Alapos renoválást és tisztítást követően ismét elfoglalta helyét a Blaha Lujza téren a színházi emlékkő, amely az egykori Nemzeti Színháznak állít emléket – olvasható a BKK közleményében.

Mint írják, az emlékkő a Blaha Lujza tér felújításának keretében került a restaurátor-műhelybe, ahol magasnyomású vizes mosóval, valamint gyémánt marófejű csiszolóval eltávolították az évek alatt rárakodott szennyeződéseket, végül gomba- és algaölőszerrel kezelték a felületét. 

Az emlékkövet 1973-ban állították az 1965-ben felrobbantott Nemzeti Színház alapkőletételének 100. évfordulóján.

A közlemény kitér arra is, hogy megkezdődött a térbútorok kihelyezése is és újra használhatják a gyalogosok a 4-es 6-os villamos megállójához vezető zebrát. A tér buszmegállókhoz közeli sarkánál hamarosan egy teljesen új gyalogosátkelőt is kialakítanak, amely az Erzsébet körút irányába teszi akadálymentessé az átjutást a Rákóczi úton.

A Blaha Lujza tér átalakításához kapcsolódik a Somogyi Béla utca megújulása is, itt már befejeződött a szegély- és járdaépítés, jelenleg a parkolófelületek burkolása zajlik. A BKK szerint a projekt ezen része is az ütemterv szerint halad, és várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt be is fejeződik.

Forrás: BKK 

Címkék