Az átalakulás előtt álló Blahán a tervek szerint megnő a zöldfelületek aránya, megújul a 60-as évek óta működő, gomba alakú szökőkút, és épül egy kulturális célokat szolgáló rendezvényhelyszín is. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, valamint megváltozik a teret határoló utak forgalmi rendje.

Arról már korábban írtunk, hogy a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, de most több konkrétum is kiderült. Ötvenöt év után újulhat meg a belvárosi tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával. Már a kivitelezés időpontja is ismert: a 2021-ben kezdődő munka előreláthatólag másfél évig tart. A felújításban érintett a téren kívül az aluljáró és a Somogyi Béla utca is.

A tér a tervek szerint gyalogosbarát lesz, megnő rajta a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint egy kulturális célokat szolgáló rendezvényhelyszín is épül majd. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, így új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes mértékben átjárhatókká teszik a csomópontot. Felújítják az aluljárót, amely a közlemény szerint letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap. Változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

A téren egykor állt Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő, gomba alakú szökőkút is. A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre. 

További fejlesztésként 
·         két MOL Bubi-gyűjtőállomás lesz a téren;  
·         több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el;  
·         a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja;  
·         a tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.  
·         Az új nyilvános WC a felszínen kap helyet.  

Mivel a forrás kormány által biztosított részét, 1milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerül sor. 

Címkék