Október 7-én kezdődik és 16 napon át tart a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, ami a jazz, a klasszikus és a világzene, a tánc, a színház és az irodalom területén hazai és nemzetközi művészek segítségével válik a legizgalmasabb összművészeti őszi fesztivállá. A nyitókoncerttől egészen a legutolsó eseményig jól példázza a program, hogy a zene és a művészetek valódi hidat alkotnak műfajok, ízlések és persze a fesztiválozók között is. Orgonakoncertek, manouche jazz, áriák, klasszikus cigány zene, táncelőadások tarkítják a világszínvonalú programsorozatot.

Ugyan októberben már csak emlékeinkben élnek a nyári könnyűzenei fesztiválok, a csillagos ég alatti világzenei és jazzkoncertek, nem kell csüggedni, az ősz is számos szupersztárt, virtuóz zenészt, klasszist hoz Budapestre, több mint 13 helyszínre. Emlékezetes produkciókkal telik meg a főváros összes fontos művészeti origója, a Müpától a Magyar Zene Házán át a Szent István-bazilikáig, ahol a nyitókoncertet tartja a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt Via Crucis című művének átdolgozásával. Ezen a koncerten az amerikai jazzénekesnő, Sherry Williams és Horti Lilla magyar szoprán mellett a zeneszerző és orgonaművész Virágh András Gábor és a New York-i jazzélet meghatározó személyisége, Brian Charette orgonista is a fenséges fővárosi épület falai között csillogtatja meg zsenialitását. 

16 napon keresztül tobzódhatunk a programokban, melyek sokszor egészen végletes fúziókat alkotnak, olyan műfajokat és művészeket hoznak össze, amikből, akikből csakis felejthetetlen koprodukciókra, megismételhetetlen örömzenélésre számíthat az értő vagy éppen a most kinevelődő, a régit tisztelő és az újra nyitott közönség.

Ha pedig új és haladó, akkor már most ajánljuk a Liszt Ünnep Spotify lejátszási listáit is, melyek segítségével egyrészt hangolódhatunk, másrészt olyan kincsekre találhatunk, melyekről a lejátszás nélkül lehet, hogy lemaradtunk volna. 

A fesztivál unikális fúziós produkciói közé tartozik a flamand-szintó Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje is a Magyar Zene Házában. Képzeljük el, hogy a tradicionális cigány zene és az autentikus népzene irányából közelítenek majd Django Reinhardt hangzásvilágához. Így ölel majd egymásba a kalotaszegi muzsika és a manouche jazz – izgalmas eklektika fantasztikus művészek tolmácsolásában. A Jazzical Trio a világhírű szopránnal, Miklósa Erikával készül rendhagyó dalprogramra: Liszt, Kodály és Bartók népdalfeldolgozásai mellett a négyszeres Oscar-díjas német–amerikai zeneszerző, André Previn remekművei is felcsendülnek majd. A bostoni Berklee Schoolban végzett zongoraművész, Káel Norbert átiratában a dalok a jazz hangzásvilágával átitatva, eddig sosem hallott formában születnek újjá.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a New Yorkban élő, zeneileg rendkívül aktív amerikai szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző, Ravi Coltrane, a modern jazztörténet emblematikus alakja lép fel. Zenészcsaládba született, így szülei örökségét is méltó módon jeleníti meg, fontos korszakok stílusain keresztül vezet a Budapestre elhozott műsora is. Rashaan Carter, a virtuóz izraeli zongorista, Gadi Lehavi és az észak-kaliforniai jazzdobos, Elé Howell közreműködésével egy egész estés műsort hoznak a Liszt Ünnepre

Vincent Peirani francia harmonikás és zenésztársai, az olasz gitáros, Federico Casagrande és a New Yorkban élő izraeli dobos, Ziv Ravitz egy olyan, sokszor popos hangzást közvetítenek, amivel a fentebb említett, éppen kezdeti kísérletezős szakaszát élő közönség is könnyedén azonosul. Legújabb lemezükön egyedi hangzásban a Nine Inch Nails, Bishop Briggs vagy éppen Marilyn Manson slágerei is hallhatók. 

Ha pedig könnyűzene, akkor jó lesz odafigyelni az Akváriumban tartott Isolation Budapest koncertsorozatra is, ami egy tető alá hoz olyan előadókat, mint a brit Westerman, akit Elton John is elismerően méltatott, a The Times magazin által tavaly „a legizgalmasabb új előadónak” választott Black Country, New Road. A varázslatos dán Efterklang és a kanadai énekesnő-dalszerző, Michelle Gurevich koncertjét is nagy várakozás előzi meg. 

Az október 7-től 16 napon át tartó Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részletes programjáról és eseményeiről ezen az oldalon találhatók további információk, az eseménysorozat hivatalos blogján pedig exkluzív tartalmak, tematikus olvasnivalók, cikkek, az említett lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat.

Címkék