjük, ahol fát ültetünk a tiszteletére. Október 7. és 9. között még ellátogatunk az MTA székházába, a Földtani Intézetbe, körbesétálunk a BME és az ELTE campusán, történeteket hallgatunk a VIII. kerület iskoláiról, miközben azokat helyezzük fókuszba akik tudásukat nem féltve őrizgetik, hanem továbbadják másoknak.

További infók

Budapest Design Week 2022

Hogyan kapcsolódik össze az építészet és a design? Miként változtak meg mindennapjaink találkozási terei az elmúlt időszakban, mindez pedig hogyan hat életünkre és a minket körülvevő környezetre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ 2022-ben a Budapest Design Week.

A fesztivál idén október 7. és 16. között a Találkozások terei – építészet és design fókusztémára épülő programmal jelentkezik a Néprajzi Múzeum új épületében, a fesztivál központi helyszínén. De ezúttal is lesznek Nyitott Stúdióköt építésziroda és öt építészeti kapcsolódású designstúdió nyitja meg kapuit. A saját csapatukat, működésüket bemutató eseményekenépületlátogatásokon és workshopokon keresztül közelről is megismerhetjük a résztvevő cégeket és az alkotók tevékenységét.

További infók 

Patrick Ellsworth: Táncos a sötétben – bemutató

Van kiút az összetört illúziók romjai alól? Túl lehet élni tisztasággal a nyomort? Gyökeret lehet verni egy talajtalan világban?

Ha valaki úgy érzi, neki csak boldogtalanság jut, fogja magát, és menjen el egy olyan helyre, ahol több a boldogság. Igazán egyszerű a dolog. Nem kell hozzá semmi, csak egy kis bátorság, meg persze egy jókora adag idealizmus, némi naivitás, és az sem árt, ha az ember nem sokat tud a világ valódi működésérőlSelma, a 30 éves csehszlovák menekült pontosan megfelel a kritériumoknak. Az ő útkeresését mutatja be Patrick Ellsworth drámája, a Táncos a sötétben, melyet Csáki Benedek rendezésében október 7-én láthatunk a Szkéné színpadán.

További infók 

Fekete Ádám: Moby Dick, vagy a fehér bálna

Fekete Ádám író, rendező és színész legújabb bemutatóját láthatjuk október 7-énMoby Dick, vagy a fehér bálna címen. Ez a harmadik rendezése a Trafó nagyszínpadán. Eddig saját darabjait rendezte, most egy nagy amerikai klasszikushoz nyúl, gyermekkora kedvenc olvasmányához, amelyet így jellemez: regény a férfilélek pokolra-szállásáról. A játszók mind rendezők, írók, színészek, zenészek, a magyar színházi élet számos területéről, és azon túlról: Fehér Balázs Benő, Laboda Kornél, Egger Géza, Czukor Balázs, Zsótér Sándor, Sipos Balázs, Kiss Rajmund, Fekete Ádám.

További infók 

Október 8., szombat

Yettel Stage 5G Koncert – Majka | Perrin | Kacaj | Margaret Island | The Pontiac

Ősszel sem maradunk ingyenes szabadtéri koncertek nélkül Budapesten. Október 8-án Pécs, Ózd és a Balaton után a Yettel elhozza nekünk a Szabadság térre a nagy népszerűségnek örvendő koncertsorozatát, ahol az ország feltörekvő, zenei tehetségeit ismerhetjük meg. Bemutatkozik a népies és modern dallamokat vegyítő KACAJ zenekar, a funk-soul új csillaga, a Perrin és az alter-blues vonal friss reménységei, a The Pontiac. A buli garantáltan felejthetetlen lesz, ugyanis az ifjú tehetségek mellett a zenekarok támogatói, a Margaret Island és Majka is fellépnek. Ha személyesen nem tudnánk részt venni a koncerten, akkor sem maradunk le az élményről, ugyanis online is átélhetjük a bulit az 5G élő közvetítésen keresztül. (x)

További infók 

Franz Kafka: A kastély

Egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. K-t földmérési munkákra rendelték oda, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyiekkel, akik viszont gyanakodva fogadják. Lehet, hogy a kastély nem is létezik, de talán K sem földmérő, bár másnap jelentkezik nála két segéd. Kafka híres regényét Bodó Viktor állította színpadra, a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral. A premiert október 8-án nézhetjük meg a Vígszínházban.

További infók

Marton Szabolcs: KVARK

Marton Szabolcs producer, színházi- és filmzenék szerzője, október 8-án Budapestre érkezik KVARK című zenei előadásával. A koncert alatt a félszimfonikus hangzással (amit különleges effektek kísérnek majd) párhuzamosan egy speciálisan erre az alkalomra készített mapping, valamint egy egyedi fényfestés alkot meg egy sajátos, crossover világot.

A három részre tagolt műsor alatt egy zenei kísérlet részesei lehetünk, amiben kiléphetünk a komfortzónánkból, és együtt tapasztalhatunk valami egészen különleges, szürreális élményt.

További infók 

Ginkgo, momiji design – Iparművészeti kiállítás és vásár

A Hopp Múzeum orientális kertje gyönyörű iparművészeti alkotásokkal népesül be október 8-án a Budapest Design Week keretein belül. Ősziesre hangolt, ázsiai növények ihlette alkotásokat nézhetünk meg, amelyeken ginkgo és a momiji levelek motívumai köszönnek vissza, és ezeket a fákat testközelből a Hopp Múzeum kertjében is megcsodálhatjuk.

A rendezvényt az egész család számára izgalmas programok kísérik: részt vehetünk origami workshopon, japán bambuszfuvola bemutatón és vezetett sétákon is.

További infók 

Közös vásár a Gólyában

KÖZMŰ - Közös Műhely kétnapos design vásárán egyedi tervezésű cuccokat gyűjthetünk be, egyenesen a tervezőktől. A kiállítók között megtalálhatjuk a KözMű kerámia-, szita- és faműhelyének alkotóit és még sok más kraftost, akik festett ruhákkal, kiegészítőkkel, printekkel és más kézműves csodákkal érkeznek a Gólyába, október második hétvégéjén.

Hogy igazán színes legyen ez a két őszi nap, tetkó flashmobosok és karikaturisták is érkeznek a helyszínre. Szombaton a Mulató Aztékok és Saiid zárja az estét, vasárnap pedig a VAHÚR csodát lát és a Nemestea gondoskodik a jó hangulatról.

További infók 

Őszi reflexiók – a Gypsy Soloist kamarakoncertje

A Gypsy Soloist 2018-ban alakult zenekar Magyarországon – kuriózumként – azzal a célzattal kezdett munkába, hogy magyar és magyaros, továbbá cigány jellegű komoly, illetve világzenei művek igényes megszólaltatása mellett társadalmi szerepvállalással is megjelenjen legfőképp Magyarország és Európa köztudatában, idővel világszerte.

Azokat a kulturális kincseket szeretnék megőrizni és ápolni, amelyek kezdenek eltűnni a koncertzenei életből. A zenekar diplomás, roma származású fiatalokból áll, a repertoár pedig egy széles rétegű komolyzenei kínálatot jelent, melyben egyszerre vannak jelen a barokk kor és a jelenkor művei is. Megtalálhatóak a XIX. század ismert verbunkosai és magyar nótái is, melyek nélkül nem jöhettek volna létre a legismertebb komolyzenei szerzők (Haydn, Brahms, Liszt, Kodály stb.) magyaros jellegű művei sem. A zenekar kamarakoncertjét október 8-án, délután 15:00-tól hallhatjuk a Kristály Színtér üvegtermében. (x)

További infók 

De Markt jubilee

Úgy tűnhet, hogy napjainkban kikopott a bolhapiacozás műfaja a Marketplace és más online oldalak térnyerése miatt, de a De Markt működése az ellenkezőjét igazolja: a szervezők a vásározás hagyományát élesztik fel a már egy éve működő eseményeikkel, kitartva amellett, hogy ezeknek a hangulata pótolhatatlan az online vásárláskor.

Október 8-án a De Markt egyéves fennállását ünnepelhetjük a Kőbányai Kortárs Kultúr Központban, sok kézműves társaságában: érkezik a Kaczat CreationsKötve hiszembihigaPracli és még sokan mások. 

További infók 

Október 9., vasárnap

Őszi ecsetfilces kalligráfia workshop

Ha már régóta kipróbálnánk a kalligráfia műfaját, vagy egyszerűen csak kreatívkodni szeretnénk, érdemes figyelemmel követnünk a ZUG műhely őszi kalligráfia workshopjait. Októberben 5 különböző időpontban vehetünk részt a foglalkozáson, ahol az ecsetfilces írás csínját-bínját leshetjük el szakértőktől, jó hangulatban, neszmélyi Kősziklás borok társaságában. 

További infók 

WAMP a Millenárison

Az októberi WAMP a Millenáris Üvegcsarnokába költözik be 9-én. A korábbi vásárokhoz hasonlóan most is a kiállítók színe-java érkezik, mi pedig egy színes őszi napon nézelődhetünk az egyedi tervezésű ruhák, táskák, grafikák között, de az alkotók kerámiával, ékszerekkel, kiegészítőkkel, lakás dekorációkkal is készülnek számunkra.

További infók 

Zabolátlan lovaim

Zabolátlan lovaim különleges hangulatvilágú köntösbe öltözteti az emblematikus magyar és külföldi dalokat, köztük Kollár-Klemencz László saját szerzeményeit, aki ezúttal két nagyszerű zenésszel készítette el új produkcióját. Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár vezetője, valamint Dargay Marcell, a Katona József Színház és más színházak állandó zeneszerzője kínálnak kíséretet Kollár szuggesztív és érzelmes előadásmódjához.

Ismert és kevésbé ismert, nemzetközi és hazai dalok csendülnek fel október 9-én a Várkert Bazárban, de francia sanzonokat, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek nagy klasszikusait, valamint a kortárs popkultúra dalait is hallhatjuk. A műsor különlegessége, hogy szinte minden dalnak új magyar fordítása készült Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László tollából.

További infók 

ReMarket – Közösségi Bolhapiac

Októberben is piacozhatunk, árulhatunk és nézelődhetünk az Industrial lamp - Vintage Garázsvásárok jól bevált garázsvásár-helyszínén, a Budafoki úton. A szervezők célja a szórakozás mellett az újrahasznosítás, újragondolás erősítése, hogy minél kevesebb új tárgyat vásároljunk a lakberendezési és ház körüli dolgok terén is. Elvihetjük azokat a dolgainkat, amiket mi már nem használunk, de mások nagy eséllyel örülhetnek neki: ruhát, könyvet, lakásdekorációs termékeket, vintage, retro bútorokat, képkereteket, festményeket, kiegészítőket, felújítható használati tárgyakat, antik holmikat.

További infók 

Október 10., hétfő

Tour de l'art: kétkeréken kortárs műalkotásokhoz

Kortárs köztéri alkotásokból több van, mint gondolnánk. A Ludwig Múzeum október 10-ei eseményén ezeknek eredhetünk a nyomába, egy 8-9 km hosszú biciklitúra során. A rövid túrán nemcsak a várossal, a köztéri alkotásokkal és azok természetével ismerkedünk meg, hanem kicsit a múzeum anyagával is, hiszen az alkotások olyan képzőművészeknek a munkái, akik a Ludwig gyűjteményében is szerepelnek.
 
További infók 

Michael Volle áriakoncertje

Október 7-én veszi kezdetét, és 16 napon át tart a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, mely az egyik legizgalmasabb összművészeti programsorozatnak ígérkezik az ősszel. A különleges jazz és a világzenei koncertek mellett olyan komolyzenei csemegékre számíthatunk, mint napjaink egyik vezető Wagner-énekesének, Michael Vollénak az áriakoncertje.

A kiváló bariton Wotan és Hans Sachs figurájának megformálójaként jeles fesztiválokon, operaházakban és hangversenytermekben varázsolja el a közönséget. A legmeghatározóbb operaszínpadok visszatérő vendége, énekelt már a New York-i Metropolitan, a müncheni és bécsi Staatsoper, a milánói Teatro alla Scala vagy a londoni Royal Opera House produkcióiban. A hangversenyen színpadra lép Schöck Atala is, akit az elmúlt években olyan Wagner-szerepek előadójaként hallhattunk, mint Fricka vagy Brangäne. A zenekart a nagyszerű Pinchas Steinberg dirigálja majd.

A koncert apropója az 1872-ben Pesten alapított magyarországi Wagner Társaság 150. évfordulója, melynek első elnöke Mihalovich Ödön zeneszerző volt, a társaság pedig tevékeny részt vállalt többek között abban, hogy a Wagner-kultusz szentélye Bayreuthban 1876-ra felépüljön. (x)

További infók 

UH Fest 2022

Idén is Budapestre érkezik az UH Fest, egyike azon ritka magyarországi eseményeknek, melyet a kalandvágy vezérel: új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészek és a felfedezésekre, meglepetésekre nyitott közönség találkozhat október 10. és 16. között 6 fővárosi bulihelyszínen.

Az előző évekhez hasonlóan, változatos line upra számíthatunk, a szervezők célja ugyanis a szorosan vett műfaji határok átlépése, eltérő stílusú és hangvételű előadók egymás mellé állítása, és így egy párbeszéd elindítása a zenéről. A fellépők között köszönthetjük Babaut, Kee Avilt, Officinet, Isabella Forcinitit, Palántát, és még sok más hazai, nemzetközi zenészt.
 
További infók 

Október 11., kedd

Hajógyár x A38: Дeva, Oláh Anna

Az október 11-ei Zene x Látvány eseményén két különleges művészt lát vendégül a beszélgetést vezető Hegyi Dóri (OHNODY). Takács Dorina, vagyis Дeva, az Európai Unió Music Moves Europe-díjának egyik díjazottja volt, és kétségkívül a mai magyar zene egyik legizgalmasabb, legprogresszívabb alakja. Oláh Anna, aki nemcsak a gyönyörű Anna Amélie táskák és ruhadarabok tervezője, hanem festőművész is, és grafikákat is készít. A velük való beszélgetés előtt a két művész közös performanszának is szem- és fültanúi lehetünk, hiszen Дeva zenei aláfestésére Oláh Anna élőben fog festeni.

További infók

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

A Kálmán-nap Hajdu Szabolcs rendezése, a Látókép Ensemble színházi és filmes alkotóközösség produkciója, ami az Ernelláék Farkaséknál és a szintén a B32-ben játszott Egy százalék indián című előadásokkal együtt, akár egy színházi trilógia második részének is tekinthető: arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni. A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban.

További infók 

Október 12., szerda

José González (ES)

José González számára a Heartbeats című dal hozta meg a világsikert, azóta pedig a 21. század egyik legtehetségesebb művészeként tartják őt számon. 2017-ben már bizonyította az Akvárium Klubban, hogy elég neki egy akusztikus gitár, és énekhangjával mindenkit levesz a lábáról. Akkor a Vestiges & Claws albumot hozta magával, most viszont legújabb lemezével, a Local Valley-vel jön. 

Az október 12-ei koncerten is kiderül, hogy José González odavan a különböző stílusok keveredéséért, és az est során még egy dobgép is előkerül, tovább szélesítve ezzel az előadó zenei spektrumát.

További infók 

Tink a Mulató Azték, Molnár Sándor, Gyárfás Attila

Tink a Mulató Azték műfajának kiemelkedő képviselője, intelligens, vicces és virtuóz szöveggel érkezik a Jedermannba. Verbális kalandozásaiban október 12-én két remek hangszeres társa lesz: generációjának egyik legnagyszerűbb szaxofonosa, Molnár Sándor és a nem kevésbé kiváló dobos, Gyárfás Attila.

A három, különleges improvizációs képességekkel megáldott művész az eseményen találkozik először ilyen felállásban, mi pedig ennek a spontán zenélésnek lehetünk fültanúi jövő szerdán. 

További infók 

Múzeum+ Vaszary

A következő Múzeum+ eseményen, október 12-én Vaszary. Az ismeretlen ismerős című időszaki kiállítása áll a középpontban, de a korábbi alkalmakhoz hasonlóan most is változatos programok közül választhatunk: tárlatvezetésekkel és előadásokkal, élő zenével és borkóstolóval készülnek a szervezők, de divat- és művészettörténeti sétára, divatbemutatóra, koncertre, előadásokra és workshopra is készülhetünk.

A fenntarthatósághoz, illetve a fenntartható divathoz kapcsolódóan pedig azt járhatjuk körbe, hogy milyen volt a reformkor divatja, mit jelentett atillában megjelenni Pest utcáin, és milyen volt a delnők öltözködésének szimbolikája.

További infók 

Címkék