budapest

szerkesztés

Széthagyott rollerek, szürreális szobrok, kutyák a buszon – Budapest az Instagramon

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 01. 07. 14:16

Budapest régen és most, Budapest a falon és a földön, Budapest árnyoldala és cuki arca. A főváros sokszínűsége nemcsak akkor látható, amikor az utcákat és a tereket rójuk, hanem úgy is szembesülhetünk vele, ha ki sem mozdulunk a lakásból. Az Instagramon rengeteg olyan oldal létezik, amelyik Budapesttel foglalkozik – vagy teljesen, vagy jó nagy részben –, mi pedig összegyűjtöttünk párat, amit követünk, és amit az olvasóinknak is jó szívvel ajánlunk.

A múltat végképp eltörölni – nem lehet

Egészen sok olyan oldalt találni az Instagramon, amely valamilyen formában speciális nézőpontból a témájára tekintve dolgozza fel Budapest múltját. A főváros területén régóta élnek és halnak, szórakoznak és dolgoznak, szeretnek és gyűlölnek emberek, az ő nyomaik pedig egymásra rakódva alkotják a város történetének rétegeit. Van, aki a szobrokban, más a város tégláiban, megint más régi fotókban találja meg a kapcsolódási pontot Budapest múltjához. 

A Budapest retro nevű oldal a ma Budapestjén keres és kutat a múlt századból itt maradt hirdetések, plakátok és feliratok után. A Budapest Régi Képeken a Facebookon is nagyon népszerű, nem hiányozhat az Instáról sem. Mint a neve is sejtetni engedi, régi fotók alapján mutatja be, milyen volt az élet a fővárosban régen. A panelgrau ('panelszürkét' jelent magyarul) a szocialista építészet szinte minden sarkon ott álló mementóiról, a panelbérházakról készített fotókat sorjázza. Az ember azt gondolná, ennél unalmasabb fotós téma nem létezik, de pár kép után kiderül, csupasz és szürke betonmonstrumokat fotózni inkább menőség. 

A betontól csak egy ugrásra van a tégla, a Bricks of Budapest névre keresztelt oldal pedig a főváros épületeinek tégláit fotózza, elsősorban azokat, melyekbe egykor valakik valamilyen üzenetet karcoltak vagy nyomtak bele. Végül, de nem utolsósorban pedig itt van nekünk a főváros szobrait bemutató Budapest Szobrai nevű oldal, ami csupa pozitív példát említ, szemben a trash of köztérrel, ami pedig – nemcsak Budapestről, hanem szerte az országból – gyűjti össze a legízléstelenebb, legrondább, legszürreálisabb és leghajmeresztőbb köztéri szobrokat. 

Fények és ellenfények

Egy nagyváros jelentőségét, nagyságát, státuszát meghatározzák, erősítik és jelzik a fényei is. Mindent megvilágítanak, amire érdemes ránézni. Azt hirdetik, hogy milyen jó itt élni, a Kánaán kellős közepén, ahol az adott város áll. Persze ha kilépünk a fénykörből, észrevesszük a kevésbé szép dolgokat is, a rejteni való mocskot, a város sötétebbik felét. Mindkettőre hozunk pár példát, meglátjuk, kinek mi tetszik jobban. 

A Cső! névre hallgató oldalt akár a Budapest múltjával foglalkozó oldalak közé is sorolhattuk volna, hisz a főváros régi neonreklámjait mutatja be, ráadásul a megmentésükre is vállalkozik. Ha valaki rendel egyet a Cső! poszterei közül, a befolyó összeget a régi neonok felújítására fordítják, sőt sétákat is szerveznek, hogy bemutassák a még működő és hadrendben álló neonokat az irántuk érdeklődőknek. A neonscripts is neonokkal foglalkozik, ám a régiek helyett az új és jól működő, színes fényforrásokat mutatja be. Bár egy szív nem sugároz magából fényt, de melegséget igen, amit akár fényességként is felfoghatunk. A sziaszivem oldal a városban mindenfelé felbukkanó szívekre vadászik, hogy ezzel is bizonyítsa, tele van a város szerelemmel, szeretetet árasztó szívecskékkel. 

A fényesség után jöjjenek a város árnyoldalát bemutató Instagram-oldalak. A toilette coelho például a mellékhelyiségek névtelen filozófusait, költőit és grafikusait célozza meg, pontosabban az ő munkáikat. Profán népi bölcsességek, váratlan kinyilatkoztatások és félreérthetetlen ábrázolások tömkelege van az oldalon, ahol szívesen fogadják, ha te is küldesz nekik friss alkotásokról készült fotó(ka)t. A Freaks of Budapest oldal a város street art művészetével foglalkozik, de nem a professzionális alkotókkal, hanem a WC-k arctalan megmondóembereihez hasonló névtelen falfirkászokkal. A sok-sok hajmeresztő munka közé azonban minőséget is kevernek, mert a trash-ből is ki lehet halászni az értéket. A Faszér' hagyod szét oldal egy világszerte jellemző problémára reflektál egy egyszerű eszközzel, a fotóval. A városban mindenhol széthagyott rollerek adják az oldal képeinek témáját, és megdöbbentő, hogy egy dühítő dologból is milyen sokat ki lehet hozni – erényt kovácsolva a hátrányból. 

Építők és szépítők

Minden települést, beleértve Budapestet is, a sok-sok helyi kisvállalkozás tartja részben életben, amik a város arculatára is meghatározó erővel bírnak. Minden tisztelet az övék! Ugyanerre gondolhatott a Makers of Budapest oldal elindítója: szubjektív gyűjtése a számára kedves kézműveseket és termékeiket mutatja be. Teljesen más témát céloz meg a Rambopunk | transport néven dolgozó fotós, aki a budapesti tömegközlekedés – trendi nevén: közösségi közlekedés – megszállott híve. Megannyi busz, villamos, troli, metró, HÉV, sőt vonat képe látható az oldalon, és ettől talán még ahhoz is megjön az ember kedve, hogy körbebékávézza a várost. A végére hagytuk a legnagyobb cukiságot, a Goodboys on BKV oldalt, ami a tömegközlekedő kutyákat választotta témájául, bár néha-néha azért más, gazdival utazó házi kedvencek is lencsevégre kerülnek. Bár a várost fotózni is hálás feladat, mégis a kutyákról készült képek a viccesebbek. Nem véletlenül van a legtöbb követője ennek az oldalnak a cikkben szereplők közül. 

Hasonló tartalmak

Admin mode